Novo glazbalo iz Unison Research manufakture: zvučne kutije Max 1

10. srpnja 2015. | High-end audio, Unison Research

Kad se poslušaju već prvi taktovi glazbe sa Max 1 kutija povjerujete u vječno živuću magiju velikih glazbalotvoritelja s Apenina. Kao rijetko kad opet se slušanje glazbe dojmi direktno prirodnim – bez posrednika.

I ponovno snacta simplicitas: horne (za viske i srednje frekvencije), snažni subac, bas refleks vrhunska izrada i pametna skretnica te vrhunska manufaktura kompaktnog kabineta. Pred ovakvim uradcima padaju ocjene preko specifikacija i tehničkih prezentacija – jer rađeno je s uhom korištenjem mnoštva oprobanih i uspješnih rutina koje se rekombiniranjem harmoniziraju majstorovim uhom iz Unison Researcha.

Tajnu, slično kao kod Stradivarija ili Amatija, neće nitko otkriti – ali možemo postati sretni vlasnici Max-a 1! Poslije s razlogom egzaltiranog uvoda istaknimo neke od napomena proizvođača. Max 1 je novi model osmišljen ponajprije kako bi se uskladio sa cijevnim pojačalima Unison Researcha. U tu su svrhu optimizirani na potrebitu osjetljivost i impedancija. Radi što boljeg disperziranja odnosno optimiranja na prostor; ne zaboraviti da su na vrhu kabineta horne, a bas refleks su otvori sprijeda. Radi fascinantne dIsperzije i spacijalnosti Max 1 se, također, može koristiti, osim u osnovnom stereo set up-u, i u sustavima kućnih kina čak bez bez potrebe za centralnim zvučnicima ili subwooferom.

Sa hornom (izrađenom u Italiji) ćete doživjeti jasno i precizno definirano srednjetonsko frekventno područje i prirodne, proširene visoke. Sam driver ima titan dijafragmu sa 44 mm aluminijskom zavojnicom i namotom da bi se poništila naprezanja i deformacije uzrokovane temperaturom. Sama eliptična horna ima široku disperziju (60° X 80°) i izrađena je od aluminijeva AA2024 (avional). Max 1 je nevjerojatno čvrst, kompaktan, linearan i sa prirodnim zvukom te bez imalo uobičajenih nazalnosti ili kutijastog zvuka. Indeks usmjerenost je konstantan: unutar plus ili minus 0,85 dB do više od 12kHz . 12 ” woofer, također izrađene u Italiji, je opremljen dijafragmom napravljenom od prirodnih i karbonskih vlakana. Pokretna zavojnica ima promjer od 100 mm; ima dva sloja (unutarnji i vanjski) i dva metalna prstena koji su tu za kontrolu varijacije magnetskog toka za smanjenje harmonika i intermodulacijsko izobličenje na nečujnu razinu. Magnet je izrađena od neodimija a vanjska suspenzija od posebno oblikovanog materijala koji se sastoji od 51% pamuka i 49% poliestera.

Unutarnji volumen kabineta je oko 80 litara; obložen je poliuretan s piramidalnog je profila. Prednja MDF ploča, koja je debljine 5 cm, prekrivena je sa umjetnom kože. Prednja ploča ima zaobljene rubove bez izbočina bilo koje vrste kako ne bi narušio impulsni odziv sa štetnim graničnim difrakcijam. Sam je kabinet osmišljen za montažu na podesive šiljke. Za Max 1 su potrebna pojačala od 10 do 200 W RMS, senzibilnost mu je 94 dB / 2.83Vrms / 1 metar, nominalna Impedence i pripremljen je za bi-amplifikaciju. Dimenzije su 95 (v) cm x 35(š) x 45(d) a težina 37 kg,

Unison Research Max 1 samostojeći zvučnici (Unison Research) MPC: 5.990,00 €