Monitor Audio Concept 50
Monitor Audio Concept 50

Monitor Audio Concept 50 – 50 godišnja revolucija

17. lipnja 2022. | Audio/video sistemi, Monitor Audio

Sve to dovodi do ovoga

Od 1972. pomičemo smo granice u kvaliteti reproduciranog zvuka. 50 godina kasnije, odlučili smo stvoriti jedinstveni zvučnik za pronicljive audiofile diljem svijeta koji je fizički najbliže savršenstvu. Pozdravite naš najnoviji projekt, kodnog naziva Concept 50.

Sve to dovodi do ovoga

Od 1972. pomičemo smo granice u kvaliteti reproduciranog zvuka. 50 godina kasnije, odlučili smo stvoriti jedinstveni zvučnik za pronicljive audiofile diljem svijeta koji je fizički najbliže savršenstvu. Pozdravite naš najnoviji projekt, kodnog naziva Concept 50.

Monitor Audio Concept 50 – 50 godišnja revolucija

Zvučnik Concept 50 dizajniran je za isporuku zvuka bez premca kao nijedan drugi zvučnik na tržištu. Dajući ultimativnu izjavu o tome koliko zvučnik može biti dobar, novi prototip Monitor Audio kombinira izvanredan zvuk, profinjenost i luksuz koji su kupci očekivali, ali pomiče granice još dalje kako bi se najozbiljnije približio najzahtjevnijim audiofilima.

U našoj potrazi za zvukom najbližem savršenstvu, ideja za zvučnik Concept 50 započela je svoj život prije dvije godine kada su tehnički direktor Monitor Audia, Michael Hedges, i direktor dizajna, Charles Minett, izveli eksperiment kako bi vidjeli koliko daleko mogu dogurati s dizajnom pasivnog zvučnika. Njihova se nedoumica brzo riješila kad se ukazala prilika da stvore nešto vrlo posebno.

 

Monitor Audio Concept 50

Koncept izvan inovacija

Concept 50 ima inovativan dizajn i postavljanje zvučničkih jedinica za postizanje nevjerojatno točne kvalitete zvuka. Zvučnici srednjeg raspona čvrsto su grupirani s našom sljedećom generacijom MPD visokotonca i kompaktnim, prema unutra okrenutim nizom basova s poništavanjem sile, osiguravajući da sav zvuk dolazi precizno usmjeren iz jedne točke.

Objašnjavajući po čemu se Concept 50 razlikuje od ostalih zvučnika, tehnički direktor Monitor Audia, Michael Hedges, objašnjava: “Nijedan zvučnik nije savršen. Koristeći naše iskustvo i razumijevanje fizike, nastojali smo dizajnirati pravi zvučnik kako bi bio najbliži savršenstvu. To su drugi pokušali mnogo puta, ali s Conceptom 50 vjerujemo da smo bliže nego itko prije.”

“Postoje dva ključna elementa koja se često zanemaruju – percipirana veličina izvora i usmjerenost. Da bi zvučna pozornica i slika bili što točniji, zvuk mora dolaziti iz jedne točke i imati dosljednu usmjerenost. Concept 50 to postiže inovativnim postavljanjem i dizajnom svake od svojih jedinica, usko grupiranim visokotoncima i grupe srednjeg opsega postavljenih u određenom rasporedu, plus par bas kompaktnih jedinica okrenutih jedna prema drugoj.”

Monitor Audio Concept 50

„The Array“ je ultra-kompaktan skup srednjih i visokotonca s više jedinica. Remek-djelo zamršenih detalja i dizajna, to je dokaz suradnje akustičkog i strojarskog inženjerstva unutar Monitor Audio tima za istraživanje i razvoj. Koristeći renomiranu tehnologiju konusa, Monitor Audio RDT III, šest srednjetonskih jedinica zajedno imaju površinu membrana koja je veća od površine srednjotonca Platinum serije. Ovo je pristup koji donosi višestruke prednosti.

Prvo, svaki skup srednjetonaca ima iznimno široki frekventni raspon i mogao bi pokriti veći dio frekventnog opsega tradicionalnog visokotonca. To osigurava glatku skretnicu prema visokotoncu i iznimno nisko izobličenje.

the array

Drugo, tradicionalni dvostruki koncentrični zvučnici dodaju intermodulacijsku distorziju visokotoncu zbog pomaka dijafragme srednjetonca, koja tvori valovod visokotonca. To se može smanjiti ograničavanjem najniže frekvencije na kojoj radi srednjetonac, ali se nikada u potpunosti ne može ukloniti. Budući da je visokotonski valovod fiksiran, a zvučničke jedinice stvaraju ravnu pregradu oko visokotonca, nema dodatnog intermodulacijskog izobličenja i srednjetonac može raditi do svog punog potencijala bez kompromisa.

Drugi dio „skupa“ zvučnika je konačna verzija visokofrekventnog pretvarača mikro nabrane dijafragme (MPD). Već više od 10 godina Monitor Audio je vodeći u svijetu u dizajnu visokotonaca s nabranom membranom. Concept 50 koristi Monitor Audio treću generaciju MPD visokotonca koji je poboljšao gotovo sve aspekte njegovog dizajna, uključujući linearnost, izobličenje, usmjerenost i upravljanje snagom. Ovo je najglatkiji i najprošireniji visokotonac koji je Monitor Audio ikada proizveo.

Monitor Audio Concept 50 -grill

Nula vibracija

„Svaka sila ima jednaku i suprotnu reakciju“ – stvoreni s Newtonovim Trećim zakonom na umu, Concept 50 niskotonske jedinice su usidrene zajedno u parovima, okrenuti jedna prema drugoj u konfiguraciji „Force Cancelling“ – poništavanje energije.

Ova točna simetrija znači da je neželjena vibracijska energija koju svaki zvučnik generira iz audio signala poništena njegovim suprotnim blizancem.

Ovo je posebno korisno za bas zvučnike koji prenose ove neželjene vibracije kroz kućište.

Takav ustroj dovodi do smanjenog izobličenja i poboljšane kontrole i kao rezultat toga, zvučnik isporučuje frekvencijski odziv u prostoriji (-6dB) od 21 Hz – 60 kHz uz minimalno izobličenje.

zero vibration

Dizajn sljedeće generacije

Prepun najsuvremenije tehnologije i izrađen od najfinijih materijala, Monitor Audio Concept 50 je trostazni zvučnik impresivnog izgleda.

Zatvoreni bas kabinet je izrađen od mineralnog i akrilnog kamena koji je termooblikovan i precizno obrađen. U međuvremenu su srednje i visokotonske jedinice postavljene unutar precizno obrađene čvrste aluminijske pregrade u kombinaciji s posebno dizajniranim i 3D tiskanim kućištem prilagođenim zahtjevima srednjetonskih jedinica.

Direktor dizajna, Charles Minett, zaključuje: “Naša misija da stvorimo zvučnik kakvog nema, kako po izvedbi tako i po izgledu, nije bio lak izazov. Međutim, koristeći dvije jedinstvene konfiguracije zvučničkih jedinica Concepta 50 kao okosnicu njegove strukture, uspjeli smo stvoriti jedinstvenu estetiku koja zahtijeva pažnju, ali ne nadjačava prostor kao mnogi njegovi suvremenici. Concept 50 se odnosi na generiranje ideja koje mogu biti temelj našeg razvoja zvučnika za sljedeću generaciju audio entuzijasta.”

Daljnja ažuriranja o razvoju i datumu lansiranja Concepta 50 bit će dostupna onima koji se prijave na Monitor Audio newsletter i prate tvrtku na kanalima društvenih medija.

Grill

Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!

MONITOR AUDIO ČLANCI: