Wiim Pro BUG Best Buy
WiiM PRO BUG Best Buy

WiiM Pro – Miljenik publike BUG Best Buy

22. veljače 2024. | Akcije, Mutlimedija/Audio Gadget, WiiM

Zacijelo najisplativiji glazbeni streamer na tržištu donosi upravo impresivnu listu mogućnosti, izvrsnu mobilnu aplikaciju i uvjerljiv performans

članak prenešen iz časopisa BUG – Davor Šuštić (Veljača 2024.) – link

Zacijelo najisplativiji glazbeni streamer na tržištu donosi upravo impresivnu listu mogućnosti, izvrsnu mobilnu aplikaciju i uvjerljiv performans

članak prenešen iz časopisa BUG – Davor Šuštić (Veljača 2024.) – link

WiiM Pro

U svijetu dobrog zvuka, u posljednjih je nekoliko godina u tijeku svojevrsna digitalna (r) evolucija. Premda CD-ovi i ploče još uvijek imaju svoju publiku, kad govorimo o svakodnevnom slušanju  glazbe, aktivnom ili pozadinskom, većina će radije posegnuti za mobitelom te na glazbeni sustav pustiti željeni sadržaj sa Spotifya, Tidala, Apple Musica, Deezera, TuneIna, ili nekog drugog  streaming servisa.

Zbog toga su izvori digitalnog zvuka, pomoću kojih se glazbenim sustavima dodaje opisana  funkcionalnost, postali jedan od najtraženijih tipova Plastična kutijica dimenzija 140x140x42  milimetara s lakoćom se integrira u svaki sustav. Ako ne namjeravate koristiti prednje dodirne  kontrole, WiiM Pro slobodni ste posve skloniti s vidika. Bitno je samo da je povezan na kućnu mrežu i pojačalo audioopreme. Njihove proizvodnje uhvatili su se brojni etablirani proizvođači iz svijeta hifija, ali i mnoga nova imena, koja su vidjela svoju priliku na tom neistraženom teritoriju. Među  njima se ponajbolje snašao WiiM, brend tvrtke Linkplay, koju su 2014. godine osnovali nekadašnji zaposlenici Googlea, Harmana, Broadcoma i InterVidea. Pod imenom WiiM prodaju se samo četiri  uređaja. Od najjeftinijeg do najskupljeg, to su WiiM Mini, WiiM Pro, WiiM Pro Plus i WiiM Amp. 

Prva tri spadaju u kategoriju glazbenih streamera, a samo je WiiM Amp, kako mu ime kaže, također i stereo pojačalo, pa njemu za rad ne treba dodati ništa osim pasivnih zvučnika. WiiM Pro, koji je  tema ove recenzije, kao i WiiMova druga dva glazbena streamera, valja spojiti s pojačalom snage, preko analognih ili digitalnih sučelja. Samim time, oni su namijenjeni ugradnji u postojeće glazbene  sustave, kad im želimo dodati širok spektar mogućnosti streamanja glazbe sa svih relevantnih  glazbenih i radijskih internetskih servisa. 

WiiM PRO BUG Best Buy

WiiM PRO mrežni audio streamer (WiiM) MPC: 185,00 €

WiiM PRO BUG Best Buy

Plastična kutijica dimenzija 140x140x42 milimetara s lakoćom se integrira u svaki sustav. Ako ne namjeravate koristiti prednje dodirne kontrole, WiiM Pro slobodni ste posve skloniti s vidika. Bitno  je samo da je povezan na kućnu mrežu i pojačalo

WiiM PRO BUG Best Buy

Sprijeda nalazimo upotrebljive dodirne kontrole i notifikacijsku LED-icu, koja se prema potrebi može isključiti. “Tipke” su namijenjene puštanju i pauziranju sadržaja, namještanju glasnoće zvuka te prebacivanju između memoriranih pjesama, playlista i radijskih postaja. Namjestimo li izlaz na fiksnu

Zlatna sredina

Svaki WiiMov glazbeni streamer za sebe je zanimljiv i izuzetno upotrebljiv, no upravo bismo WiiM  Pro proglasili optimalnim u smislu mogućnosti i cijene. Za 185 eura, koliko on stoji kod domaćeg  distributera, dobiva se izuzetno kompaktan uređaj, koji nudi sve bitne načine spajanja s ostatkom  sustava, kao i sve relevantne tehnologije streamanja i bežične reprodukcije glazbe.

Riječ je o plastičnoj, crnoj kutijici, vanjskih dimenzija 140×140×42 milimetara i mase od 330 grama, na čijoj se prednjici nalaze neosvijetljene, ali upotrebljive dodirne kontrole, a straga su poredani svi  konektori. Od izlaza za zvuk, WiiM Pro nudi jedan analogni (RCA) te dva digitalna, optički (S/PDIF)  i koaksijalni.

Oni se koriste za dovođenje audiosignala do pojačala. Ako koristimo analogno sučelje, digitalno-analognu konverziju signala obavlja DAC u WiiMovom uređaju, a korištenjem digitalnog izlaza taj posao prepuštamo DAC-u u pojačalu (ako on postoji). Tu su i analogni (RCA) i optički  =??(S/PDIF) ulaz, pomoću kojih možemo dopremiti audiosignal s drugih izvora zvuka, poput televizora, gramofona i CD svirača.

WiiM Pro na svojoj pozadini još ima USB – C konektor za napajanje (potrebni 5 V/2 A adapter je priložen), 12-voltni trigger out port z a “ probuđivanje” pojačala s trigger in konektorom te 100-megabitni konektor za žično umrežavanje.

Sve potrebno je tu - analogni (RCA) ulaz i izlaz, optički (S/PDIF) ulaz i izlaz, koaksijalni izlaz, priključak žične mreže<br />
te 12-voltni trigger port. Ponuda sučelja ključna je točka diferencijacije između WiiMa Pro i jeftinijeg WiiMa Mini

Sve potrebno je tu – analogni (RCA) ulaz i izlaz, optički (S/PDIF) ulaz i izlaz, koaksijalni izlaz, priključak žične mreže te 12-voltni trigger port. Ponuda sučelja ključna je točka diferencijacije  između WiiMa Pro i jeftinijeg WiiMa Mini

WiiM Pro BT daljinski

Daljinski upravljač kupuje se odvojeno, a košta tridesetak eura. Apsolutno nije nužan za  korištenje uređaja, niti smo ijednom pomislili kako nam nedostaje, no ako vam treba – opcija je tu

Zlatna sredina

Svaki WiiMov glazbeni streamer za sebe je zanimljiv i izuzetno upotrebljiv, no upravo bismo WiiM  Pro proglasili optimalnim u smislu mogućnosti i cijene. Za 185 eura, koliko on stoji kod domaćeg  distributera, dobiva se izuzetno kompaktan uređaj, koji nudi sve bitne načine spajanja s ostatkom  sustava, kao i sve relevantne tehnologije streamanja i bežične reprodukcije glazbe. Riječ je o plastičnoj, crnoj kutijici, vanjskih dimenzija 140×140×42 milimetara i mase od 330 grama, na čijoj se prednjici nalaze neosvijetljene, ali upotrebljive dodirne kontrole, a straga su poredani svi  konektori.

Od izlaza za zvuk, WiiM Pro nudi jedan analogni (RCA) te dva digitalna, optički (S/PDIF)  i koaksijalni. Oni se koriste za dovođenje audiosignala do pojačala. Ako koristimo analogno sučelje, digitalno-analognu konverziju signala obavlja DAC u WiiMovom uređaju, a korištenjem digitalnog izlaza taj posao prepuštamo DAC-u u pojačalu (ako on postoji). Tu su i analogni (RCA) i optički  =??(S/PDIF) ulaz, pomoću kojih možemo dopremiti audiosignal s drugih izvora zvuka, poput televizora, gramofona i CD svirača.WiiM Pro na svojoj pozadini još ima USB – C konektor za napajanje (potrebni 5 V/2 A adapter je priložen), 12-voltni trigger out port z a “ probuđivanje” pojačala s trigger in konektorom te 100-megabitni konektor za žično umrežavanje.

S uređajem se dobivaju svi kabeli potrebni za njegovo korištenje - analogni RCA, digitalni optički te USB-C za<br />
napajanje, s pripadajućim 10-vatnim adapterom

S uređajem se dobivaju svi kabeli potrebni za njegovo korištenje – analogni RCA, digitalni optički te USB-C za napajanje, s pripadajućim 10-vatnim adapterom

Naravno, dodavanje  ređaja u kućnu mrežu također je izvedivo bežično, te upravo tome služi  građena Wi-Fi 5 (802.11ac) bežična mrežna kartica, s podrškom za 2,4 i 5-gigahercne frekvencijske pojaseve. Nakon što ga analogno ili digitalno povežete s pojačalom (potrebni analogni RCA i optički kabel priloženi su u kutiji), WiiM Pro još ćete samo morati umrežiti. Inicijalna (i svaka druga)  konfiguracija uređaja obavlja se unutar aplikacije WiiM Home, a dotična je ujedno i mjesto s kojeg  možete puštati glazbu iz većine podržanih glazbenih i radijskih servisa.

Možete, ali ne morate. Naime, WiiM Pro opremljen je Chromecastom, što znači da se unutar službenih aplikacija svih glazbenih servisa uredno pojavljuje kao uređaj za bežičnu reprodukciju  glazbe. Odaberete ga na popisu, pustite željenu pjesmu ili radijsku postaju i – to je to, reprodukcija smjesta započinje. Vrijedi istaknuti da se tu ne radi o prijenosu zvuka s mobitela, već mobitel samo “zadaje naredbu” integriranom Chromecastu da dohvati odabrani glazbeni aplisadržaj.

Drugim riječima, s mobitelom možete raditi što god želite – telefonirati, gledati YouTube, otići od  kuće, pa čak ga i isključiti. Ništa od toga neće prekinuti reprodukciju glazbe na WiiMu Pro.

Ako, pak, koristite veći broj glazbenih servisa i preferirate ih sve koristiti s jedne centralne lokacije,  tada ćete za svaki od njih upisati korisničke podatke unutar aplikacije WiiM Home, te nju koristiti  kako biste im pristupili. Izuzeci su Spotify i Apple Music, koji se obavezno moraju koristiti preko  službenih aplikacija tih servisa.

WiiM Pro

Drugim riječima, s mobitelom možete raditi što god želite – telefonirati, gledati YouTube, otići od  kuće, pa čak ga i isključiti. Ništa od toga neće prekinuti reprodukciju glazbe na WiiMu Pro.

Osim Chromecasta, WiiM Pro također podržava:

 • AirPlay 2,
 • Spotify Connect,
 • Tidal Connect ,
 • Amazon Music
 • Casting i
 • Qplay 2.0.

Glazbi unutar kućne mreže također možete pristupiti ako je ona podijeljena DLNA protokolom, ili je dodana na kućni Roon Server. WiiMov uređaj, naime, nosi  oznaku Roon Ready, što znači da umije reproducirati sadržaje s Roon Servera.

“Za one koji žele više”, tu je još i Bluetooth 5.1, pri čemu WiiM Pro može biti prijamnik ili odašiljač.  Drugim riječima, osim što se Bluetooth konekcija može iskoristiti za puštanje glazbe na WiiM Pro, odnosno glazbeni sustav čiji je on dio, on ju također može reproducirati preko vaših Bluetooth  slušalica.

Dovoljno je u postavkama aplikacije WiiM Home posjetiti izbornik “Audio output”, na  popisu odabrati “Bluetooth Receiver” te obaviti spajanje sa željenim slušalicama (ili zvučnicima). Jedini podržani kodeci su SBC i AAC, pa Bluetooth svakako nije put do ultimativnih akustičkih performansi, ali svejedno veseli što takva opcija postoji.

 

Aplikacija WiiM Home intuitivno je organizirana i brzo reagira na podražaje. U njoj puštamo glazbu s povezanih<br />
servisa, vršimo pretraživanje željenih sadržaja (jedan unos obavlja pretragu na svim našim servisima - sjajno!),<br />
kreiramo listu presetova (“programa” za brzi pristup pjesmama, playlistama i radijskim postajama) i koješta drugo

Aplikacija WiiM Home intuitivno je organizirana i brzo reagira na podražaje. U njoj puštamo glazbu s povezanih servisa, vršimo pretraživanje željenih sadržaja (jedan unos obavlja pretragu na  svim našim servisima – sjajno!), kreiramo listu presetova (“programa” za brzi pristup pjesmama,  playlistama i radijskim postajama) i koješta drugo

WiiM Pro – Nema što nema

Ako dosad nije bilo jasno, WiiM Pro zadivljujuće je svestran glazbeni streamer, za koji se bez ikakve dvojbe može kazati da pruža apsolutno sve što bi velikoj većini potencijalnih kupaca moglo zatrebati. Zapravo, WiiM Pro nudi i više od toga. Zađete li dublje u njegove postavke, smještene u aplikaciji  WiiM Home, pronaći ćete sekciju EQ, koja krije izuzetno koristan 10-pojasni grafički ekvilizator i  nekoliko desetaka tvorničkih profila zvuka. Hoćete li koristiti njih, ili pojedine frekvencije fino ugađati ručno – odlučujete sami. Tu je i parametarski ekvilizator, za entuzijaste koji preferiraju takav  način ručnog ugađanja zvuka.

Korisnicima čija pojačala nemaju tonske kontrole, već će samo postojanje spomenutih dvaju  ekvilizatora biti dovoljan razlog da integriraju WiiM Pro u svoj glazbeni sustav. Zanimljiva je i  sekcija “Audio Settings”, gdje možemo namještati snagu izlaznog linijskog signala (500 mVrms do 2 Vrms), razlučivost digitalnih izlaza (do 24-bit/192 kHz u bit perfect načinu), aktivirati integrirani MQA dekoder, uključiti ili isključiti fade-in i fade-out efekte te izlaznu glasnoću definirati kao fiksnu ili varijabilnu.

Opcija “Override volume buttons” promijenit će funkciju dodirnih prednjih kontrola s namještanja  glasnoće na prebacivanje pjesama, u izborniku “Sync Audio” imamo mogućnost ručne sinkronizacije  zvuka (u slučaju da automatska ne daje dobre rezultate, dakle, ako zvuk kasni za  slikom prilikom gledanja televizora), a sekcija “Alarm Clock” dozvoljava nam definiranje glazbenih  alarma za buđenje.

Glavni ekran aplikacije WiiM Home izbornik je Browse, gdje brzinski svim povezanim glazbenim  servisima i odabiremo aktivni ulaz. Dio brzog izbornika je i kategorija “Preset Content”, gdje je  prikazano 12 naših favorita – pjesama, playlista ili radijskih postaja, odabranih u bilo kojem  podržanom glazbenom ili radijskom servisu (uključujući Spotify). Žalimo tek što smo limitirani na 12 unosa; aktivniji slušatelji brzo će popuniti taj prostor. Povrh svega toga, WiiM Pro podržava i  multiroom.

U slučaju da u domu imate više WiiMovih glazbenih streamera, s jednog ćete mjesta moći birati što  svira na kojem od njih, koliko glasno, te hoće li oni biti grupirani (što znači da reproduciraju isti  sadržaj). Također, moguće je kreirati multiroom konfiguracije s Amazonovim pametnim zvučnicima i uređajima koji podržavaju Chromecast Audio, ali njih nismo imali pri ruci kada smo se družili s  WiiMom Pro, stoga taj njegov aspekt nismo iskušali u praksi.

Postojanje ekvilizatora od iznimne je koristi vlasnicima pojačala bez<br />
tonskih kontrola. Aplikacija WiiM Home sadrži ih čak dva - 10-pojasni<br />
grafički i parametarski

Postojanje ekvilizatora od iznimne je koristi vlasnicima pojačala bez tonskih kontrola. Aplikacija  WiiM Home sadrži ih čak dva – 10-pojasni grafički i parametarski

Fokusiran na digitalno

Neka nezavisna mjerenja pokazuju kako WiiM Pro ima relativno loš analogno-digitalni konverter,  koji se koristi kad u analogni ulaz spojimo, primjerice, gramofon. Međutim, radi se o zacijelo  najmanje bitnoj funkciji uređaja. Malo je onih koji će spajati analogni izvor zvuka na WiiM Pro,  umjesto izravno u analogni ulaz na pojačalu, s ciljem izbjegavanja dvostruke konverzije signala. U digitalnoj domeni nismo naišli ni na kakve stršeće manjkavosti.

WiiM Pro smo preko analognog  sučelja povezali s Cambridge Audijevim pojačalom CXA60, koje je zvuk slalo na KEF-ove zvučnike  Q550 i subwoofer K C62. Takvu konekciju odabrali smo kako bi WiiM Pro bio prisiljen koristiti vlastiti DAC, umjesto onog u pojačalu. Digitalno-analogni čip u WiiMu Pro jest Burr-Brown  CM5121, sposoban za reprodukciju PCM zapisa maksimalne razlučivosti od 24-bit/192 kHz. Ukupno  harmonijsko izobličenje (THD+N) iznosi mu 0,009%, a omjer signala i šuma (SnR) 102 dB.

U navedenom sustavu dobili smo čist i moćan zvuk, koji ni po čemu nije zaostajao za onime koji ista  kombinacija pojačala i zvučnika proizvodi kad kao izvor koristimo višestruko skuplji glazbeni streamer Bluesound Node. Internetski forumi prepuni su lamentacije o mikrodinamici, “zraku”  između instrumenata i sličnim audiofilskim pojavnostima, ali čvrstog smo stava da se time nema  smisla zamarati; u izravnoj A-B usporedbi Bluesound Nodea i WiiMa Pro, razlike između dvaju  uređaja na spomenutom su sustavu bile takorekuć zanemarive. Sve to je, naravno, veliki uspjeh za  WiiM Pro.

Za traženih 185 eura, na tržištu trenutačno ne postoji zaokruženiji i isplativiji glazbeni  streamer. Za sve osim najzagriženijih slušatelja, radi se o praktički savršenom uređaju. Svesrdna preporuka!

PLANOVI ZA BUDUĆNOST

Temeljni problem kupnje “pametnih” uređaja, poput glazbenih streamera, od neetabliranih  proizvođača jest rizik da za njih neće postojati postprodajna podrška, ponajprije u vidu nadogradnji firmwarea, kojima će se ispravljati postojeći bugovi i dodavati nove funkcije. Upravo je to jedno od područja na kojima je WiiM pokazao kako misli ozbiljno. Tvrtka, naime, redovito održava takozvani Audio Help Center (faq. wiimhome.com), stranicu koja je u osnovi koristan korisnički priručnik i  digitalna biblioteka podataka o raznim aspektima rada WiiMovih uređaja. Za svaki WiiMov dostupan je roadmap, gdje se transparentno navode značajke koje su trenutačno u razvoju, kao i one  koje su trenutačno u fazi planiranja. Ne smijemo zaboraviti ni činjenicu da je WiiM ispunio sva dosadašnja obećanja, poput dodavanja podrške za Roon, koju je WiiM Pro sredinom prošle godine  zaista dobio. Tako se to radi!

WiiM Pro

USPOREDBA MODELA

Nijanse odličnosti

WiiM Pro Plus (259 eura) identične je vanjštine, poput modela WiiM Pro, te ima jednaku
ponudu konektora. Opremljen je nazivno kvalitetnijim digitalno-analognim konverterom (AKM 4493SEQ), koji kod modela Pro Plus zna baratati PCM zapisima kvalitete do 32-bit/768 kHz, a bolje su mu i druge tehničke specifikacije: THD od 0,00032% i SnR od 120 dB. Također, ima kvalitetniji analogno-digitalni konverter pa je potencijalno prikladniji za spajanje analognih izvora zvuka – premda se ponovno postavlja pitanje smislenosti tog manevra. Za prosječne korisnike sve to ne znači gotovo ništa, jer takvi zacijelo nemaju dovoljno rezolutan sustav da im on razotkrije značajniju razliku između dva DAC-a. Stvarne prednosti modela Pro Plus jesu to što se isporučuje s kvalitetnijim RCA kabelom za analogno povezivanje s pojačalom te daljinskim upravljačem, koji, među ostalim, ima funkciju glasovnog upravljanja sustavom.

WiiM Mini, najjeftiniji glazbeni streamer tog brenda, opremljen je istim DAC-om kao WiiM Pro te ima identične akustičke performanse, ali nema integrirani Chromecast, kao ni optički ulaz i koaksijalni izlaz. Također, opremljen je slabijim procesorom od dva veća WiiMa (dvojezgreni A7 u odnosu na četverojezgreni A53) te ima manje RAM-a i interne memorije (128 MB u odnosu na 512 MB). Cijena mu je 103 eura.

Osim glazbenih streamera WiiM Pro i WiiM Pro Plus, koji izvana izgledaju identično, WiiM također nudi jeftiniji streamer Mini, kao i Amp - stereo pojačalo s<br />
integriranim svim funkcijama WiiMa Pro Plus, ali i digitalnom 60-vatnom amplifikacijom te HDMI ARC konektorom.

Osim glazbenih streamera WiiM Pro i WiiM Pro Plus, koji izvana izgledaju identično, WiiM također nudi jeftiniji streamer Mini, kao i Amp – stereo pojačalo s integriranim svim funkcijama  WiiMa Pro Plus, ali i digitalnom 60-vatnom amplifikacijom te HDMI ARC konektorom. WiiM Amp testirat ćemo čim stigne u Hrvatsku, jer potencijalno se radi o ultimativnom modernom pojačalu za  veliku većinu korisnika

Tangent Ampster TV II
Tangent Ampster TV II

Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!

Tangent Ampster TV II

Tip Glazbeni streamer s multiroom mogućnostima
Izlazi Analogni (RCA), digitalni optički (S/PDIF), koaksijalni
Ulazi Analogni (RCA) linijski, optički (S/PDIF, do 24-bit/192 kHz)
DAC TI Burr-Brown PCM5121 (do 24-bit/192 kHz PCM bit perfect)
Povezivost LAN (10/100), Wi-Fi 5, Bluetooth 5.1 (dvosmjerni)
Bežične platforme Google Chromecast Audio, Apple AirPlay 2, Spotify Connect, Tidal Connect, Amazon Music Casting, Qplay 2.0, DLNA
Podržani glazbeni servisi Spotify, Tidal, Amazon Music, Deezer, TuneIn,
Qobuz, SoundCloud, Pandora, iHeartRadio, vTuner, Napster i drugi
Dimenzije i masa 140x140x42 mm, 330 g
Jamstvo 2 godine
Cijena 185,00 €

 

WiiM PRO BUG best-buy
P
 • Izuzetan omjer uloženog i dobivenog,
 • podržani svi relevantni glazbeni i radijski servisi,
 • integriran Chromecast i AirPlay 2,
 • izvrsna mobilna aplikacija,
 • mnoštvo istinski korisnih funkcija,
 • grafički i parametarski ekvilizator,
 • podržan dvosmjerni Bluetooth,
 • dostupni gotovo svi potrebni ulazi i izlazi,
 • vrlo dobra kvaliteta zvuka
O
 • Rado bismo vidjeli HDMI ARC konektor za najintuitivnije moguće spajanje s televizorima

DOJAM
Za kupce koji žele bolju kvalitetu zvuka iz svog televizora, no ne i mnogo više od toga, ovaj bi vrlo specijalizirani uređaj mogao biti dobro i povoljno rješenje.