Unison Research

Unison Research je talijanska tvrtka (sestrinska Operi) koja već 20 godina proizvodi jedinstveno dizajnirane audiouređaje najviše kvalitete; prije svega cijevna pojačala snage, pretpojačala i integrirana pojačala, te CD plejere.

Unison Research se od početka specijalizirao za proizvodnju (i za Italiju sasvim neobično dizajniranih, cijevnih) pojačala, pokrenuvši kotač zamašnjak talijanske audio industrije s posebnim naglaskom na njezin high-end segment. O kolikoj se posvećenosti i specijalizaciji radi govori bliska suradnja s vodećim talijanskim institutom za napredna elektronička istraživanja pri konstrukciji uređaja i podatak da je većina strojeva u tvornici izrađena po narudžbi.

Naravno, i ovdje iza svega stoji jedan čovjek vrijedan iznimnog isticanja, guru talijanskog hi-fi čuda profesor Giovanni Sachetti, dizajner i esteta (aplicirao je i Murano stakla na neke modele), suosnivač Unison Researcha, a prije toga i Sonus Fabera. U programu Unison Researcha ravnopravno postoje i cijevni i hibridni uređaji (serija Unico).

Svi su vrlo originalno ustrojeni i izrađeni od vrhunskog materijala (o kakvoj je rigoroznoj kontroli pri odabiru riječ, bilo bi dovoljno upoznati se s enormnom količinom cijevi koja ulazi u proces selekcije i uparivanja – preciznije koliko ih malo biva ugrađeno).

Inventivnost, beskompromisni razvoj i posvećenost vrhunskoj kvaliteti Unison Researcha je dokazala, da jednom postignut high end status uređaja po njihovim standardima i kvaliteti zvuka ostaje trajno prisutna, na neki način otporna na budućnost.

Naime, rijetko koja se tvrtka može pohvaliti viješću da danas, nakon duge stanke, s puno razloga ponovno proizvode i svoje negdanje uspješnice, budući im je najstroži sud – sud vremena potvrdio opravdanost, a kultni status  osigurao dugovječnost. O njihovoj smjeloj inventivnosti i dalekovidnosti govori  podatak da su prije puno godina, kada to nije bilo ni jeftino ni lako, u Unison Researchu uspješno proizvodili push-pull ustrojena pojačala (što je način kako se iz single-ended dizajna može izvući veća snaga).

Dokaz su njihove pretplaćenosti na uspjeh pojačala poput Nimblyja, Triode 20, Power 35 ili referentni Absolute, jedno od najboljih integriranih pojačala na svijetu. Da li je na kraju potrebno dodati i obol mletačkog majstora: vrhunske manufakture  i osjećaj za odabir te oblikovanje najplemenitijih materijala?

AUDIOCINEMA ART newsletter