D’Agostino Relentless pretpojačalo – ako tražite najbolje, potraga je završena

29. listopada 2021. | D´Agostino, High-end audio

Novo Relentless pretpojačalo projektirano je, dizajnirano i izrađeno kao vrhunski, jedinstveni, najbolji  uređaj svoje vrste. Pretpojačalo igra ključnu ulogu u reprodukciji glazbe; ono je točka u fazi reprodukcije kada je glazbeni signal posebno osjetljiv na kompromise zbog šuma i izobličenja.

Upotreba tri odvojena kućišta u dizajnu Relentless pretpojačala – odvojeno namjensko kućište za svaki audio kanal, i posebno kućište za napajanje/kontrolu – rješava ove izazove i donosi mnoge dodatne prednosti.

Novo Relentless pretpojačalo projektirano je, dizajnirano i izrađeno kao vrhunski, jedinstveni, najbolji  uređaj svoje vrste. Pretpojačalo igra ključnu ulogu u reprodukciji glazbe; ono je točka u fazi reprodukcije kada je glazbeni signal posebno osjetljiv na kompromise zbog šuma i izobličenja.

Upotreba tri odvojena kućišta u dizajnu Relentless pretpojačala – odvojeno namjensko kućište za svaki audio kanal, i posebno kućište za napajanje/kontrolu – rješava ove izazove i donosi mnoge dodatne prednosti.

Napajanje

Smješteno između dva audio kanala, napajanje koristi opsežnu električnu i magnetsku zaštitu kako bi se spriječile smetnje zračenja iz kritičnih krugova pretpojačala. Unutarnji sklop za kondicioniranje linijskog signala filtrira RF šum na izmjeničnom napajanju i kompenzira asimetrične valne oblike snage i istosmjernu struju na mreži.

Napajanje za stupnjeve pretpojačala dolazi iz dva toroidna transformatora od 150 VA – jedan posvećen analognom, a drugi digitalnom i upravljačkom sklopu. Ovi transformatori pokreću mostni ispravljač od 8 ampera i 26.400 mikrofarada filtarskog kapaciteta.

Dva regulatora za analogne stupnjeve su smanjene verzije onih koje se koriste u Relentless Mono pojačalu. Zasebni digitalni regulator je platforma sa toplinskom i strujnom zaštitom za slučaj kvara koji je vrlo malo vjerojatan. Relentless pretpojačalo ima gotovo jednaku mogućnost napajanja kao i mnoga pojačala snage.

Prostor za disanje

Ulazni stupanj u svakom mono pojačalu rezultat je dizajnerskog eksperimenta za potpuno novi sklop koji nije korišten ni u jednom prethodnom D’Agostino pretpojačalu. U sklopu razvoja testirana je verzija u postojećem Momentum pretpojačalu, a iznimno pozitivni rezultati doveli su izravno do lansiranja HD inačice. Iz tog koncepta je razvijen najpotpuniji rezultat ove ideje i Relentless pretpojačalo krenulo je u izradu. 

Topologija audio sklopova počinje s potpuno jedinstvenim novim diskretnim diferencijalnim FET ulaznim stupnjem koji ima mogućnost ulaznog naponskog signala od izvanrednih 30 volti. S ulaznom impedancijom od preko 1 MOhm, prednji kraj Relentless pretpojačala je imun na električne probleme povezane s izvorom. U normalnom radu, zagrijavanje komponenti može dovesti do degradacije performansi i zvuka. Razvijen posebno za ovo pretpojačalo, jedinstveni sklop održava stabilni bias tako da se anomalije povezane s temperaturom poništavaju, čime se čuvaju performanse tijekom duljeg slušanja.

Uz samo balansirane XLR ulaze, topologija Relentless pretpojačala potiskuje ulazni šum preko vrlo širokog pojasa. Cjelokupno pojačanje signala ostvaruje se u strujnoj domeni korištenjem patentiranih strujnih ogledala s više izlaza i gotovo 30 puta većom linearnošću od ostalih dizajna, a sklopovi su izvedeni s četveroslojnim tiskanim pločama za vrhunsku kvalitetu signala. Korištenje četveroslojnih ploča dramatično smanjuje razinu izobličenja u usporedbi s uobičajenijim, dvoslojnim pločama.

Elementi analognog i digitalnog sklopa međusobno su izolirani, uključujući područja uzemljenja. Gdje je potrebno, digitalni upravljački signali optički su povezani s analognim sklopovima, dok su releji za prebacivanje signala hermetički zatvoreni i koriste pozlaćene kontakte za maksimalni integritet signala.

Bez ikakve negativne povratne sprege, osnovni koncepti D’Agostino sklopa uključuju put signala koji je potpuno komplementaran i izbalansiran od ulaza do izlaza, postižući ravan frekvencijski odziv sve do 120 kHz. Ukupni rezultat je glazbeno gust i dinamički bogat signal na balansiranim izlazima.

Odvojeno ali povezano

Vjerojatno najupečatljiviji element Relentless pretpojačala su kontrole glasnoće na prednjoj ploči oba audio kućišta. Pri dizajniranju pretpojačala, sklopovi za kontrolu glasnoće često se neobjašnjivo zanemaruju. U Relentless pretpojačalu to nije slučaj, i svaki sklop kontrole glasnoće izrađena je pomoću 14 zasebnih metalnih komponenti koje osiguravaju glatku i stabilnu reakciju i kontrolu vojnih, visokolinearnih poluprovodničkih prekidača i diskretnih preciznih otpornika koji se koriste u sklopu glasnoće. Podešavanje glasnoće ni u kom slučaju nema utjecaja na širinu pojasa i tranzijentni odziv Relentless pretpojačala. Kao rezultat toga, visoke frekvencije zvuče posebno glatko i produženo, a glazba izlazi iz duboke mračne tišine.

Postavke glasnoće prikazane su preko elegantnih kazaljki inspiriranih švicarskim satovima ili se mogu prikazati numerički, od 0 do 99.

Dva pretpojačala u jednom – dva izvora ili dvije zone

Relentless pretpojačalo je pretpojačalo s dva izvora i dvije zone. To znači da Relentless pretpojačalo može istovremeno kontrolirati prebacivanje i glasnoću dva izvora u dvije odvojene prostorije ili zone. Izvori slušanja mogu biti dva analogna izvora ili ako su opremljeni streaming digitalnim modulom, jednim digitalnim i jednim analognim izvorom.

U sustavu s jednom zonom, kontrola glasnoće će prilagoditi glasnoću u glavnoj prostoriji ili zoni 1. Ako pretpojaćalo radi u dvije zone, gornja kontrola glasnoće upravlja glasnoćom u zoni 1, a donja kontrola glasnoće podešava glasnoću u zoni 2.

Daljinski upravljač – status pretpojačala u vašoj ruci

Izrađen od strojno obrađenog aluminija i bakra, daljinski upravljač Relentless pretpojačala je ugodnog dizajna i upravljanjem preko dodirne pločice. Kontrolni gumbi su smanjeni, a većina operacija se izvršava navigacijom putem taktilne površine. Bluetooth 5.0 protokol proširuje upotrebljivu udaljenost daljinskog upravljača i eliminira probleme s vidljivošću koji muče konvencionalne infracrvene dizajne. Novo za Relentless pretpojačalo je dvosmjerna funkcija daljinskog upravljanja. Sve prilagodbe izvršene na prednjoj ploči predpojačala odražavaju se na zaslonu daljinskog upravljača, uključujući odabir ulaza, glasnoću i balans kanala.

Integracijske značajke

Fokus Relentless pretpojačala usredotočen je na vrhunsku stereo reprodukciju, ali se može lijepo uklopiti u sustav kućnog kina. Treći linijski ulaz može se konfigurirati kao premosnica za kućno kino (Theater Bypass). U ovom načinu rada, kontrola glasnoće Relentless pretpojačala je izvan funkcije, a glavne zvučnike sada kontrolira spojeni procesor surround zvuka. RS-232 i 12 voltni okidači olakšavaju integraciju u napredne sustave upravljanja pametnom kućom. Dodatni izlaz istosmjerne struje za buduće proizvode, kao i dva porta za programiranje nude mogućnost jednostavnog unaprjeđivanja performansi u budućnosti.

Opcijski modul za digitalni streaming (DSM)

Relentless predpojačalo je prvo D’Agostino pretpojačalo koje nudi opcijski DSM. Ovo poboljšanje dodaje povezivost za kompatibilne izvore, USB funkcionalnost i vrhunske mogućnosti streaminga. Nadogradnja DSM dodaje SPDIF koaksijalne, optičke, USB-A i RJ-45 i Wi-Fi mrežne ulaze. Za reprodukciju mrežnog sadržaja visoke razlučivosti bez kašnjenja, podržan je 10/100/1000 Gigabit Ethernet.

Prilagođene aplikacije za iOS uređaje omogućuju jednostavnu kontrolu glazbenih kolekcija, streaming sadržaja i kontrolu uređaja. Usluge streaminga pretplate Tidal, Qobuz i Spotify su izvorne unutar aplikacije. Uz odgovarajuće kodirane glazbene datoteke, MQA dekodiranje je standardno. Osim toga, Roon Music management dostupan je i kao alternativni program za upravljanje glazbom.

Potpuno izoliran od analognog sklopa, DSM je smješten u kućištu napajanja/kontrole. Smješten na tri odvojene tiskane pločice, element jezgre je par DAC-ova konfiguriranih u diferencijalnom načinu rada, a svaki je namijenjen za obradu pozitivnih i negativnih signala za svaki kanal. Sposoban za rukovanje današnjim izvorima najveće razlučivosti, PCM signali do 32 bita/384 KHz i DSD signali do DSD256 (11,2 MHz) su izvorno dekodirani. Često zanemaren ili omalovažavan, analogni dio DAC-a značajno utječe na konačnu zvučnu izvedbu digitalne glazbe. Unutarnje balansirane veze prenose konačni analogni signal do spojnih mjesta i dalje do svakog audio kućišta. Odavde analogni glazbeni signal koristi sve prednosti ukupne snage i analognog sklopa unutar tri šasije Relentless pretpojačala.

Spajanjem inovativnih sklopova, prepoznatljivih materijala i izvrsnosti zanatske proizvodnje u sofisticiranoj arhitekturi, Relentless pretpojačalo savršeno je središnje mjesto za vrhunski glazbeni sustav.

Specifikacije:

 • Frekventni odziv: 0.1 Hz do 120 kHz, +/- 0.0 dB
 • Odnos signal/šum: -105 dB, unweighted / -100 dB, weighted
 • Pojačanje:  + 8/+14dB, može se selektirati
 • Završna obrada: srebrna ili crna, ostalo na zahtjev
 • Ukupna harmonijska izobličenja: <.006%, 20Hz do 20kHz
 • Ulazi: 5 parova – balansirani preko XLR konektora
 • Izlazi: 2 para balansiranih preko XLR konektora za zonu 1, 1 par balansiranih preko XLR
 • Dimenzije: 432 x 349 x 432 mm
 • Masa: 60 kg
 • Dimenzije (pretpojačala): 432 x 99 x 432 mm
 • Dimenzije (napajanje/baza): 432 x 99 x 432 mm
 • Analogni Ulazi: 5 stereo parova balansiranih XLR
 • Digitalni ulazi: (s instaliranim DAC modulom) 1 USB A tip, 1 Optički, 1 SPDIF, 1 koaksijalni, Eternet: RJ45, 1 WiFI
 • Kontrola: RS-232

Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!

DAN D’AGOSTINO ČLANCI:

AUDIOCINEMA ART newsletter

AUDIOCINEMA ART newsletter

Budi Up – To –Date sa najboljim zvukom uz AUDIOCINEMA ART

Prijavi se na naš newsletter i prvi saznaj novosti iz hi-fi svijeta!

Uspješno ste se prijavili na našu newsletter listu! Hvala!

Pin It on Pinterest