iFi Audio Power station
iFi Audio Power Station - mrežna letva

Aktivno pročišćavanje mreže – iFi Audio Power Station

18. ožujka 2022. | Audio/video sistemi, iFi Audio

Slabo napajanje iz mreže utječe na zvuk. Kvaliteta naše električne energije dodatno je narušena obiljem jeftinih prekidača napajanja u tipičnim kućanskim aparatima i moru RFI/EMI u kojem se neprestano kupamo.

iFi PowerStation je rješenje.

Dio je našeg asortimana proizvoda koji smanjuju ‘buku’

(izobličenja) u dolaznoj električnoj snazi – izravno iz mreže ili putem USB portova.

PowerStation je prvi koji nudi naše zaštićeno aktivno poništavanje buke u cijelom sustavu, mrežno rješenje sa šest/osam utičnica.

Slabo napajanje iz mreže utječe na zvuk. Kvaliteta naše električne energije dodatno je narušena obiljem jeftinih prekidača napajanja u tipičnim kućanskim aparatima i moru RFI/EMI u kojem se neprestano kupamo.

iFi PowerStation je rješenje.

Dio je našeg asortimana proizvoda koji smanjuju ‘buku’

(izobličenja) u dolaznoj električnoj snazi – izravno iz mreže ili putem USB portova.

PowerStation je prvi koji nudi naše zaštićeno aktivno poništavanje buke u cijelom sustavu, mrežno rješenje sa šest/osam utičnica.

Aktivno ide tamo gdje još nije išao niti jedan blok napajanja

Osnovna tehnologija PowerStation koja poboljšava performanse je Active Noise Cancellation II.

To je AKTIVAN a ne pasivan proizvod što omogućuje postizanje daleko sveobuhvatnijeg ukidanja šumova u frekventnom spektru.

Većina proizvoda za ‘kondicioniranje’ uključuje pasivno smanjenje buke kroz izbor filtara i regulatora. Iako ovo može biti učinkovito, ima inherentne nedostatke u usporedbi s našim aktivnim sustavom, koji koristi inverznu krivulju šuma da poništi šum u mrežnom signalu. Ovako, radi se o sustavu koji se ne razlikuje od tehnologije za poništavanje buke u slušalicama.

Šum u mrežnom napajanju javlja se na različitim frekvencijama, ovisno o uzroku. Pasivni redukcijski sustavi buke su učinkoviti na gornjem kraju frekvencijskog spektra, ali imaju tendenciju da budu manje učinkoviti na nižim frekvencijama. Osim toga, pasivni sustavi trebaju velike kondenzatore da bi bili uistinu učinkoviti, što

najbolje takve proizvode čine glomaznim i skupim.

Ovaj grafikon uspoređuje AKTIVNU filtraciju (zelena linija) s generičkim mrežnim filterima (crvena linija) koji su tipično pasivni.

01 i 05 usporedba NR

Učinkovita razlika u smanjenju buke može se lako vidjeti.

  1. MNOGO bolje na -40dB
  2. Učinkovito u CIJELOM frekvencijskom rasponu

Naše aktivno poništavanje buke II učinkovito je u dosljednom smanjenju buke na cijelom frekventnom opsegu, za približno -40dB. To je povezano s dodatnim pasivnim filtriranjem na svakom izlazu koje potiskuje buku na najvišim frekvencijama – obično uzrokovanu sustavima bežičnog prijenosa.

Rezultat je mrežni blok koji pruža vrlo učinkovito smanjenje buke u oba diferencijalna načina rada (prouzrokovane, na primjer, konvencionalnim prekidačima napajanja) i bukom uobičajenog načina rada (uključujući smetnje uzrokovane Wi-Fi i Bluetooth umreživanjem). 

iFi Audio Power Station mrežna letva (iFi audio) MPC: 786,00 €

Gdje se PowerStation može koristiti?

PowerStation je dizajniran za korištenje sa BILO KOJIM audio sustavom napajanim iz mreže. Vrlo je učinkovit kada se koristi s modernim audio sustavima koji imaju obilje digitalnih i analognih komponenata.

Obično se ovi sustavi napajaju iz mnoštva mrežnih utikača. Zidne utičnice mogu dodati neželjenu buku vlastitim onečišćenjem lokalne mreže. Mogućnosti uklanjanja šumova PowerStationa mogu se povećati dodavanjem našeg AC iPurifiera u odvojene digitalne i analogne komponente što će smanjiti unakrsnu kontaminaciju.

PowerStation se može koristiti sa svim kućnim uređajima, kao što su televizori i računala – uz zamjetna poboljšanja uslijed čišćeg napajanja.

Zvučna poboljšanja koja donosi PowerStation uključuju veću jasnoću i definiciju, plus

poboljšane dinamičke i prostorne kvalitete, izbjegavanje prividnog omekšavanja rubnih frekeventnih područja, vrijeme i dinamiku koja se mogu čuti sa slabijim proizvodima za mrežnu filtriraciju.

02 dodatni

Buka iz mreže.

Prava propast.

Buka iz napajanja je propast svakog audio sustava. Uvijek postoji više izvora buke a dolaze iz dva glavna izvora – iznutra i izvana.

Ovaj grafikon pokazuje da je buka svugdje i posvuda, a dio nje neizbježno završava u mreži koja napaja audio sustav.

Većinom možemo učiniti vrlo malo jer dolaze iz izvora koji se nalaze u svakodnevnom životu, kao što su radio ili mobilni telefoni.

Budući da su ovi šumovi generirani bežično, vrlo ih je teško riješiti na izvoru, pa se moraju riješiti simptomatski.

03 vanjska buka
04 lokalni šumovi

Lokalna buka dolazi od hi-fi komponenti

Ovi izvori buke nalaze se u hi-fi sustavima i dolaze iz tri glavna izvora:

  1. AC mrežni izvori napajanja
  2. Napajanja s prekidačem
  3. Digitalni sklopovi

Sljedeći grafikon prikazuje ‘lokalne’ izvore buke koji se nalaze u i oko audiosustava.

S lijeva na desno:

Prvi skup izvora buke (10k > 10MHz) odnosi se na ispravljače izmjenične struje i njihove harmonike uzrokovane linearnim napajanjem (LPS). Da, prave buku!

Drugi skup izvora buke (67k > 200 MHz) uzrokovan je sklopnim napajanjem (SMPS). Za usporedbu, ovi harmonici rade na višim frekvencijama.

Treći skup izvora šuma (8 MHz > 500 MHz) uzrokovan je digitalnim sklopovima, satovima i njihovim harmonicima. I ova vrsta buke postoji u većini gornjih frekvencija. Iz grafikona možete vidjeti da je koncentracija šuma od 30 kHz naviše (što je manji broj dB, šum je manje utjecajan).

Linearno protiv sklopnog (switching) napajanja (LPS vs SMPS)

Treba napomenuti da, koliko god LPS napajanja imala dobru reputaciju, a SMPS dizajni lošu, stvarnost je negdje između. A situacija je vrlo dinamična. LPS dizajn je općenito dobar i u prosjeku je tiši od loše dizajniranih SMPS napajanja (koji su više za punjenje mobilnih telefona i nisu optimizirani za nisku buku). Zbog toga se LPS često percipira kao superiorniji od SMPS-a.

Alično tome, nekada su se izbjegavali hibridni i električni automobili, a sada su u modi. Vjerujemo da se isto događa i za SMPS. Oni su sada ekološki prihvatljiviji i troše daleko manje energije.

Dok su svi SMPS nekada bili ‘bučni’, mi smo jedna od rijetkih tvrtki koje su SMPS rastavili na sastavne dijelove i temeljito ga redizajnirali za audiofilsku upotrebu, tj. super niske šumove.

iPower je ‘Model 3’ SMPS napajanja.

Ipak, nemaju svi korisnici iPower na raspolaganju. Stoga je važno moći se učinkovito nositi s normalnom bukom SMPS-a koja može biti prilično ozbiljna.

Sljedeći odjeljak objašnjava koji aspekti PowerStationa ciljaju na različite skupine buke i kako je to u usporedbi s uobičajenim pristupom.

Aktiva pobijeđuje pasivu

Pasivna filtracija je najčešći pristup koji se može vidjeti u ispravljačima za napajanje koji se kupuju kao dodatni pribor.

Međutim, nije bez svojih ograničenja:

  1. Filtrira samo na vrlo visokim frekvencijama u području MHz.
  2. Da bi bili učinkoviti, kondenzatori moraju biti veliki, a to znači glomazni i skupi.

S obzirom na ove nedostatke, PowerStation je morao biti drugačiji, temeljitiji i sveobuhvatniji.

Rješenje za PowerStation su aktivne + pasivne sekcije za najpotpunije pročišćavanje u frekventnom rasponu.

  1. Bežični sustav za pročišćavanje – pokriva raspon u području MHz
  2. Aktivno poništavanje šuma – pokriva visoke KHz i niske MHz raspone
  3. Inteligentno uzemljenje – spaja se na SMPS izvore napajanja radi odvodnje buke iz mreže.

Crna linija predstavlja normalnu buku koja se nalazi u sustavu bez potiskivanja. Prolazi kroz frekvencijski raspon na 0dB jer nije smanjena.

Crvena linija predstavlja tipične mrežne ispravljače koji imaju pasivne sklopove – oni obično počinju raditi na 2 MHz.

Zelena linija predstavlja utjecaj PowerStationa počevši od 10k, a zatim smanjuje buku za -35 i više dB sve do 100 MHz. Za usporedbu, pasivna filtracija počinje na 30 MHz, puno više u frekvencijskom rasponu, pa se ne filtrira dvije trećine šuma.

01 i 05 usporedba NR

PowerStation protiv generičkih pasivnih filtera

Kao što je ranije objašnjeno, vanjski izvori buke, od radija preko TV-a do mobilnih telefona, nisu koncentrirani samo u jednom području jer doprinose buci u cijelom frekvencijskom rasponu.

Grafikon u nastavku pokazuje kako PowerStation poništava vanjske izvore buke u cijelom frekvencijskom spektru. 

 Za usporedbu, generički pasivni filtar se ne bavi određenim radio uređajima i proizvodima tipa walkie-talkie.

Prvi grafikon prikazuje smanjenje RF buke s PowerStation-om, dok drugi prikazuje smanjenje RF buke pomoću pasivnog filtra.

potiskivanje RF šumova
pasivno potiskivanje RF šumova

Lokalni izvori buke se kreću od linearnih izvora napajanja (da, stvaraju buku!) do prekidačkih napajanja za digitalne sklopove i sve povezane harmonike.

Ne bi trebalo biti iznenađenje da PowerStation, koji aktivno pokriva cijeli frekvencijski raspon, smanjuje buku za impresivnih otprilike – 45dB.

Za usporedbu, s generičkim pasivnim filtrom, šum iz linearnih izvora napajanja i napajanja s prekidačkim načinom rada ostaje samo uz neke digitalne sklopove. Prvi grafikon prikazuje smanjenje buke koju generira PowerStation, a drugi s pasivnim filterom.

potiskivanje šumova uredjaja
pasivno potiskivanje šumova uredjaja

Povezani članak možete pročitati na linku.

Pism čitatelja is Splita – recenzija iFi AudioPower Station

Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!

IFI AUDIO ČLANCI: