MUTLIMEDIJA/AUDIO GADGET

Šaljite glazbu iz Bluetooth uređaja u bežično povezane zvučnike ili slušalice – u domu ili na otvorenom!

Audiocinema Art trudi se korisnicima osigurati ponudu uređaja s najnovijim tehnološkim dostignućima u bežičnom prijenosu A/V sadržaja.

Najčešće postavljano pitanje je koja je razlika između Bluetooth (BT) i AirPlay bežične veze? BT je univerzalna bežična platforma kojom je opremljena većina uređaja – od mobitela do računala, pisača, kamera, kućanskih aparata, čak i automobila.

U svijetu audija, BT zvučnici omogućuju bežičnu reprodukciju glazbe s jednog ili više umreženih uređaja. S druge strane, AirPlay je Appleov patentirani sustav bežičnog povezivanja ovisan o Wi-Fi mreži, koji omogućuje razmjenu digitalnih audio/video sadržaja između uređaja s AirPlay platformom.

Jesu li te platforme baš toliko različite?

I jesu i nisu. Svaka od ovih potpuno različitih tehnologija ima svoje mane i prednosti nad konkurencijom, a osnovna bi mogla biti razmjena videosadržaja koji AirPlay ima a BT ne.

BT-om se uređaji povezuju međusobno, a AirPlay funkcionira tako da se uređaji povezuju unutar Wi-Fi kućne mreže, ali samo oni koje rade na OSX operativnom sustavu. Taj sustav je i nešto skuplji zbog plaćanja patentnih prava OSX uređaji imaju više cijene.

Koji je sustav bolji? BT ili AirPlay?

Sve ovisi o osobnim preferencijama, a pobjednik je upitan. Zato donosimo za i protiv za svaki sustav:

AirPlay je sposoban reproducirati sadržaje na većim udaljenostima (ovisno o pokrivenosti Wi-Fi mrežom), dok je domet BT-a 10-20 metara. AirPlay koristi kompresiju bez gubitaka (lossless), a BT prenosi podatke uz kompresiju s gubicima. AirPlay nudi direktnu vezu srodnh uređaja sa bežičnim AirPlay zvučnicima uz mogućnost kontrole glasnoće i zvučnika, a ne samo OSX uređaja.

Jedna od mana AirPlay povezivanja je što uređaji moraju biti u dohvatu Wi-Fi mreže. Druga je ograničeni broj Apple i Apple certificiranih uređaja koji komuniciraju AirPlay protokolom, dok većina bežično povezivih proizvoda komunicira BT protokolom.

Multiroom audio je, da pojednostavimo, mogućnost slušanja glazbe u nekoliko prostorija. Ovisno o izboru sustava, moguće je istovremeno reproducirati različite sadržaje u različitim prostorijama ili istu glazbu u svim prostorima, ili u bilo kojoj drugoj kombinaciji. Glazbeni zapisi mogu biti s nekog od servisa (Spotify npr.), kolekcije s vašeg mrežnog uređaja/tvrdog diska/računala, CD reproduktora, DB ili FM prijamnika ili čak s gramofona. Naravno, spajanje svih potrebnih uređaja, čak i zvučnika , može biti bežično. Upravljanje takvim sustavima može biti aplikacijama s pametnih telefona, dlanovnika ili računala, ili korištenjem priloženog daljinskog upravljača, mobilnog ili ugradbenog.

Većina kućnih A/V uređaja nove generacije ima mogućnost bežičnog povezivanja unutar prostora, a neke kombinacije omogućuju povezivanje više desetaka uređaja  koji mogu reproducirati različite sadržaje unutar jednog prostora (multiroom instalacije -hoteli, poslovne zgrade), aktivni zvučnici, bežične slušalice, zvučnici za računala, soundbar zvučnici (za postavljanje ispod TV prijamnika), DAC/pojačala za slušalice, da navedemo samo neke…

Novi trendovi u bežičnom povezivanju uređaja dospjeli su čak i do gramofona od kojih mnogi imaju tu mogućnost.

Minijaturizacija omogućuje nošenje uređaja na otvoreni prostor kao osbni gadget i uživanje u glazbi na svakom mjestu.

Audio cinema-art i njegovo osoblje ima znanja i mogućnosti riješiti svaku situaciju u vezi bežičnih instalacija, bilo kakvog prostora ili osobnih potreba.

Dođite ili nas kontaktirajte i uvjerite se u mogućnosti novih trendova.

Posljednje vijesti iz rubrike multimedija i audio gadget

AUDIOCINEMA ART newsletter