Monitor audio Silver serija (6G)

07. kolovoza 2017. | Audio/video sistemi, Monitor Audio

Monitor Audio s ponosom najavljuje novu (6G) generaciju uspješne Silver serije zvučničkih kutija.

Monitor Audio s ponosom najavljuje novu (6G) generaciju uspješne Silver serije zvučničkih kutija.

Perjanica britanskog audija
Monitor Audio je britanska tvrka specijalizirana za proizvodnju visokokvalitetnih zvučničkih kutija. U njezinu se proizvodnom programu danas nalaze i sustavi za kućno kino, kao i dizjnerski zvučnički sustavi za unutarnju i vanjsku uporabu.

Konstrukcija zvučničkih jedinica:

Za novu seriju Silver zvučničkih kutija (6G – šesta generacija), na temelju patentiranih C-CAM membrana, razvijene su potpuno nove zvučničke jedinice koje uključuju i RST tehnologiju. Membrane su zrađene iz jednog komada C-CAM materijala i oblikovane u kontinuirani zakrivljeni oblik, što osigurava isporuku čistog, neizobličenog zvuka unutar zadanog frekventnog opsega. Konvencionalne membrane u pravilu imaju otvor na sredini kroz koji kod montaže prolazi zavojnica što za posljedicu ima smanjenu krutost i povećana izobličenja. Dizajn Monitor Audio membrana bez središnjeg otvora, koristi se već 30 godina s ciljem da bude što krutija kod tzv. klipnog pomaka (pomak naprijed-natrag) i tako izbjegne uvijanje i izobličenje kao kod membrana izrađenih od mekih materijala. Najnoviji mehanizam ovjesa osigurava određivanje idealnog načina pomicanja membrane. Ovjes je “posuđen” iz vodeće serije Platinum II zvučnika. Rezultat je značajno smanjenje prelamanja membrane (izobličenje) i čišće, vjernije reprodukcije.

Srednjotonske jedinice u Silver 300 i 500 rađene su u tzv. tehnologiji podvješanja (under-hung) – zavojnice su kraće od zazora magneta i tako se osigurava ista sila u svim uvjetima rada.

Rezultat je čujno smanjenje izobličenja i najčišća reprodukcija srednjotonskog područja u klasi. Osim toga, srednjotonske i visokotonske jedinice ugrađene su u modul u obliku suze, njihovi akustički centri su jako blizu, što daje precizno i konzistentno oslikavanje prostora u i izvan osi.

Visokotonska jedinica je potpuno novoga dizajna, C-CAM membrana ima zlatnu kupolu, a inženjeri su uspjeli smanjiti izobličenja za glatku, kristalno čistu reprodukciju najviših tonova bez traga tvrdoće i agresivnosti.

Novi Monitor Audio modeli i modeli koje zamjenjuju:

Silver 50  zamjenjuje Silver 1
Silver 100  zamjenjuje Silver 2
Silver 200  zamjenjuje Silver 6
Silver 300  zamjenjuje Silver 8
Silver 500  zamjenjuje Silver 10
Silver C150 novi model
Silver C350 novi model
Silver FX isti izgled – nove jedinice i mrežice
Silver W-12 ostaje isti – nove mrežice

Dizajn sustava:

HiVe II otvor izbrazdan je kako bi se ubrzao protok zraka i reducirale turbulencije. Takav dizajn osigurava brže strujanje zraka unutra/van nego klasičan otvor. Uslijed toga bas odziv je brži, puniji i superiorne tranzijentnosti.

Skretnice: polipropilenski kapaciteti, indukcijske zavojnice motane na zraku osiguravaju integritet signala, poboljšavaju osjetljivost, reduciraju izobličenja, stabiliziraju impedancu što osigurava mogućnost kombiniranja s velikim brojem drugih komponenti.

Kabineti su konstruirani uz pomoć laserskog vibrometra kako bi se identificirale rezonancije i precizirala postava unutarnjih ukruta. Ništa nije rađeno po instinktu, već na temelju preciznih mjerenja i znanstvene interpretacije problema i njihovog rješavanja.

Mehanički i vizualni dizajn:

Pristup “manje je više” korišten je u cijelom procesu dizajna i proizvodnje kako bi se osigurala najbolja moguća selekcija kvalitete komponenata. Svi Hive II otvori su smješteni na stražnju stranu kutije što doprinosi elegantnijem izgledu prednje strane. Prednja ploča od brušenog aluminija daje ekskluzivan izgled i osjećaj kad se skinu zaštitne mrežice. Samostojeći zvučnici imaju nova podnožja od punog metala i pružaju veću stabilnost. Zaštitne mrežice su tanke, rafiniranog izgleda i magnetski pričvršćene. Kabineti srebrne završne obrade su ručno rađeni iz medijapana visoke kvalitete koji osigurava ultimativnu krutost i sjajno prigušivanje. Za završnu obradu izgleda drva, koriste se furniri vrhunske kvalitete birani tako da jedan zvučnik izgleda kao slika u ogledalu drugoga – orah, ružino drvo, hrast. Završna obrada u sjajnom laku postiže se sa 10 nanosa laka. Dodatno, uvedena je i satensko bijela završna obrada.

U glavnom, ovdje nema masovne produkcije, već se ručnoj izradi pristupa s ponosom, na način izrade vrhunskog namještaja koji će trajati generacijama.

Što je sve promijenjeno i zašto:

 • Veća fleksibilnost – super vitki kompaktni modeli i pripadajući centrani zvučnici
 • Dva potpuno nova centralna zvučnika – manji i veći, performanse bez kompromisa
 • Manji modeli (Silver 50 i Silver 200) mogu se koristiti blizu zadnjeg zida – bolje mogućnosti smještanja u prostoru
 • Manja izobličenja
 • Miran, uglađen zvuk, obilje detalja, precizan i bez grubosti
 • “Trickle down” tehnologija iz Platinum II patentiranog DCF filtera
 • Potpuno nove zvučničke jedinice
 • Znanstveno utemeljen pristup rješavanju ukruta u kutijama – NPL istraživanje
 • Lakši za pogoniti i kombinirati – optimizirane skretnice i viša impedanca
 • Dodatna završna obrada – saten bijela
 • Super tanak dizajn zaštitnih mrežica
 • Razmaknute noge podnih modela – bolji izgled, manji vizualna agresivnost, poboljšana stabilnost
Dva nova centralna zvučnika omogućuju kompletiranje diskretnog, stilskog ili velikog, snažnog sustava kućnog kina. Silver 50 i Silver 200 su kompaktniji, atraktivniji za uklapanje u moderan životni prostor uz reproduktivne sposobnosti koje se mogu očekivati od mnogo većih zvučnika. U kombinaciji sa centralnom jedinicom Silver C150 daju tonski ujednačen i vizualno atraktivan višekanalni sustav izvrsnih karakteristika. Centralna jedinica Silver C350 kombinira se sa Silver 100, Silver 300 ili Silver 500 zvučnicima dajući beskompromisan sustav kućnog kina sposoban za reproduktivne dosege najviše kvalitete.

MONITOR AUDIO ČLANCI: