Unison Research integrirana pojačala

27. ožujka 2014. | High-end audio, Unison Research

Unison Research integrirana pojačala

ožu 27, 2014 | High-end audio, Unison Research

Raskošna i raznovrsna ponuda
Prvo pojačalo u bogatom nizu, Simplyitaly, nasljednik je pojačala Simply Two, jednog o najuspješnijih cijevnih integriranih pojačala u novijoj audiopovijesti, jednako dobro prihvaćenoga od publike i kritike. Nastalo je u čast proslave 150. godišnjice Republike Italije, a kao nadahnuće i temelj poslužilo je upravo Simply Two pojačalo. Ne čudi stoga što su jako slična.

Simplyitaly

Oba su single ended, ulralinear ustroja i u A klasi i imaju 2 x 12 W snage. Oba koriste EL34 cijevi u izlaznom i ECC82 cijevi u pretpojačalu. Simplyitaly se razlikuje izlaznom impedancijom. Umjesto 8 ohma ona je sada 6 ohma što ovo pojačalo čini kompatibilnim sa širom paletom zvučničkih sustava. Kako je istnski dvostruki mono ustroj nepraktičan u ovako kompaktnom pojačalu, osmišljen je napajački sklop nazvan “Quasi Dual Mono”.

U takvoj konfiguraciji mrežni transformator i prvi filtarski stupanj su dvostruki i odvajaju pretpojačivački sklop, čime se postiže malo preslušavanje i niska izobličenja. Negativna povratna veza je 5 dB ili 1.8 dB.

Dimenzije pojačala su 260 x 350 x 190 mm, a masa 15 kg.

Simplyitaly

Unison Research S6

Najnovija inačica S6 pojačala rezultat je 25-godišnjeg iskustva tvrtke u izradi cijevnih pojačala. Glavna zadaća konstruktorskog tima bila je dizajnirati pojačalo kompaktnih dimenzija i da EL-34 cijevima može bez problema pogoniti većinu zvučničkih sustava, uključujući i one niske osjetljivosti.

Tri EL-34 cijevi po kanalu povezane su u trostruku paralelnu konfigraciju u single ended ultralinearni spoj u A klasi. Pojačalo razvija 35 W po kanalu i ima priključke za 4 ohmske i 8 ohmske zvučnike.

Dimenzije pojačala su 350 x 490 x 210 mm, a masa 25 kg.

Unison Research S6

Preludio

Preludio pojačalo upotpunjuje već prilično raskošnu Unison Researchovu ponudu cijevnih integriranih pojačala. Uz prepoznatljive osobine iz drugih tvrtkinih integriranih pojačala, Preludio krasi i nekoliko novina. Malih je dimenzija i razvija 2 x 15 W snage po kanalu. Njegov dizajn karakteriziraju velika hladila na bokovima.

U izlaznom stupnju su dvije KT88 cijevi, a u napajačkom stupnju toroidalni transformator, posebno dizajniran da bi se umanjila disperzija magnetskog toka. U pretpojačalu su dvije ECC82 cijevi. Izlazna impedancija je 6 ohma, povratna veza 10 dB, a frekvencijski odziv 15 Hz – 50 kHz.

Dimenzije pojačala su 375 x 400 x 180 cm, a masa 18 kg.

Preludio

Sinfonia

Nakon odličnih ocjena korisnika i kritike za Performnce model, u Unison Researchu odlučili su izraditi njegovu manju inačicu koju su nazvali Sinfonia. U mnogim tehničkim i zvukovnim osobinama to su slična pojačala, ali Sinfonia je jeftinija. Sinfonia pojačalo je dvostrukog mono ustroja i razvija 2 x 30 W snage.

Cijevi u izlaznom stupnju su KT88, u pretpojačalu ECC82, a pobudnom stupnju ECC83. Povratna veza je 14 dB, a frekvencijski odziv 20 Hz – 30 kHz.

Dimenzije Sinfonia pojačala su 440 x 420 x 21 cm, a masa 25 kg.

Sinfonia


Unison Research Performance

Pojačalo Performance bilo je povučeno iz proizvodnje, da bi na traženje korisnika bilo vraćeno u program. U novoj inačici ono je značajno unaprijeđeno. Prvo i najvažnije, snaga mu je s 2 x 24 W porasla na 2 x 40 W, koju daje šest KT88 cijevi u izlaznom stupnju. Izgledom je nova inačica Performancea skoro istovjetna izvorniku, ali uz nekoliko promjena – najuočljiviji su hladnjaci na bokovima – koje pridonose funkcionalnosti pojačala.

U pretpojačalu su ECC83, a u pobudnom slopu izlaznog stupnja ECC82 cijevi. Performance dolazi s daljinskim upravljačem kojim se podešava razina glasnoće putem vrhunskog motoriziranog ALPS RK27 potenciometra za glasnoću, ali i biraju ulazni priključci. Povratna veza je 16 dB, a frekvencijski odziv 20 Hz – 30 kHz.

Dimenzije pojačala su 600 x 480 x 235 mm, a masa 50 kg.

Performance


Unison Research Absolute 845

Absolute 845 je prije 20 godina od The Absolute Sounda bio proglašen najboljim proizvodom godine. Pojačalo je u proizvodnji i danas i još uvijek spada u najbolja integrirana cjevna pojačala na svijetu. Tako dugo na vrhu nije se zadržao gotovo nijedan hi-fi uređaj u povijesti.

Absolute 845 je stereo pojačalo dvostruke mono konfiguracije. Zapravo, ono izgleda kao dva fizički spojena mono bloka. Snaga pojačala je 2 x 40 W, povratna veza 10 dB, a frekvencijski odziv 20 Hz do 30 kHz. U izlaznom stupnju su četiri 845 cijevi, a u predstupnjevima šest ECC82 i dvje ECC83.

Absolute 845