“Gold” serija ne samo unaprijeđena Zlatna GX serija Monitor audia već i iskorak u high end

15. siječnja 2016. | Audio/video sistemi, Monitor Audio

Monitor Audijeva dosadanja proslavljena inačica GX iz Golden serije je nakon ne malih unaprjeđenja dobila svoju nasljednicu „Gold“ u novoj Golden Series (znači „X“ je otpao). Obzirom na izuzetne kritike, brojne nagrade i više nego dobru prodaju, te osobna iskustva fanova koji su prisezali na neponovljivost rafiniranog zvuka GX serije, pojava nove unaprijeđene inačice je ne malo iznenađenje.

Gold serija

Iznenađenje je bilo tim veće jer se ciljalo na još veću transparentnost, bolju konzistentnost i vizualnu profinjenost – upravo one značajke po kojima su se kvalitativno razlikovali od konkurencije. Nakon prvih slušnih testiranja moglo se zaključiti da s ovom ambiciozno koncipiranom serijom možda počinje i neko novo doba u shvaćanju pojma high enda obzirom na mogućnosti koje nudi dizajn centralnog GOLD FX-a i moćnog subwoofera! Većoj transparentnosti i konzistentnosti zvuka su ponajviše doprinijele promijene na ribonskom visokotoncu i bas zvučnicima.

Detalj membrane

Visokotonac je preuzet iz Platinum serije ali mu se povećala preciznost pri izradi i njihovom uparivanju za svaki stereo sustav ponaosob. U tehnologiji izrade membrane bas zvučnih jedinica promijene su vidljive i izvanjski budući su one mehanički načinjene na samim površinama. Namjesto nekadašnjih radijalnih ukruta u GX seriji ovdje je velik broj okruglih udubljenja – jamica koje su koncentrično raspoređene diljem cijele plohe. Iza membrane je daleko jači pogon budući je povećan broj navoja.

Ovako moćniji pogon omogućava veće elongacije membrane i manje distorzija, što je u mnogome pročistilo bas zvuk i povećalo preciznost te ekstenziralo opseg donjeg dijela frekventnog opsega. Rezultat: čvrst bas precizno definiranog volumena i boje, povećana dinamika i puno širi i viši sonični prostor.

Za skretnicu se koriste tzv folijski ili polypropylene film kondenzatori i poboljšane zavojnice. Same skretnice se montiraju na poseban panel unutar kutija. Kontaktna mjesta su sva pozlaćena. Postoji čitava serija manjih poboljšanja. Novi zaštitni gril je doprineo osjetno decentnijem izgledu cijele serije. Ukrućenja i čvršća spajanja unutar samih kutija su poboljšana kakao bi se minimizirale vibracije, odnosno koloracije od samih kutija. Također, sva mjesta mehaničkih spajanja su posebno tretirana kako bi se izbjegle neželjene rezonancije. Koliko se daleko išlo u unaprijeđenjima govori i podatak da se osiguralo kretanje zraka kroz refleksne otvore slično streljivu – utorima se zrak ubrzava kao pri putanji metka kroz cijev – što se odražava na dinamiku nižih frekvencija.

Lijevana postolja sa spajkovima i njihovim štitnicima protiv tragova u podu su gotovo kiparski rad za sebe. Ne treba ni spominjati da se je posebna pažnja posvetila, pored savršeno rigidno dizajnirane konstrukcije, odabiru samih drvenih dijelova, furnira i nanošenju visoko sjajnog klavir laka.

GOLD seriju čini niz slijedećih zvučnih kutija kojima se može realizirati audiofilski high end set-up ili vrhunsko kućno kino:

  • GOLD50 sa dva zvučnika (5,5˝ bas i ribon visokotonac) – studijski monitor idealne frekventne krivulje i dinamike GOLD100, je nešto veća verzija (5,5˝ bas i ribon visokotonac) koja može zadovoljiti i korisnike s audiofilskim pretenzijama
  • G100 i G50 se mogu isporučiti sa kastimiziranim stalcima

Gold GX 200

Gold 200 je slobodno stojeća 3-way zvučna kutija s ribon visokotoncem, dva 5,5″bas zvučnika i 4″ srednjetoncem u zasebnom kućištu (visokotonci, odnosno kutije su, kao i svi ostali iz serije, uparene) – visoka ukupna učinkovitost, širok frekventni opseg i zanemarivo niska izobličenja

GOLD 300 zvučne kutije za najveće prostore; 3-way s ribon visokotoncem, dva 6,5″bas zvučnika i 4″ srednjetoncem u zasebnom kućištu – uz već spomenute vrhunske karakteristike treba izdvojiti frekventni raspon 30Hz – 60kHz koji GOLD 300 svrstava u sam audifilski bez obzira na cijenu GOLD C150 je ultra – kompaktni središnji zvučnik s ribon visokotoncem i dva 5,5″ bas zvučnika koji je dovoljno mali da stane u većinu polica te superiornom diperzijom kroz zavidan frekventni opseg 50Hz – 60kHz

Gold GX serija

GOLD C350 je 3-way snažni bez kompromisni središnji zvučnik za najzahtjevnija kućna kina; C350 je savršen izbor uz samostojeće zvučnike iz serije (frekventni opseg 40 Hz – 60kH); neutralnog tonskog balansa daju zvuk bez izobličenja te imaju sposobnost projiciranja kristalno jasnih dijaloga pri svakoj glasnoći; uz njih je moguće dobiti i posebno dizajnirane stalke.

GOLD FX je koncipiran kao centralni zvučnik koji se upotpunjuje ugrađenom izbornom preklopkom s ostalim modelima serije na dva načina: kao izravni ili surround zvučnik – znači u prvom slučaju omogućava high-end a u drugom varijantu kućnog kina(!); trapezoidnog tlocrta GOLD FX ima šest zvučnika koji ovisno o odabranom modu imaju drugačiji radni set-up i drugačiju lokaciju u prostoru – moguće je u kombinaciji s ostalim zvučnicima realizirati ambiciozni high-end ili kućno kino i najzahtjevnijih prostora.

Uz ovu se zvučnu kutiju isporučuju i ovjesi GOLD W15 je primjer state-of-the-art dizajniranog subwoofera kojim se zaokružuje moćna kombinatorika GOLD serije; u rigidnom kućištu je 15″ bas zvučnik koji zahvaljujući specijalno dizajniranim ovjesima omogućava membrani 38mm linearne elongacije; u pozadini je masivna magnetska struktura i 650W pojačalo D2AUDIO®DSP kojim se ide dolje do seizmičkih 18HZ; točka na „i“ ne samo radu subwoofera cijelog sustava čiji je on dio dodaje automatski sustav za prostornu korekciju/optimizaciju pod nazivom LEO™ (Listening Environment Optimizer) koji koristi mikrofon i test tonove; unatoč obavljanju složene zadače vrlo je jednostavno instaliranje i postavljanje.

Gold GX C300

MONITOR AUDIO ČLANCI: