Dan D’Agostino

Iako u audiju postoji dosta imena koja audiofilima jamče da će im uređaji s njihovim potpisom jamčiti vrhunski glazbeni užitak, ime Dana D’Agostina zauzima posebno, ako ne i prvo mjesto na ljestvici najupečatljivijih. Njegovo ime po prvi smo puta čuli kad se pojavila tvrtka Krell Industries, rodonačelnik proizvodnje moćnih, vrhunski zvučećih tranzistorskih pojačala snage, čiji je utemeljitelj i glavni dizajner bio upravo D#Agostino.

Zapravo, Krell je bio prva tvrtka koja je svojim pojačalima uspjela ozbiljno konkurirati do tada nenadmašnim cjevašima. Nakon napuštanja Krella, D’Agostino pokreće vlastitu tvrtku pod svojim imenom. Ta tvrtka nije doživjela takvu slavu kao Krell, a niti joj je program tako širok kao Krellov. Međutim, u visokim audiofilskim krugovima, D’Agostinova pojačala/pretpojačala zauzimaju sami vrh potražnje. Gotovo svi proizvođači najkvalitetnijih zvučničkih sustava prilikom demonstracija svojih najboljih proizvoda nastoje koristiti D’Agostino opremu.

Njegovi današnji uređaji gotovo ni po čemu ne sliče onima iz doba Krella. Unatoč tomu zvuče fantastično, što jasno pokazuje širinu D’Agostinovih pogleda i golemo znanje koje znade primijeniti na različite načine.

D’Agostinova pojačala, premda ogromne snage, iznimno su energetski učinkovita. Za razliku od velikog broja uređaja koji troše stotine vata čak i kad su u mirovanju, D’Agostinonova su, zahvaljujući inovativno riješenom napajačkom sklopu, iznimno štedljiva i ne griju se ni približno kao druga pojačala iste ili slične snage.
U Momentum seriji pojačala/predpojačala sadržano je sve ono što je D’Agostino naučio tijekom 30-godišnjeg dizajniranja pojačala, ali i drugih elektroničkih uređaja.

Seriju čine mono blokovi, stereo pojačalo snage i predpojačalo
Momentum stereo pojačalo po svemu je odraz konstrukcije mono blokova, s ultraučinkovitim bakrenim hladilima i venturi hlađanjem, klasičnim tiskanim pločicama na koje se ručno leme komponente kao što su 1% metal-film otpornici i 68 MHZ izlazni tranzistori te potpuno istovjetna balasnirana konstrukcija, ali prilagođeno kompaktnijem kućištu stereo pojačala, a s time i manje snage.

Svi D’Agostinonovi uređaji nastaju u tvornici u Connecticutu i prije izlaska na tržište prolaze kroz niz krajnje rigoroznih testova.A u tvornici vlasnicima stereo pojačala mogu učiniti nešto što vjerojatno nijedna druge tvrtka ne može ili ne želi – stereo pojačalo pretvoriti u par mono blokova, za koje u tvrtki jamče da se ni po čemu neće razlikovati od izvornih. Naravno, taj zahvat će koštati, ali ni izdaleka kao kupnja novih mono blokova.

Zahvaljuljući našoj tvrtki i naši će se audiofili uskoro moći uvjeriti stoje li tvrdnje da D’Agostinonova pojačala zvuče toplije, muzikalnije i prirodnije od bilo kojih pojačala koja je D’Agostinono do sada dizajnirao. Odnosno, kako iz D’Agostinonova tabora samouvjereno poručuju – od bilo kojeg pojačala. Velik broj nagrada i priznanja u tako kratkom periodu od nastanka tvrtke to i neosporno dokazuje.

Dan D’Agostino ČLANCI:

AUDIOCINEMA ART newsletter