Monitor Audio Platinum II

12. srpnja 2015. | Audio/video sistemi, Monitor Audio

Kako zvučnik može zvučati prirodnije? To nas je pitanje danonoćno proganjalo. Znali smo da izobličenja moraju biti smanjena jer je to jedan od najvažnijih elemenata dobroga zvuka. Kako daleko smo došli može se vidjeti (i čuti) slušajući Platinum II – najpreciznije, najtočnije i najljepše zvučničke kutije koje je Monitor Audio ikad napravio.

Kako zvučnik može zvučati prirodnije? To nas je pitanje danonoćno proganjalo. Znali smo da izobličenja moraju biti smanjena jer je to jedan od najvažnijih elemenata dobroga zvuka. Kako daleko smo došli može se vidjeti (i čuti) slušajući Platinum II – najpreciznije, najtočnije i najljepše zvučničke kutije koje je Monitor Audio ikad napravio.

Iscrpljujuće analize i neprestano slušanje doveli su nas do revolucionarne, profinjene tehnologije, inspirirali nova otkrića i napredak u svakom dijelu konstrukcije – mehaničkom, električnom, magnetskom, akustičnom i estetskom.

Rezultat je kolekcija zvučnih kutija izvanredne kakvoće, koja će podići emotivnu razinu slušanja glazbe i zvuka iz filmova – prirodno i veličanstveno.

Izrađeni od ljubitelja glazbe za ljubitelje glazbe, Platinum II je naš odgovor na glavni izazov dizajniranja zvučnika. Na pitanje: kako? – naš odgovor je: baš ovako!

Kad orkestar svira, svira samo za vas, živo, neposredno i poletno, kao da ste u desetom redu od pozornice. Pri gledanju filmova, koncerat ili nekog drugog snimljenog materijala, osjeća se kemija glazbe i glazbenika kao nikad prije, što Platinum II čini istinskim High-End kompletom zvučničkih kutija namijenjenih ne samo kućnom kinu. Drama koja se zbiva unutar zvučne slike opipljiva je, životna i autentična, kao da je namijenjena samo vama.

Trenutak vašeg uživanja u glazbi biti će naša nagrada, jer volimo dijeliti uzbuđenje stvaranja zvuka, pršteću energiju i neograničenu dinamiku. Naših više od  četrdeset godina rada kao konstruktora i entuzijasta namijenjeno je samo i jedino tom cilju – prirodnoj reprodukciji glazbenih zapisa svih žanrova.

S najnaprednijim zvučnicima, skretnicama unutar luksuznih kutija, vrline naših zvučnika doveli smo do potpuno nove razine u nadi da ćemo u inspiraciji i zadovoljstvu uživati zajedno s vama…

Kabineti Platinum II serije su remek-djela besprijekornog ručnog rada vrhunskih graditelja namještaja, načinjeni višeslojnim ljepljenjem furnira u zakrivljenu, krutu školjku. Kao završnu obradu, nudimo furniranje prirodnim drvom ruže ili ebanovine, jednakog uzorka za pojedini par, uz 11 slojeva visokosjajnog laka, nakon čega se površine poliraju do visokog sjaja koji otkriva bogatstvo strukture drva. Završna obrada moguća je i u crnom glasovirskom laku koji čini luksuzni kontrast u bilo kojem prostoru.

Prednjice su ručno presvučene najkvalitetnijom kožom kojom se snabdijevamo kod eminentnog proizvođača Andrewa Muirheada, čiju kožu koriste mnogi britanski proizvođači luksuznih artikala.

Na kraju, uz toliku količinu minuciozne brige o kakvoći, za proizvodnju svake Platinum II kutiju potrebna su144 sati rada.

Platinum II nudi istinske audiofilske domete uz zapanjujući dizajn i vrhunske materijale korištene za izradu svih pojedinih dijelova.

U nastojanjima za smanjenjem izobličenja, računalnim modeliranjem električnih, mehaničkih i akustičkih sastavnica, ni najmanja pojedinost nije preskočena. Na taj su se način primijenila nova tehnološka rješenja nužna za postizanje krajnje ambicioznih ciljeva.

Cijela ponuda Platinum II zvučničkih kutija uključuje novu generaciju niskotonskih i srednjetonskih jedinica i, po prvi put, trakastu membranu visokotonskih jedinica s mikro naborima (ribbon). Dizajn naprednih skretnica i terminala za kabele zaštićeni su, kao i višeslojna konstrukcija kabineta. Za razliku od prethodne kolekcija, Platinum II zaista predstavlja High-End zvučničku kombinaciju izuzetno visokih dometa.

Visokotonske jedinice

Po prvi put, u našoj je tvornici usavršena visokotonska membrana s mikro naborima (MDP, Micro Plated Diaphragm). Uz naprednu skretnicu i patentirani dizajn priključaka kao i ostalih primijenjenih zaštićenih tehnologija, Platinum II postiže dosad nedostižne ciljeve – High-End kolekciju zvučnika koji su u stanju reproducirati glazbu potpuno vjerno izvorniku.

Maštovita dorada postojeće tehnologije pretvorila je zanimljivu ideju u audiofilski super-zvučnik povećanjem točnosti, preciznosti i efikasnosti kao nijedan prije. Koristeći novu, zaštićenu naboranu membranu male mase, koja ima osam puta veću površinu od klasičnih kupolastih visokotonaca, ovaj supervisokotonac radi kao ultra brza harmonika koja stežući i otpuštajući nabore, proizvodi gladak, brz, širok i prirodno brz odziv do 100 kHz. Posljedično, zvuk je mnogo životniji i oslobađa cijeli harmonijski spektar bez izobličenja koje bi zamutilo definiciju

Optimizirane su i geometrija visokotonske membrane, geometrija magneta, povećana je dopuštena snaga i osjetljivost. Impedanca je uravnotežena, odziv tranzijenata je poboljšan kao i prigušivanje.

Magneti su, za razliku od drugih proizvođača, slitina neodim/željezo/bor i složeni kako bi se gustoća magnetskog toka maksimalno povećala. Prednji i stražnji polovi membrane podešeni su s pomakom, kako bi se ujednačilo magnetsko polje uz smanjena izobličenja.

Visokotonska jedinica je direktno povezana sa izvorom bez ikakvog prilagodnog elementa. Koristi neinduktivni vodič smješten unutar površine membrane koja je cijelom površinom u dodiru s okolnim zrakom i sva se generirana toplina vrlo brzo gubi. Crna boja prednje ploče jednako pridonosi hlađenju.

Velika površina membrane visokotonskog zvučnika znači da se, za jednaki učinak, treba gibati samo dio (1/8) pomaka u odnosu na membranu klasičnog visokotonca. Nadalje, cijela površina membrane ovješena je u magnetskom polju što uzrokuje veću učinkovitost i smanjenu razinu izobličenja.

U prijevodu, to znači osjetljivost od preko 94 dB za 1 W dovedene snage.

Ravnija i stabilnija impedanca znači da je pojačalo u stanju isporučivati snagu mnogo učinkovitije i s mnogo manje izobličenja.

Naborna membrana osigurava da radi kao točkasti izvor ali veće površine. Velika površina istitravanja i mala masa osiguravaju izvanredan tranzijenrni odziv sličan elektrostatskim zvučnicima.

Srednjotonske i niskotonske jedinice

Nova rješenja koja su drastično poboljšala karakeristike su: nove membrane s manjim izobličenjima reprodukcije, novi dizajn ovjesa za bolju linearnost, novi C-magneti za manja izobličenja i uklanjanje zaostalih visokih frekvencija, što uravnotežuje frekventni odziv. Novi dizajn magneta i zavojnice povećavaju osjetljivost, kao što podovješeni sklop zavojnice povećava učinkovitost i linearnost.

Tehnike višestruke termičke optimizacije osiguravaju povećanje snage i smanjuju izobličenja. Tehnologija “krutih membrana” (RDTII) druge generacije primjenjena je za izradu kompozitnih sendvič struktura izrađenih iz ultra tankih ploha nanesenih na saćastu strukturu izrađenu od Nomexa. Ukupna debljina membrane je sam 2 mm, ali je 150 puta čvršća od membrana uobičajnih zvučničkih jedinica.

Zadatak je bio smanjiti masu i, istovremeno povećati krutost i prigušivanje.

Za razliku od starije RDT, nova RDTII tehnologija koristi, za izradu ploha dva različita materijala, različitih mehaničkih svojstava, tako da je donji sloj izrađen od pletenih ugljičnih vlakana. Na taj su način za 8 dB smanjena izobličenja iznad 300 Hz i za 60% je smanjena energija harmonijske komponente. Zato je RDTII tehnologija omogućila proizvodnju zvučnika s najmanjim izobličenjima u povijesti kompanije.

Izvorno razvijena za avio industriju, metodu C©CAM (Ceramic Coated Aluminium/Magnesium) su u kompaniji Monitor Audio uspjeli primijeniti za proizvodnju membrana. Nakon formiranja oblika, kupola se na visokoj temperaturi galvanski (anodno) presvlači slojem keramike. Takva membrana je lagana, kruta, otporna na savijanje i time je reprodukcija čišća, smanjenih izobličenja u odnosu na uobičajne membrane.

Komplet za kućno kino sastoji se od zvučničkih kutija PL100 II, PL200 II, PL300II, PL500II, centralnih PL150 II, PL350 II, i dodatne sub-bas jedinice PLW215 II.

Ipak, perjanica je veličanstveni PL500 II, koji je pravi ambasador Platinum II koncepcije – svilene slojeve najvjernije definicije visokih tonova, uvjerljivu sredinu podržanu dubokim, definiranim i čistim niskotonskim područjem, sve bešavno spojeno u veličanstevu zvučnu pozornicu. Više no ikad zvuk ima fizčku komponentu i autoritet koji prenosi karakter živih instrumenata, glasova i, možda najvažnije, atmosfere koja se uvjerljivo materijalizira svuda oko slušatelja.

Naš najsofisticiraniji sustav od četiri 8 inčne niskotonske jedinice, dvostrukih srednjotonaca i MPD visokotonca, ocrtati će kompletnu harmonijsku strukturu s najpreciznijom vremenskom komponentom i savršenom preciznošću. Vaša glazba ili zvukovi iz filmova konačno će zvučati živo kao nikad dosad.

MONITOR AUDIO ČLANCI: