Elipson Prestige Facet 6B BT – Više snage, više luksuza (BUG)

02. srpnja 2020. | Elipson, Mutlimedija/Audio Gadget, Recenzije

Elipson Prestige Facet 6B BT – Više snage, više luksuza (BUG)

srp 2, 2020 | Elipson, Mutlimedija/Audio Gadget, Recenzije

Iako konceptualno istovjetni jeftinijim zvučnicima sestrinskih brendova, Elipsonovi  aktivni, bežično povezivi puleni donose osjetno snažnije pojačalo

članak prenešen iz časopisa BUG (srpanj/kolovoz 2020.) – link

Iako konceptualno istovjetni jeftinijim zvučnicima sestrinskih brendova, Elipsonovi  aktivni, bežično povezivi puleni donose osjetno snažnije pojačalo

članak prenešen iz časopisa BUG (srpanj/kolovoz 2020.) – link

Elipson Prestige Facet 6B BT

Francuski AV Industry pod svojim okriljem drži nekoliko brendova iz svijeta dobrog zvuka:

NorStone Ateca Vision Highland Lumene
Tangent Eltax Elipson

Ta informacija bitna je kako bismo objasnili zašto zvučnici Elipson Prestige Facet 6B BT u brojnim aspektima vrlo podsjećaju na Tangentov Spectrum X5 BT i Eltaxov Monitor III BT, čije ste recenzije na ovim stranicama čitali u proteklim mjesecima.

U principu, radi se o tri iteracije istih zvučnika, koje se međusobno razlikuju dizajnom, kvalitetom izrade i snagom. Svi oni zasnovani su na istom konceptu – riječ je o aktivnim stereo zvučnicima s Bluetoothom (podržani kodeci su SBC i aptX) – te raspolažu gotovo identičnom, bogatom ponudom konektora.

Sasvim konkretno, na  pozadini svakog navedenog modela, pa tako i Elipsonovog Prestige Faceta 6B BT, dočekat će vas optički ulaz, 3,5-milimetarski analogni ulaz i RCA analogni ulaz, koji, pomoću pripadajućeg prekidača, možemo prebacivati iz linijskog u phono.

Drugim riječima, moguće je izravno spajanje gramofona, bez potrebe za posredovanjem gramofonskog pretpojačala. Još je dostupan izlaz za aktivni subwoofer, za slučaj da zvučnike želite učiniti dijelom 2.1 konfiguracije.

Ono što Elipsonov model nema, a Tangentov i Eltaxov su nudili, jest USB konektor, namijenjen punjenju spojenih mobitela. Budući da je on isporučivao jakost struje od samo 500 mA, ionako ga nismo nalazili  dovoljno dobrim za spajanje modernih mobitela, stoga ne žalimo što ga ovdje nema.

Iako konceptualno istovjetni jeftinijim zvučnicima sestrinskih brendova, Elipsonovi aktivni, bežično povezivi puleni donose osjetno snažnije pojačalo

Iz popisa dostupnih konektora jasno je kako se ovdje radi o zvučnicima čije je mjesto u dnevnom boravku, ispod televizora.

Doduše, podjednako smo ih uspješno koristili za računalom te slušali s male udaljenosti, u takozvanom nearfieldu, jer njihovi gabariti definitivno pogoduju takvom načinu rada. Vanjske dimenzije su im 29,8×17,6×22,3 centimetara, a sprijeda imaju 5-inčni bas- srednjetonac i 1-inčni visokotonac s mekanom kupolom.

Bas-refleksni portovi smješteni su straga te Elipson sugerira da se zvučnici odmaknu od stražnjeg zida za barem 30 centimetara. Ista je minimalna preporučena udaljenost od bočnih zidova.

Od spomenuta tri modela zvučnika, Elipson Prestige Facet 6B BT su, s cijenom od 4.599 kuna, najskuplji. Usporedbe radi, Tangent Spectrum X5 BT koštaju 3.499 kuna, a Eltax Monitor III BT 2.390 kuna, dakle, gotovo upola manje.

Tu razliku u cijeni Elipson nastoji opravdati u dva ključna aspekta: kvaliteti izrade i završe obrade, te sirovoj snazi ugrađenog pojačala.

Izrada ovih zvučnika zaista je besprijekorna, i neusporedivo viša od Eltaxovog, ali i Tangentovog modela. Zvučničke kutije načinjene su od MDF-a i prekrivene vinilom u boji oraha.

Sjajnom crnom prednjicom, načinjenom od dva gusta komada drvenog materijala, dominiraju spomenute zvučničke jedinice. One su okružene silikonskim prstenovima, oblikovanim poput dijamanta, s ciljem smanjenja difrakcije zvučnih valova i “gušenja” srednjih i dubokih tonova. Upečatljiva je i sredina bas-srednjetonske jedinice, gdje se nalaze UHF transduktori u obliku glave metka. S ili bez priloženih zaštitnih mrežica, Elipsonovi zvučnici u prostoru izgledaju lijepo i skupo.

Svi konektori poredani su po stražnjoj strani lijevog zvučnika, koji funkcionira kao “glavni”.
Za povezivanje s televizorima i zvučnim karticama stolnih računala može se iskoristiti optički ulaz. RCA ulaz ima prekidač, pomoću kojeg ga prebacujemo između linearnog i phono, za izravno spajanje gramofona

Snaga

Što se tiče snage, zvučnici Elipson Prestige Facet 6B BT opremljeni su pojačalom D-klase, koje isporučuje 70 W po kanalu. To je drastičan skok u odnosu na Eltaxov model (2x 25 W), kao i Tangentov (2x 30 W). Kako se radi o zvučnicima s osjetljivošću od 90 dB, ta razina amplifikacije znači da ćete ih moći natjerati da sviraju vrlo, vrlo glasno. Još važnije, u čitavom rasponu glasnoće ne dolazi do izraženijih distorzija zvuka; prilično je impresivno s čime se ovoliko kompaktne  zvučničke kutije mogu nositi.

Zvuk

Akustičke performanse su odlične. Zvuk Elipsonovih zvučnika vrlo je neutralan i rafiniran
te posve lišen ekscesa u bilo kojem dijelu spektra. Basovi su punašni, udarni i pažljivo kontrolirani, a srednje i visoke frekvencije prirodne, detaljne, neumarajuće i iznenađujuće prozračne. Zvučna slika dobrano nadmašuje ono što bi se očekivalo od zvučnika ovih dimenzija. Zamjerki nemamo ni na bežične performanse. Bluetooth uparivanje pokreće se pomoću daljinskog upravljača (ili
kotačića na stražnjoj strani lijevog zvučnika), a on se također može iskoristiti za pauziranje i prebacivanje pjesama, ako ne želite posezati za mobitelom.

Od bezrezervne preporuke dijeli nas tek činjenica da se za manje novca mogu nabaviti aktivni, stereo Bluetooth zvučnici s još moćnijim zvukom, kao što je Edifierov model S2000 Pro. Ti zvučnici nemaju eleganciju i kompaktnost Elipsonovih pulena, ali to neće biti svima jednako važno. Osim toga, ako ih nećete staviti u veliki prostor ili redovito koristiti za tulume, gdje bi vam njihova snaga
bila istinski potrebna, smislenije vam je ići na jeftiniji Tangent Spectrum X5 BT.

Kompaktan i praktičan daljinski upravljač sadrži sve potrebne kontrole, uključujući one za uparivanje preko Bluetootha te pojačanje ili smanjenje basova i visokih frekvencija

Elipson Prestige Facet 6B BT

Driveri 1” visokotonac + 5” woofer
Pojačalo 2x 70 W (D-klasa)
Frekvencijski odaziv 57 Hz – 25 kHz
Ulazi Bluetooth 4.2 (SBC, aptX), 3,5 mm AUX,
RCA (linijski/phono), optički, koaksijalni
Izlazi Aktivni subwoofer
Dimenzije i masa (po zvučniku) 298 x 225 x 176 mm / 7 kg
Jamstvo 2 godine
Cijena 4.599,00 kn

 

P
  • Odlična kvaliteta zvuka,
  • atraktivan dizajn,
  • visoka kvaliteta izrade,
  • brojni načini spajanja,
  • mogućnost izravnog spajanja gramofona,
  • funkcionalan daljinski upravljač
O
  • Nešto viša cijena

DOJAM Ako mu date dovoljno visok napon, ne treba vam mikrofon otvorenog, svijetlog zvuka
i koristit ćete ga izbliza – isplativa opcija !

Elipson Prestige Facet 6B BT - crni (Elipson) MPC: 4599.00 kn KUPI

Elipson Prestige Facet 6B BT - orah (Elipson) MPC: 4599.00 kn KUPI

Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!

AUDIOCINEMA ART newsletter

AUDIOCINEMA ART newsletter

Budi Up – To –Date sa najboljim zvukom uz AUDIOCINEMA ART

Prijavi se na naš newsletter i prvi saznaj novosti iz hi-fi svijeta!

Uspješno ste se prijavili na našu newsletter listu! Hvala!

Pin It on Pinterest