Technics Class SU-R1000 – integrirano pojačalo budućnosti

09. listopada 2020. | Audio/video sistemi, Technics

Technics je predstavio svoje prvo integrirano pojačalo referentne klase, Reference Class SU-R1000. Proizvodi referentne klase plod su nezasitne želje da kupcima pruži vrhunsku kvalitetu zvuka i vrhunsko glazbeno iskustvo po kojem je Technics poznat.

Technics je predstavio svoje prvo integrirano pojačalo referentne klase, Reference Class SU-R1000. Proizvodi referentne klase plod su nezasitne želje da kupcima pruži vrhunsku kvalitetu zvuka i vrhunsko glazbeno iskustvo po kojem je Technics poznat.

Technics Class SU-R1000 – integrirano pojačalo budućnosti

SE-R1, prvo Reference Class stereo pojačalo snage tvrtke Technics, predstavljeno 2014. godine, sadrži brojne nove i originalne digitalne tehnologije poput LAPC (Load Adaptive Phase Calibration) za postizanje idealnog odziva impulsa i JENO (Jitter Elimination and Noise-Shaping Optimisation – uklanjanje podrhtavanja i optimizacija stvaranja buke) za postizanje visokokvalitetne, precizne pretvorbe PWM signala uz minimalno podrhtavanje.

Pohvalivši se preciznom zvučnom slikom i prostranim zvučnim ambijentom, tržište je SE-R1 primilo raširenih ruku i obilježilo početak novoga doba digitalnih pojačala. Gramofonski sustav SL-1000R objavljen 2018. stopio je digitalnu tehnologiju upravljanja s tradicionalnom analognom tehnologijom na visokoj razini. U kombinaciji s nadmoćnim okretnim momentom i preciznim i glatkom rotacijom, ovaj gramofon radi potpuno bešumno uz dinamičnost zvuka koju do tada nije postigao niti jedan konvencionalni gramofon.

Naoružani postignućima i ocjenama prikupljenim na Hi-Fi tržištu od ponovnog rođenja robne marke Technics 2014. godine i podržani rezultatima istraživanja i razvoja usmjerenih na poboljšanje kvalitete zvuka digitalne tehnologije, Technics lansira integrirano pojačalo SU-R1000, koje evoluira digitalna pojačala do neslućenih novih visina.

 

Pristup razvoju

Većina vrhunskih audio pojačala su analogna.

Analogna pojačala imaju dugu povijest, a njihove tehnologije za poboljšanje kvalitete zvuka, poput sustava sklopova i razvoja dijelova, smatraju se potpuno poznatima i iskorištenim do maksimuma.

S druge strane, digitalna pojačala još uvijek imaju velik potencijal za daljnji razvoj jer su brzi tehnički pomaci posljednjih godina omogućili obradu signala visoke preciznosti koja nije moguća s analognim sustavima.

S obzirom na to da su današnji uobičajeni izvori glazbe digitalni, poput CD-a i streaming platformi, digitalni signali bi, u idealno slučaju, trebali biti obrađeni u izvornom digitalnom formatu.

Nadalje, uređaji poput AD pretvarača također napreduju, omogućujući visoko preciznu digitalnu obradu signala analognih izvora glazbe.

U takvim okolnostima, Technics se posvetio razvoju tehnologije digitalnih pojačala od 2014. U stvaranju proizvoda Reference Class SU-R1000, Technics je primijenio sljedeće tehničke pristupe:

1. Napredak tehnologije digitalnih pojačala

Technics je nedavno razvio ADCT (Active Distortion Canceling Technology – aktivna tehnologija za poništavanje izobličenja), uz zaštićene tehnologije koje maksimiziraju prednosti digitalnih pojačala, kao što su LAPC i JENO. ADCT ostvaruje daljnje obogaćivanje kvalitete zvuka eliminirajući izobličenja koja u stupnju snage generira elektromotorna sila zvučnika i pad napona napajanja.

2. Napredno napajanje

Novi sustav komutacijskog napajanja, Advanced Speed Silent Power Supply, uspješno je poboljšao odnos S/N (signal/šum). Nadalje, četiri neovisne jedinice napajanja predviđene za različite sklopove ostvaruju vrhunsko razdvajanje i dinamičku reprodukciju zvuka. Štoviše, uređaji za napajanje sadrže GaN (galijev nitrid) s malim otporom. 

3. Novi prijedlog: fono ulaz

Još uvijek ima mnogo ljubitelja analognih ploča i oni čine važan dio tržišta za Technics. SU-R1000 opremljen je inteligentnim fono predpojačalom, koji koristi digitalnu tehnologiju za postizanje precizne krivulje ekvalizacije i pruža visoku kvalitetu zvuka poboljšavajući preslušavanje kanala zvučnice i poboljšavajući frekvencijske karakteristike određene usklađivanjem zvučnice i fono stupnja.

Tehnologije visoke kvalitete zvuka koje su ugrađene u SU-R1000:

JENO (Jitter Elimination and Noise-Shaping Optimisation)

uklanjanje podrhtavanja i optimizacija stvaranja buke)

Podrhtavanje (jitter) je glavni uzrok izobličenja u digitalnim sustavima, a uzrokovan je pogrešnim vremenskim usklađivanjem glavnih satova (master clocks) koji se koriste u digitalno-analognoj pretvorbi.

Kako bi eliminirao degradaciju zvuka uzrokovanu podrhtavanjem, Technics je razvio originalni sklop za smanjenje podrhtavanja, koji sadrži generator takta u sustavu za oblikovanje buke, a smanjuje podrhtavanja u niskofrekventnom području, zatim i visoko precizni pretvarač brzine uzorkovanja za suzbijanje treperenja u visokofrekventnom području.

Stoga na idealan način smanjuje podrhtavanje (jitter) u cijelom frekvencijskom rasponu. Ovo radi s izvornim visoko preciznim PWM (Pulse Width Modulation – pulsnim modulatorom) pretvorbenim krugom, optimizirajući brzinu oblikovanja buke, stupanj i broj ponovne kvantizacije te gradaciju PWM-a, kako bi se signali visoke rezolucije pretvorili u PWM bez nanošenja štete na dinamički raspon. Te tehnologije omogućuju Technicsovom digitalnom pojačalu reprodukciju prirodnih i nježnih nijansi glazbe.

LAPC (Load Adaptive Phase Calibration)

prilagodljiva fazna kalibracija opterećenja

Impedanca zvučnika mijenja se s frekvencijom, a pojačalo snage treba pogoniti zvučnike bez obzira na njihove karakteristike.

Međutim, konvencionalna digitalna pojačala povezana su na zvučnike kroz niskopropusni filter na izlaznom stupnju, pa impedanca zvučnika na njih još jače utječe.

Također, iako su amplitudne karakteristike konvencionalnih pojačala zbog negativne povratne sprege poboljšane, fazne karakteristike to nisu mogle biti. Stoga su u Technicsu razvili algoritam adaptivne optimizacije impedancije zvučnika koji vrši korekciju idealnog impulsnog odziva putem digitalne obrade signala mjerenjem amplitudno-faznih karakteristika frekvencije pojačala s povezanim zvučnicima.

Ova nova tehnologija omogućuje izravnavanje frekvencijskih karakteristika amplitude i faze, što prethodna pojačala nisu mogla postići, i posljedično reprodukciju zvuka bogatog prostora i  trodimenzionalnosti.

ADCT (Active Distortion Cancelling Technology)

aktivna tehnologija za poništavanje izobličenja)

Tehnologija aktivnog otklanjanja izobličenja koju je razvio Technics precizno ekstrahira i uklanja izobličenja u izlaznoj fazi koja nastaju zbog elektromotorne sile i padova napona na zvučnicima.

Na audio tržištu, gdje se može konfigurirati neograničeni broj audio sustava, vrhunska pojačala moraju u potpunosti moći pogoniti najrazličitije zvučnike.

Tehnologija aktivnog uklanjanja izobličenja precizno izdvaja izobličenja određujući razliku između izlaza na priključku zvučnika i JENO izlaza, a zatim primjenjuje korekciju na izlazni digitalni signal, čime se ispravlja konvencionalni sustav digitalnih pojačala.

Ovo pruža moćnu pogonsku snagu zvučnicima dok istovremeno nudi superiorne značajke digitalnog pojačala, poput tihog šuma, čiste i oštre zvučne slike i velikog trodimenzionalnog prostora, bez obzira na vrstu zvučnika.

Tiho napajanje brzog odziva

SU-R1000 koristi impulsni sustav napajanja kako bi osigurao stabilnu opskrbu naponom i strujom koje zahtijeva digitalno pojačalo.

U konvencionalnom sustavu napajanja, vrijeme uključivanja rada prekidača kontroliralo se kako bi se stabilizirao napon, što je uzrokovalo fluktuaciju frekvencije prebacivanja u skladu s opterećenjem, i rezultiralo modulacijskim šumom koji je utjecao na kvalitetu zvuka.

Tiho napajanje s naprednom brzinom eliminiralo je taj šum fiksirajući preklopnu frekvenciju u opsegu 400 kHz. Nadalje, u kasnijoj fazi osiguran je regulator niske razine buke.

To sprječava smanjenje regulacije kao rezultat fiksne komutacijske frekvencije i ometa miješanje komponente buke u visoke frekvencije.

Rezultat je napajanje brzog odziva koje donosi najbolje performanse digitalnog pojačala.

Četiri neovisna napajanja

U SU-R1000 svaki je element koji sadrži napajanje preinačen tako da svaka neovisne jedinice ima posebno napajanja što znatno poboljšava kvalitetu zvuka.

Budući da je SU-R1000 integrirano pojačalo, interni krugovi sastoje se od pretpojačala i pojačala snage u kombinaciji analognih i digitalnih sklopova.

Gramofonski (fono) ulaz i sklop koji obrađuje analogne signale posebno je osjetljiv na šumove koji se prenose kroz napajanje. SU-R1000 koristi odvojene jedinice napajanja za analogne i digitalne krugove u pretpojačalu.

U izlaznom dijelu pojačala, koje zahtijeva veliku električnu snagu koriste se odvojena napajanja za desni i lijevi kanal.

S četiri neovisne jedinice napajanja, SU-R1000 sprječava smetnje izazvane električnim vodom među sklopovima i ostvaruje visok omjer signal/šum i izvrsnu separaciju kanala. 

Satni generator (Clock Generator) na baterije

Za digitalno pojačalo, poboljšanje preciznosti sata koje pruža važne podatke o vremenu rada, ključ je visoke kvalitete zvuka. Međutim, glavna smetnja je šum napajanja iz sata. SU-R1000 je opremljen satnim generatorom na baterije. Korištenje baterije kao napajanja za eliminira negativni učinak šuma napajanja na signal sata, omogućujući izvrsnu lokalizaciju zvučne slike i jasno ocrtavanje zvučnog prostora.

 

GaN-FET * poluvodički elementi

(napajački tranzistori velike brzine i male impedance)

U izlaznom dijelu pojačala, Technics je upotrijebio brzi GaN (galijev nitrid) FET poluvodički element sa super niskim otporom. To omogućuje izgradnju pojačala velike snage pomoću jednostruke push-pull konfiguracije, i znatno skraćuje duljinu putanje signala velike struje, a rezultira izvanrednom linearnošću bez obzira na razinu zvuka.

Inteligentna fono ekvalizacija

Inteligentna fono ekvalizacija ugrađena u SU-R1000 sadrži DSP (Digital Signal Processor) tehnologiju za unaprjeđenja zvuka koju je Technics usavršio razvojem LAPC, u cilju realiziranja kvalitete zvuka koja se nije mogla postići analognim fono sklopovima.

Sastoji se od tri dijela:

  1. Precizne ekvalizacijske krivulje
  2. Poništavanja preslušavanja i
  3. Optimiziranja odgovora

Te se funkcije mogu uključiti i po potrebi isključiti u skladu sa željama korisnika.

Funkcije detaljno opisane:

1. Preciznost ekvalizacijske krivulje

postiže se hibridnim analogno/digitalnim sustavom. Niskopropusni filter velikog pojačanja (LPF) odrađuje analogno procesiranje, a visoke frekvencije se pojačaju nakon A/D konverzije. Korištenje LPF filtracije od 40-dB u analognom području suzbija gubitak podataka (bita) tijekom obrade digitalnog filtra, a visoke frekvencije se podižu s velikom točnošću u digitalnom području kako bi se postigao visok odnos signal/šum.

2. Poništavanje preslušavanja

mjeri karakteristiku preslušavanja instalirane zvučnice korištenjem mjernog signala preslušavanja zabilježenog na zapisu o kalibraciji pohranjenog u SU-R1000, a zatim vrši obrnutu korekciju pomoću ugrađenog DSP-a kako bi se postiglo značajno poboljšanje karakteristike preslušavanja. To rezultira čišćom zvučnom slikom i povećanim značajkama prostora.

3. Optimiziranja odgovora

mjeri frekventnu karakteristiku montirane zvučnice korištenjem TSP signala (Time Stretched Pulse) s priloženog kalibracijskog zapisa, i ispravlja karakteristične smetnje. Korigira i podudaranje impedance između zvučnice i fono ekvalizacije za postizanje najveće moguće kvalitete reprodukcije. Ova tehnologija ima za cilj poboljšati kvalitetu zvuka u visokoosjetljivoj fono ulaznoj liniji uklanjanjem mogućnosti miješanja buke.

Raskošni ulazni i izlazni terminal

Novo integrirano pojačalo dolazi s obiljem ulaznih i izlaznih terminala, uključujući fono XLR balansirani ulaz i dva USB-B ulazna terminala za rukovanje širokim rasponom analognih i digitalnih izvora zvuka i periferne opreme.

Technics Class SU-R1000 – integrirano pojačalo (Technics) MPC: 55190.00 kn KUPI

Specifikacije:

Accurate Digital Technology
JENO Engine (Jitter Elimination and Noise-shaping Optimisation)
LAPC (Load Adaptive Phase Calibration)
Advanced Speed Silent Power Supply
Battery Driven Clock Generator
Noiseless Signal Technology
Advanced Speed Silent Power Supply
Advancement of Power Supply
Technics Definitive Design
High-rigidity Cabinet
Three-section Configuration
FTC Output Power
150W + 150W ( 1kHz, T.H.D. 0.5 %, 8Ω, 20kHz LPF ),
300W + 300W ( 1kHz, T.H.D. 0.5 %, 4Ω, 20kHz LPF)
Input Sensitivity / Input Impedance
LINE 200 mV / 22 kΩ, PHONO (MM) 2.5 mV / 47 kΩ, PHONO(MC) 300uV /100Ω
Frequency Response
LINE 5 Hz-80 kHz (-3 dB, 8 Ω),
PHONO (MM) 20 Hz – 20 kHz (RIAA DEVIATION ±1 dB, 8 Ω)
DIGITAL 5 Hz – 80 kHz (-3 dB, 8 Ω)
Load Impedance
4 Ω-16 Ω
Analogue Input Terminal
LINE x 2 (LINE 1, LINE2), LINE XLR BALANCED x1, PHONO (MM/MC) x1, PHONO XLR BALANCED(MC) x1, MAIN IN x1, REC IN x1
Digital Input Terminal
Optical digital x2 (OPT 1, OPT 2) , Coaxial digital x2(COAX 1, COAX 2), USB-B x2 (PC 1, PC 2)
Analogue Output Terminal
PRE OUTx1, REC OUT x1
Headphone Output
Yes, Stereo Φ6.3mm
USB-DAC (USB-B)
USB 2.0 high-speed ,USB Audio Class 2.0, Asynchronous mode
Support Codec
PCM Yes (32, 44.1, 48, 88.2, 96, 176.4, 192, 352.8, 384 kHz / 16, 24, 32 bit)
DSDYes (2.8 MHz, 5.6 MHz, 11.2 MHz, 22.4 MHz* *ASIO Native mode only)
Power Supply
AC 120 V ,60 Hz
Power Consumption
220 W
Dimensions (W x H x D)
430 mm x 191 mm x 459 mm
16-15/16 x 7-17/32 x 18-3/32 inch
Weight
Approx. 22.8 kg
Approx. 50.3lbs
Accessories
Remote Control, Calibration Record, AC Cord, Owner’s Manual

Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!

TECHNICS ČLANCI:

AUDIOCINEMA ART newsletter

AUDIOCINEMA ART newsletter

Budi Up – To –Date sa najboljim zvukom uz AUDIOCINEMA ART

Prijavi se na naš newsletter i prvi saznaj novosti iz hi-fi svijeta!

Uspješno ste se prijavili na našu newsletter listu! Hvala!

Pin It on Pinterest