Dagostino Relentles Epic
Dagostino Relentles Epic

Dan D’Agostino Relentless Epic Mono/Epic 800 pojačala snage – dobro, bolje, još bolje

30. prosinca 2022. | D´Agostino, High-end audio

Na ovogodišnjem High End Münchenskom sajmu Dan D’Agostino Master Audio Systems predstavili su Relentless Epic i Epic 800 Mono pojačala. Četiri godine nakon postavljanja mjerila za izvrsnost pojačala, Relentless Mono pojačalo doživjelo je nadogradnju – Epic.

Dan D'Agostino

Na ovogodišnjem High End Münchenskom sajmu Dan D’Agostino Master Audio Systems predstavili su Relentless Epic i Epic 800 Mono pojačala. Četiri godine nakon postavljanja mjerila za izvrsnost pojačala, Relentless Mono pojačalo doživjelo je nadogradnju – Epic.

Dan D’Agostino
Relentless Epic Mono/Epic 800 pojačala snage

Na ovogodišnjem High End Münchenskom sajmu Dan D’Agostino Master Audio Systems predstavili su Relentless Epic i Epic 800 Mono pojačala. Četiri godine nakon postavljanja mjerila za izvrsnost pojačala, Relentless Mono pojačalo doživjelo je nadogradnju – Epic. Kombinirajući nove dijelove strujnog kruga kao i komponente,

Relentless Epic Amplifier znatno povisuje standarde u performansama pojačala snage. U aktivnom sustavu, Relentless Epic 800 ima svoju svjetsku premijeru uparen s Relentless pretpojačalom. Koristeći nove topologije Epic sklopova na nazivnu snagu od 800 W/8 Ohma, Relentless Epic 800 predstavlja proširenje D’Agostino referentne kvalitete zvuka na manji paket. 

 

Dagostino Relentles Epic

Dan D’Agostino Relentless Epic mono – sveobuhvatna poboljšanja

Svaki glavni dio Relentless Epic Mono pojačala – napajanje, ulazni, pogonski i izlazni stupnjevi – poboljšani su. Nova topologija upravljanja napajanjem dodatno izolira napajanje od cjelokupnog audio kruga. Ova mjera pruža dodatnu zaštitu od smetnji koju mogu proizvesti masivni energetski transformatori.

Relentless Epic i Epic 800 koriste potpuno novu, potpuno komplementarnu topologiju koja se temelji na preciznosti ulaznoga stupnja. Ovaj ulazni stupanj održava u biti savršenu ravnotežu između pozitivne i negativne komponente signala. Svi artefakti izobličenja koji se pojave na jednoj polovici signala također će se pojaviti na drugoj polovici i tako se međusobno poništavaju.

Krugovi pojačanja rade u strujnoj domeni, osiguravajući da performanse pojačala ne fluktuiraju bez obzira na zahtjeve zvučnika. U pojačalima Relentless Epic i Epic 800 novi ulazni stupanj daje 300% povećanje struje u usporedbi s prethodnim uređajima. Ove komponente šireg pojasa i veće snage proširuju performanse niskih i visokih frekvencija sa smanjenim izobličenjem u oba ekstrema. Globalna negativna povratna informacija se ne koristi, niti je potrebna. Linearnost otvorene petlje pojačala eliminira potrebu za ovom tehnikom koja smanjuje performanse. 

Dagostino Relentles Epic iznutra

50% veći radni bias

Presudni za novi krug su bipolarni tranzistori koji napajaju prednji stupanj pojačala. Aktiviranje pogonskog stupnja novi je krug stabilnosti prednaprezanja koji omogućuje gotovo 50% povećanja radnog biasa.

Povećanje rada klase A izravno je povezano s boljom kvalitetom zvuka. U Relentless Epic i Epic 800 pojačalima ovakva topologija strujnog kruga i jedinstveni bakar/aluminijski hladnjaci čine toplinske probleme irelevantnima. Nova shema prednapona osigurava dosljednost biasa, sprječavajući previsoke temperature čak i pod najvećim zahtjevima.

Dodatni regulacijski sklop sprječava bilo kakve anomalije izmjeničnog napona da poremete ulazni stupanj pojačala. 

Na drugoj razini

“S Relentless Mono pojačalom usredotočili smo se na stvaranje pojačala bez ikakvih ograničenja”, rekao je suosnivač tvrtke i glavni inženjer Dan D’Agostino. D’Agostino je nastavio: “Vrijeme proteklo od predstavljanja omogućilo nam je da podignemo Relentless platformu na višu razinu. Izvorno pojačalo uključuje promjene kao Relentless Epic, a istovremeno smo razvijali Relentless Epic 800 Mono pojačalo. Relentless Epic 800 uključuje istu platformu sklopa kao i njegov veći brat s nižom izlaznom snagom. Imajte na umu da je Relentless Epic 800 praktički neograničen kada je u pitanju isporuka snage i nadmašuje ga samo sam Relentless Epic. Uvijek sam smatrao da jaka pojačala omogućuju najmuzikalniju reprodukciju pri niskim razinama glasnoće, dok istovremeno imaju sposobnost isporučivanja najupečatljivijih dinamičkih kontrasta bez obzira koliko zahtjevno može biti opterećenje zvučnika.”

Kritični element svake topologije izlaza pojačala je pogonski dio. U novim pojačalima Relentless Epic i Epic 800, konstruktori su nadogradili pogonske tranzistore. Novi uređaj nosi 33% više snage po jedinici. Dodatno, broj pogonskih tranzistora se udvostručio čime se smanjuje potražnja za svaki pojedinačni uređaj. Dodatno, ovo smanjuje ukupnu izlaznu impedanciju pojačala bez pribjegavanja globalnoj negativnoj povratnoj sprezi. Pojedinačni tranzistori upravljaju pozitivnim i negativnim signalnim elementima u komplementarnom rasporedu. Ovo gotovo udvostručuje struju potrebnu za maksimiziranje poboljšanog izlaznog stupnja koji slijedi.

Dagostino Relentles Epic straga

Munjevito brzi tranzistori

Izlazni stupanj ima iste nove tranzistore kao u pogonskom dijelu za zvučnu i tehničku dosljednost. Pojedinačni komplementarni parovi prolaze kroz naš protokol usklađivanja tranzistora kako bi se osiguralo da je linearnost pojačanja gotovo identična od 50mA do 5A. Dodatno, svaki od 112 (Relentless Epic) ili 84 (Relentless Epic 800) korištenih izlaznih tranzistora se mjeri i samo su oni koji odgovaraju zahtijevanim specifikacijama performansi uključeni u proizvodnju Relentless Epic i Epic 800 pojačala.

Tranzistori velike izlazne snage koji se koriste u Relentless Epic i Epic 800 najbrži su među dostupnima. Ovi tranzistori velike snage montiraju se s dva spojna elementa od nehrđajućeg čelika – što je rijetkost među tranzistorima s ravnom montažom. To rezultira maksimalnim prijenosom topline na bakrene hladnjake. Mreža kondenzatora/otpora spojena na bazu svakog tranzistora jamči stabilnost čak i na visokim frekvencijama i sa zvučnicima niske impedancije. Kao i kod svih D’Agostino modela, pojačala Relentless Epic i Epic 800 imaju diskretna, izravno spregnuta balansirana strujna kola – najprecizniju moguću platformu.

Iste performanse, manji paket

Relentless Epic 800 ima sva ažuriranja strujnog sklopa koja se koriste u Relentless Epic pojačalu, ali u manjem paketu. Sa svojim transformatorom od gotovo četiri kilovata i napajanjem kapaciteta od 400 000 μF koji napaja 84 izlazna tranzistora, Relentless Epic 800 lako isporučuje 800 W na 8 Ω – a kada je spojen na utičnicu od 220 V, udvostručuje izlaz na 1600 W na 4 Ω i 3200 W na 2 Ω.

Jezgra napajanja Relentless Epic Amplifiersa je transformator koji koristi više sekcija koji rade zajedno, a sve je spojeno i zatvoreno u metalno zaštitno kućište. Ovaj dizajn smanjuje buku transformatora gotovo na nulu i štiti audio krug od magnetskog polja transformatora. Poseban držač mehanički uzemljuje svaki kondenzator eliminirajući vibracije. Krug sporog pokretanja aktivira napajanje u fazama, eliminirajući udare na kućne mrežne osigurače.

Super Rail koncept

D’Agostinov ekskluzivni Super Rail koncept maksimalno iskorištava nevjerojatne resurse ovog napajanja. Super Rail koristi tračnice višeg napona u dijelovima prije izlaznog stupnja, učinkovito “turbo puneći” pojačalo i iskorištavajući punu sposobnost tračnica izlaznog napona—što poboljšava dinamiku, smanjuje izobličenje i pojačava kontrolu pojačala na zvučniku.

Jedinstveni hladnjak Relentless Epic i Epic 800 pojačala kombinira bakar i aluminij u toplinskom motoru koji efikasno odvodi toplinu. Razrađeni eliptični dizajn proširuje hladnjak s venturijevim cijevima koji je prvi put primijenjen u seriji Momentum. Osigurava da Relentless Epic pojačala rade sigurno i pouzdano čak i kada daju svoju punu nazivnu snagu. Termalna zaštita, zaštita od kratkog spoja i istosmjerna zaštita uključeni su u neinvazivnu, ali sveobuhvatnu obranu od bilo kakvih vanjskih grešaka u sustavu.

Cijelo kućište Relentless Epic i Epic 800 pojačala izrađeno je od čvrstog aluminija, za vrhunsku zaštitu, toplinsku stabilnost i prigušivanje vibracija. Visokoprecizno glodanje omogućuje cijeloj šasiji da čvrsto pristaje bez vidljivih spojnica.

Novo Relentless Epic Mono pojačalo koristi isto kućište kao originalno Relentless pojačalo. Svako Relentless pojačalo može se nadograditi na razinu Epic. Sva električna poboljšanja uključena su u nadogradnju dok se izvorno metalno kućište zadržava.

Dagostino Relentles Epic

Relentless Epic mono karakteristike:

 • Frekventni odziv:  20 Hz do 20 kHz, ±0 dB <0.1 Hz do 100 kHz +0/-3 dB
 • Odnos signal/šum: >113 dB, širokopojasno, neopterećeno, ref. do pune snage
 • Dobitak-28 dB
 • Ukupna harmonijska izobllličenja: <0.007% na 1 kHz, na 1,500 W, 8Ω
 • Ulazna impedanca: 100 kΩ
 • Izlazna snaga: 1,500 W RMS na 8Ω 3,000 W RMS na 4Ω 6,000 W RMS na 2Ω
 • Izlazni napon: 320 V peak-to-peak 113 V RMS
 • Izlazna struja: 400 A vršna
 • Izlazna impedanca: <0.03Ω, 20 Hz to 20 kHz
 • Damping faktor:>267, 20 Hz to 20 kHz, ref. to 8 Ohms
 • Slew Rate: 100 V/μs
 • Potrošnja: 40 W u mirovanju; 480 W maks.
 • Ulaz: 1 balansirani XLR
 • Izlaz: 1 par terminala za kabele
 • Dimenzije (ŠVD): 572 x 280 x 826 mm
 • Masa: 258 Kg

Dobavljivost i cijene

Dan D’Agostino Relentless Epic monoblok pojačala očekuju se na tržištu na jesen 2022. uz cijenu od $349,500 za par, a  nadogradnje na original bit će $49.500 po paru.  Relentless Epic 800 očekuje se na zimu  2022. po cijeni od $194,500 za par. Završna obrada može biti srebrna ili crna.

Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!

D’AGOSTINO ČLANCI: