MONITOR AUDIO

Perjanica britanskog audija

Monitor Audio je britanska tvrka specijalizirana za proizvodnju visokokvalitetnih zvučničkih kutija. U njezinu se proizvodnom programu danas nalaze i sustavi za kućno kino, kao i dizjnerski zvučnički sustavi za unutarnju i vanjsku uporabu.

U programu tvrtke koja uspješno djeluje već više od 40 godina danas je čak 14 proizvodnih skupina.
1972. godine utemeljio ju je arapski inženjer Mo Igbal. Dvije godine potom na tržištu se pojavljuju MA3 zvučničke kutije koje su tvrtku vinule u audiofilsku orbitu.
1976. godine počinje s radom Monitor Audijova tvornica za izradu vlastitih MQ (Monitor Quality) kabineta.
1977. godine svjetlo tržišta ugledale su MA7, male monitrske kutije, koje postaju do tada najprodavanijim tvrtkinim proizvodom. A to su ostele i mnogo godina potom.

Godinu za godinu redaju se inovacija za inovacijom. Monitor Audio je na vrhuncu slave. 1989. godine pojavljuju se Studio 10, prve Monitor Audijove zvučničke kutije s novorazvijenom bas jedinicom s keramičkom metalnom membranom. Iste godine u seriji MA Inovation pojavljuje se zvučnička jedinica sa sendvičastom konusnom membranom koja postaje nadahnućem za razvoj današnje C-CAM tehnologije.

1979. tvrtka iznenađuje audiojavnost lansiranjem ET 500, odličnog gramofona na izravni pogon (direct drive). 1986. godine pojavljuju se R852MD, prve Monitor Audijove zvučničke kutije s visokotoncem koji ima metalnu membranu (MD – Metal Dome), što će ubrzo postati i zaštitni znak tvrtke. Dvije godine potom pojavljuje se MA Inovation, prvi visokotonac na svijetu s pozlaćenom membranom (Gold Metal Dome) koji je bio ugrađen u R352/MD kutije koje te godine osvajaju brojne naslove zvučničkih kutije godine u audiorevijama diljem globusa.

Studio Gold One 1991. godine bivaju proglašene “najboljim kompaktnim MA modelom po izboru onih koji po prvi puta kupuju kvalitetne malolitražne zvučničke kutije”. Te godine pojavljuje se prve Monitor Audijove zvučničke jedinice nastale primjenom C-CAM (Ceramic Coated Aluminium Magnesium) tehnologije, što je bio vrlo značajan korak u tehnologiji izrade vrhunskih zvučničkih jedinice nove generacije. 1994. pojavljuje se bas jedinica s Gold Anodised Alloy membrabom, a godinu dana potom zvučničke kutije iz serije “bi-line”. Kutije iz te serije, Studio 25, godinu dana kasnije bile su širom svijeta izvanredno ocijenjene.
1996. godine produkti visoke C-CAM tehnologije pojavljuju se i u cijenom pristupačnijim modelima. Prvi takav model bile su 700 PMC (Profil Monitor Cone) kutije.

1997. Monitor Audio mijenja vlasnika, a tvrtku kao tehnički direktor preuzima Dean Hartely.
Kako bi se čim više približila svojim kupcima,1998. godine tvrtka otvara svoju web-stranicu.

1999. pojavljuje se Silver serija. Prvi model bile su samostojeće 8i. 2000. godine Monitor Audio seli u veći tvornicu u Rayleigh, u grofoviji Essex. Prve zvučničke kutije izašle iz te tvornice bile su Gold Reference, izrađene po RST načelu (Rigid Surface Technology) čime su performanse C-CAM tehnologije podignute na novu razinu.

2003. godine u zvučničkim kutijama Radius serije po prvi puta su primijenjene MPP (Metal Matrix Polymer) jedinice. Serija ubrzo postaje jedna od najprodavanijij u tvrtkinoj povijesti. 2005. godine Silver RS serija zvučničkih kutija ruši sve rekorde u tvrtkinoj bogatoj povijesti.
iPod je 2005. godine već na svom pobjedonosnom putu. Sve značajnije tvrtke u audiosvijetu kreću u borbu za osvajanje nove niše kupaca. Monitor Audio je na samom čelu sa svojim visokokvalitenim i-deck sustavom.

2006. izlaze zvučničke kutije iz Gold GS serije, značajno nadmašujući prethodnike iz GR serije. Iste godine izlazi Bronze BZ serija koja performanse jeftinih malih zvučničkih kutija podiže na do tada nazamislivu razinu.

2007. godine tvrtku kupuju zaposlenici Monitor Audija i do danas je MA jedini poznati proizvođač zvučničkih kutija s Otoke koji nije u stranom vlasništvu.

Nakon bronce, srebra i zlata, došlo je vrijeme i za primjenu još dragocjernijih materija. 2007. godine pojavljuje se Platinum serija. Radi se o nizu high-end modela prilično dostupne cijene koji su svuda u svijetu odlično prihvaćeni.

2009. godine, u jeku je najezda uređaja za streamanje glazbe. Monitor Audio uključio se u trend AirStream 10 uređajem. Novine su pisele da se radi o sjajno zvučećem uređaju, jednostavnom za uporabu i vrhunski izrađenom kojem je mjesto na svakoj vitrini ili regalu.

Uspjeh Monitor Audija nije plod samo izvrsne zvukovne kvalitete njihovih uređaja, već prije svwga načina kako su do toga došli. Stalna predanost istraživanjima i primjeni inovacija, a pritom zadržavanje cijene proizvoda u razumnim i mnogima prihvatljivim okvirima, priskrbili su im brojne poklonike na svim stranama svijeta.

MONITOR AUDIO ČLANCI:

AUDIOCINEMA ART newsletter