Unison Research Reference

27. ožujka 2014. | High-end audio, Unison Research

Unison Research Reference

ožu 27, 2014 | High-end audio, Unison Research

Da bi svojim cijevnim pojačalima iz Reference serije omogućili maksimalno kvalitetan rad, u Unison Researchu su izradili Reference Pre cijevno pretpojačalo. Na početku je odlučeno da će dizajn biti beskompromisan. Reference Pre je dvostrukog mono ustroja s trostrukim kućištem da bi se u cjelosti napajački sklop odvojio od fono i linijskog stupnja.

Unison Research je talijanska tvrtka (sestrinska Operi) koja već 20 godina proizvodi jedinstveno dizajnirane audiouređaje najviše kvalitete; prije svega cijevna pojačala snage, pretpojačala i integrirana pojačala, te CD plejere.

Reference Pre – pretpojačalo

Da bi se izobličenja i smatnje sveli na minimum, ugrađeni su dvostruki releji. U izlaznom stupnju je jedna 300B cijev koja omogućava čisti izlazni napon od 25 V po cijelom frekvencijskom spektru koji ide do 100 kHz. Potenciometar za glasnoću je vrhunski ALPS HQ Pro Audio serije. Svi napajački sklopovi su stabilizirani visokonaponskim MOSFET sklopovima. U pretpojačalu su dvije 300B, dvije ECC82, dvije ECC83 i dvije C45P triodne cijevi, plus u fono stupnju četiri 6C45P i dvije ECC83 cijevi.

Frekvencijski odziv Reference Pre je 10 Hz – 100 kHz, povratna veza 15 dB (linija), 0 dB (fono), a izobličenja 0,1%. Dimenzije pretpojačala su 451 x 560 x 210 mm, a masa  30 kg.

Reference Pre – pretpojačalo

Reference Pre – pretpojačalo

Reference – pojačalo snage

Reference pojačalo nastalo je kao plod želje korisnika da se u Unison Researchovom katalogu nađe i potpuno cijevno pojačalo u A klasi, snage značajno više nego su ih do tada imala druga tvrtkina cijevna pojačala snage. To je bio poticaj Unison Researchovoj konstruktorskoj posadi da dizajnira beskompromisno pojačalo snage u kojem će se naći sve što su do tada u tvrtki spoznali o gradnji takvh uređaja.

Odlučeno je da će prvi model u novoj Reference seriji biti mono blokovi, snage dvostruko veće od bilo kojeg dotadašnjeg pojačala iz Unison Researcovog programa. Postavljanjem u paralelu četiriju 845 trioda dobili su 80 W po kanalu, a mono blok ustrojem maksimalno odvajanje kanala i smanjena izobličenja.
U pojačalu, osim 845 trioda, su i po jedna ECC82 i ECC83 dvostruka trioda. Snaga pojačala je 80 W po mono bloku, ustroj single ended, frekvencijski odziv 20 Hz – 30 kHz, a povratna veza 14 dB.

Dimenzije Reference mono blokova su 490 x 775 x 288 mm, a masa 70 kg po komadu.

Reference – pojačalo snage

Reference – pojačalo snage