Elipson W35 – Disko kugla

07. svibnja 2021. | Elipson, Recenzije

Premda ne reflektira svjetlost, Elipsonov pametni zvučnik svejedno može poslužiti za disko, jer zvuk odašilje u svim smjerovima te raspolaže pozamašnom zalihom snage

članak prenešen iz časopisa BUG (svibanj 2021.) – link

Premda ne reflektira svjetlost, Elipsonov pametni zvučnik svejedno može poslužiti za disko, jer zvuk odašilje u svim smjerovima te raspolaže pozamašnom zalihom snage

članak prenešen iz časopisa BUG (svibanj 2021.) – link

Elipson W35 – BUG recenzija

Elipson W35 pametni je i poveliki zvučnik, vrlo upečatljiva dizajna. S obzirom na ekstravagantnu estetiku te pozamašnu cijenu od 6.290 kuna, očito je kako se radi o uređaju namijenjenom korisnicima kojima je više stalo do razigravanja životnog  prostora i impresioniranja prijatelja neobičnim komadom hardvera, nego do pronalaska najisplativijeg takvog uređaja na tržištu – što W35 definitivno nije.

Zvučnik ima oblik kugle, na čijoj se lijevoj i desnoj strani nalaze zvučničke jedinice, a na središnjem, aluminijskom prstenu, smještene su kontrole i infracrveni prijamnik priloženog daljinskog upravljača.

Promjer Elipsonove kugle je 35 centimetara, a masa iznosi tek nešto manje od 10 kilograma, dakle – ima se što vidjeti, a i nositi. Lijeva i desna strana kugle prekrivene su akustički transparentnom mrežicom.

Na pozadini su smješteni priključak napajanja, 3,5-milimetarski AUX i optički ulazi
te USB konektor, čija je jedina svrha punjenje baterije spojenog uređaja (5 V/1 A).

Za donju stranu zvučnika fiksirano je okruglo metalno postolje, na kojem on može  počivati na radnoj površini. Ako ga koristimo tako, od koristi su priložene samoljepljive podloške, koje sprečavaju grebanje podloge. Druga mogućnost jest da na to postolje učvrstite drveni tronožac te W35 tako još više istaknete u vašem dnevnom boravku, ali i posve odvojite od podloge te mu tako još malo poboljšate performanse.

Tronožac se kupuje odvojeno, košta 1.200 kuna, a proizvodi se u crnoj boji i boji drva.

Kontrole na prstenu

Tipke na središnjem dijelu zvučnika namijenjene su izboru ulaza (linijski, optički, Bluetooth, Wi-Fi), pokretanju bežičnog uparivanja  Bluetooth, Wi- Fi), isključenju zvuka (mute) i namještanju glasnoće. Ispod njih je malena, ali lako uočljiva LED-ica, čija nas boja informira o trenutačno aktivnom  izlazu.

Plava je Bluetooth, bijela je Wi-Fi, žuta je optički ulaz, a zelena linijski (LED-ica privremeno pozeleni i kad glazbu pustimo preko Spotify Connecta). Sve te  kontrole dostupne su i na priloženom plastičnom daljinskom upravljaču, kojem je pridodano i pet tipki za odabir radijskih postaja, koje smo u Elipsonovoj mobilnoj  aplikaciji dodali na listu favorita.

Daljinac je svakako dobrodošao, no upravo će vam spomenuta mobilna aplikacija  biti primarni način upravljanja Elipsonovim zvučnikom. Riječ je o prilično jednostavnom i funkcionalnom komadu softvera, koji ne gubi konekciju sa  zvučnikom i nudi opciju povezivanja sa svim relevantnim glazbenim servisima, kao što su Deezer, Tidal, Spotify, Qobuz, TuneIn, iHeartRadio i Napster. Svima njima, izuzev Spotifya, pristupa se tako da unutar Elipsonove aplikacije unesemo pristupne podatke te ih potom koristimo preko Elipsonova sučelja.

Plastični daljinski upravljač kompaktan je i sadrži sve potrebne tipke, kao i pet prečica za brzi prebačaj na sadržaje koje smo u aplikaciji stavili na listu favorita

Na središnjem, aluminijskom prstenu nalaze se tipke za upravljanje
zvučnikom, premda ćete se time ponajviše baviti preko mobilne aplikacije

Straga nalazimo AUX i optički ulaz te USB 2.0 port, namijenjen punjenju baterije mobitela ili tableta (5 V/1 A)

Samo se glazba sa Spotifya pušta kroz Spotifyevu vlastitu, službenu aplikaciju, gdje  ćete Elipsonov zvučnik vidjeti na listi uređaja na kojima možete reproducirati glazbu. Naravno, ako konekciju sa zvučnikom uspostavite preko Bluetootha, tada  ćete moći koristiti službenu aplikaciju svakog od navedenih servisa, jer on će jednostavno svirati što god puštate na vašem mobitelu.

Podržan je Bluetooth kodek  aptX, uz uobičajene kodeke SBC i AAC.

Aplikacija nam također omogućuje odabir ulaza, reprodukciju glazbe pohranjene na  mobitelu ili u direktoriju koji dijelimo preko kućne mreže, upravljanje glasnoćom zvuka te uparivanje Elipsonovih zvučnika u multiroom sustav, u slučaju  da ih posjedujemo više (podržano ih je do 20).

Dva grupirana zvučnika W35 mogu  se pretvoriti u lijevi i desni kanal stereo sustava. Još jedna zgodna mogućnost jest pretvaranje Elipsona W35 u bežični hotspot.

Ako tako želite, on će stvoriti vlastitu  bežičnu mrežu te ćete na nju tada moći povezati mobitele, prijenosnike i druge  uređaje, koji će preko zvučnika dobiti pristup Internetu.

Elipsonova mobilna aplikacija omogućuje brzo prebacivanje između ulaza, ali i integraciju sa svim popularnim glazbenim i radijskim servisima. Koristite li Spotify, zvučnik W35 vidjet ćete na listi uređaja na koje možete pustiti glazbu, zahvaljujući  podršci za Spotify Connect

Svira u svim smjerovima

U unutrašnjosti Elipsonove kugle nalaze se dva 25-milimetarska (1”) visokotonca te  dva 165-milimetarska (6,5”) bas-srednjetonca Njima upravljaju pojačala klase D, čija zbrojena snaga iznosi 350 W. Elipson ne otkriva koliku zalihu snage dobivaju pojedine zvučničke jedinice, ali to nije ni toliko važno. Ono što jest važno jest to da W35 može svirati izuzetno glasno, a bez distorziranja. Štoviše, što ga glasnije  slušate, to on življe, zabavnije i otvorenije zvuči.

Zvukom će bez problema ispuniti veći dnevni boravak, a poslužit će i za tulume – iznesete li ga na terasu i odvrnete do kraja, možete biti gotovo sigurni da će vam susjedi pozvati policiju. Upravo je ta sposobnost ispunjavanja velikog prostora zvukom najjača strana Elipsonove glazbene kugle. Kvaliteta zvuka općenito je zadovoljavajuća, premda treba istaknuti da se nipošto ne radi o osobito uglađenoj prezentaciji. Umjesto audiofilskog pimplanja, W35 mnogo je zainteresiraniji za zabavljanje širokih masa, što se prevodi u mesnat, dubok i izrazito udaran bas, neumarajuće visoke frekvencije i solidnu reprodukciju instrumenata i vokala, ali uz izostanak prave stereo separacije i svega što s njome dolazi, zato što su zvučničke jedinice za takvo što fizički preblizu. S druge strane, zgodno je što se zvuk relativno ravnomjerno širi u svim smjerovima, tako da u prostoru ne nastaju područja gdje bi W35 zvučao anemično i loše.

Uz pretpostavku da prihvatite njegov koncept i opisane akustičke karakteristike, Elipsonov zvučnik podjednako će vam dobro poslužiti u širokom spektru glazbenih žanrova. Njegov moćan i naglašen bas dobro se slaže s elektronskom glazbom,  hiphopom i modernom pop produkcijom. Budući da nije trom, uspješno izlazi na kraj i s rockom i metalom.

U žanrovima fokusiranim na akustične gitare i vokale, cjelokupno iskustvo nije toliko solidno, prije svega zato što se tu jače osjeti nedostatak otvorenosti i prozračnosti zvuka.

Ako kupujete zvučnik s ciljem da on više izgleda poput dizajnerskog namještaja  nego komada tehnologije te da zvuči glasno i zabavno, Elipson W35 može biti itekako zanimljiv odabir.

Sve dok u priču ulazite svjesni kako nećete dobiti nešto što bi se moglo klasificirati kao audiofilski hi-fi sustav, nećete ostati razočarani – dapače.

Zvučnik se može montirati na drveni tronožac, koji košta dodatnih 1.200 kuna.
Također, podržava zidnu i stropnu montažu – Elipson je predvidio nosače za sve te varijante

Elipson W35

Zvučničke jedinice 2x 165 mm (6,5”) bas-srednjetonac, 2x 25 mm visokotonac
Frekvencijski odziv 47 – 22.000 Hz
Bežična povezivost Wi-Fi, Bluetooth (SBC, AAC, aptX)
Žični ulazi 3,5-mm AUX, optički (TOSLINK)
Snaga 350 W
Jamstvo 2 godine
Cijena 6.290 kn

 

DOJAM
Pametni zvučnik sa zabavnim zvukom i upečatljivim dizajnom, ali i pozamašnom cijenom.

P
  • Upečatljiv dizajn,
  • velika zaliha snage,
  • zabavan (premda ne audiofilski precizan) zvuk,
  • intuitivna mobilna aplikacija s podržanim svim relevantnim glazbenim i radijskim servisima,
  • podržan Spotify Connect
O
  • Pozamašna cijena

Elipson W35 – bežični, aktivni, stereo bluetooth zvučnik (1 kom.) (Elipson) MPC: 940,00 €
AKCIJA: 592,20 € Kupi

Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!

RECENZIJE: