nuraphone – evolucija revolucije

02. listopada 2021. | Mutlimedija/Audio Gadget, nura

“što ako bi svatko od nas mogao čuti glazbu savršeno prilagođenu našem jedinstvenom sluhu?”

“što ako bi svatko od nas mogao čuti glazbu savršeno prilagođenu našem jedinstvenom sluhu?”

nura

nura je strastvena skupina znanstvenika, inženjera i kreativaca koji vole glazbu.

Sa sjedištem u Melbourneu, Australija, nura je osnovana 2016. godine s revolucionarnom idejom korištenja otoakustičke emisije za stvaranje slušalica koje automatski uče i prilagođavaju se vašem jedinstvenom sluhu.

Ta je ideja dovela do izuma nurafona, tehologije slušalica koje uče i prilagođavaju se jedinstvenom sluhu, slično personaliziranim naočalama isključivo za pojedince, naočale koje popravljaju vid samo toj osobi.

U srpnju 2016. godine nura je skupljala sredstva za financiranje projekta nurafon – prikupivši 1,8 milijuna dolara, najveću svotu novaca u australskoj povijesti Kickstartera.

 

Počevši od zvuka.

Osnivači i osobe odgovorne za planetarni uspjeh nove, revolucionarne tehnologije su:

Nadahnuti istraživanjem dr. Campbella, krenuli su odgovoriti na pitanje, “što ako bi svatko od nas mogao čuti glazbu savršeno prilagođenu našem jedinstvenom sluhu?”. Nisu očekivali da će ponovno izumiti slušalice suprotnim redoslijedom stvari – iznutra prema van.

Dr. Dragan Petrović

Suosnivač i izvršni direktor

Dragan je doktorirao elektrotehniku na UC Berkeley s 10-godišnjom industrijskom karijerom u upravljanju proizvodima i poslovnom razvoju, gdje je bio odgovoran za isporuku milijuna jedinica proizvoda na tržište.

Dr. Luke Campbell

Suosnivač i glavni tehnolog

Luke je doktor medicine koji je svoju karijeru proveo proučavajući sluh – od operacije uha do doktora znanosti o sluhu. Također je stručnjak za razvoj firmvera i aplikacija.

Danas na tržištu postoji nekoliko sličnih proizvoda koji korisnicima omogućuju mjerenje akustične karakteristike prostora u kojem se njihov audio sustav nalazi. Jedna od najpoznatijih kompanija koja se bavi razvojem ove tehnologije je Sonos koja uz aplikaciju na pametnom telefonu korisnicima pruža mogućnost da podese karakteristike audio sistema u zadanoj prostoriji, kako bi se postigli najbolji rezultati pri reprodukciji.

Za razliku od prostorije, nešto slično može se napraviti i s našom ušnom dupljom. Zahvaljujući senzorima koji se nalaze unutar samih slušalica, nura se prilagođava akustičnim karakteristikama svakog od korisnika i uči popravljajući odziv reprodukcijskih elemenata slušalica, pružajući na taj način uvijek najbolji zvuk – baš onakav kakav je umjetnik zamislio, budući da sada čujemo apsolutno svaku notu i nijansu.

Ne mjeri se samo rezonancija ušnog kanala, nego i karakteristike uha sa druge strane bubnjića, sve do živca koji vodi audio-signal do mozga. Nura slušalice su prvi proizvod koji u potpunosti mjeri audio karakteristike korisnika – i to lijevog i desnog uha, jer nitko nema identičan sluh na oba uha, niti postoje dva ista audio profila.

Nura se isporučuje uz prateću aplikaciju za iOS i Android uređaje, a pokreće se prilikom prvog, testnog preslušavanja. Čitav proces traje od 30 -60 sekundi nakon čega je proizvod podešen prema osobnim akustičnim karakteristikama slušatelja i spreman sa uporabu. Štoviše, aplikacija omogućuje i memoriranje nekoliko profila ako jedan par slušalica dijeli više korisnika.

U praksi, to znači da jednom podešene slušalice ne zahtijevaju dodatnu kalibraciju, a sve što korisnicima ostaje je priključivanje nuru putem Lightning ili USB C konektora na iPhone ili neki od Android uređaja i spremni su uživati u svojoj omiljenoj glazbi, bilo sa telefona ili cloud-a. Klasičan 3.5 mm konektor polako izlazi iz mode te slušalice dolaze sa digitalnim konektorom koji omogućuje direktno vođenje digitalnog signala i umanjuje bespotrebnu konverziju – čitavo procesuiranje signala nalazi se u proizvodu.

Kome su nura slušalice zapravo namijenjene? Profesionalnim ili polu-profesionalnim potrošačima? Amaterima? Nekom trećem? Dr. Petrović ističe da svojim prvim proizvodom prije svega ciljaju na ljubitelje zvuka, one pojedince koji su u potrazi za nečim unikatnim, jedinstvenim – za tehnologijom koja omogućuje slijedeći korak i gura čitavu industriju naprijed u budućnost.

Stvaranje globalne audio revolucije.

Naoružana spoznajom da je svačiji sluh jedinstven, nura je započela put mijenjanja načina na koji čovječanstvo doživljava glazbu i zauvijek ga promijenila.

Nagrade

nura je dobila više nagrada, uključujući nagradu CES Best of Innovation Award, Red Dot’s Best of the Best Award, Good Design Award i SXSW’s festival Music and Audio Innovation Award.

2019.  nagrada za inovacije

Godine 2019. nagradu za inovacije dobio je Dr Campbell za izum i komercijalizaciju nuraphone tehologije slušalica koje uče i prilagođavaju se vašem jedinstvenom sluhu.

Slušalice se automatski prilagođavaju specifičnim karakteristikama sluha pojedinca. Nakon prilagodbe poboljšavaju sluh na sličan način na koji dioptrijske naočale poboljšavaju vid. Nuraphone je razvio izvanredne sljedbenike u svjetskoj glazbenoj industriji.

Slično kao što dioptrijske naočale poboljšavaju vid pojedinca, nuraphone je jedinstveno prilagođen svakom nositelju, poboljšavajući jasnoću njihovog sluha. To čini mjerenjem parametara sluha korisnika i otkrivanjem aktivnosti u pužnici unutar unutarnjeg uha.

nuraphone

Nuraphone su jedine svjetske slušalice koje automatski uče i prilagođavaju se vašem jedinstvenom sluhu.

nuratrue

Upoznajte jedine slušalice za u uho, koje prilagođavaju zvuk samo za vas. Slušajte dubinu i detalje koji su vam nedostajali. Slušalice nuratrue nude ANC (Active Noise Cancelling  – aktivno uklanjanje šuma/buke), društveni način rada i do šest sati neprekidne glazbe – sve s istinskom bežičnom slobodom.

nuraloop

Slušalice NuraLoop lansirane su 2019. i nagrađene Business Insider Best of CES nagradom te imaju veliku čast nositi nagradu CES 2019 za inovaciju.

nuraphone gaming mikrofon

Objavljen u listopadu 2020., osvojivši nagradu Expert Review Award, ovaj novi dodatak vodi Nuraphone “u potpuno novi svijet audio igara”. Uvedite personalizirani zvuk Nuraphone -a u svoje iskustvo igranja uz igrački mikrofon Nuraphone. Doživite zvuk koji mijenja igru i pojačava vaša osjetila kako biste se približili prijateljima i udaljili od neprijatelja.

nuranow

U 2019. Nura je pokrenula NuraNow, pretplatničku uslugu koja omogućuje svima da iskuse nagrađivani Nuraphone, plus niz ekskluzivnih pogodnosti za nisku mjesečnu pretplatničku naknadu.

Glazba u svom DNK.

Od početka, nura se udružuje s dolazećim umjetnicima i ikonama glazbene industrije kako bi uživali u ljubavi prema glazbi.

Predstavljeno je bezbroj novih izvođača u seriji nura Live From Home i podijelila je sesije slušanja s glazbenim pionirima i inovatorima poput Posa (De La Soul), Roberta Glaspera, Emmavieja i TOKiMONSTE. Ikone poput Stevieja Wondera, will.i.am -a i Andrea Bocellija podijelile su svoju ljubav prema Nurinom zvuku sa svijetom.

Na putu je Nura radila sa Sonar+D (Barcelona), Pitchfork Festivalom (Pariz), Loop by Ableton (Berlin), Melbourne Music Week i Playlist Retreat (SAD). Nura se također udružila s Songlines (AUS) i One Village Alliance (SAD), podržavajući umjetnike i mlade kroz glazbu.

Glavna svojstva nuraphone:

  • Doživite kompletno otkrivanje slušalica od temelja
    Aktivno uklanjanje buke/šumova
  •  Blokiranje svega osim vaše glazbe.
    Uranjanje u glazbu sa uloškom u uhu i slušalicama preko ušiju
  • Dva zvučnikasa svake strane. Poslušajte svaku notu, osjetite svaki ritam.
    Društveni način rada.
  • Čujte zvukove iz okruženja jednim dodirom.
    Kontrole dodirom.
  • Preskačite pjesme, mijenjajte glasnoću i još mnogo toga…
    Personalizirani zvuk.
  • Personalizirani zvuk koji se prilagođava vašem jedinstvenom sluhu.
    Baterije koje traju cijeli dan.
  • Trajanje baterije 20+ sati uz pametno automatsko uključivanje/isključivanje.
    Hlađenje Teslinim protokom (TeslaFlow)
  • Cirkulira zrak kroz i iz ušnih čašica, održavajući uši hladnima tijekom igre.
    Prerađeni materijali
  • Klizna čelična traka za glavu, aluminij i biokompatibilan silikon mekan na dodir.

Nuraphone specifikacije:

  • Dimenzije: 190 x 170 x 88 mm
  • Masa: 329g
  • Povezivost: Bluetooth aptX HD, Universal Wired (Lightning, USB-C, micro-USB, analog)
  • Baterije: Lithium Ion, do 20 sati
  • Izolacija od buke: Aktivno potiskivanje buke (ANC) + dvostruka pasivna izolacija
  • Materijali: visokokvalitetni nehrđajući čelik, aluminijske čašice, hipoalergijski silikonski jastučići
  • Govor: vanjski mikrofon za pozive

Ocjene:

 

“Nikad nisam probao ništa slično…”

Unbox Therapy

“ Bez sumnje potpuno hi-fi iskustvo i pomalo VAU trenutak ”

Stuff 

“ Nurafoni zvuče toliko jasno da se moje omiljene slušalice u usporedbi s njima čuju pomalo ravno i dosadno…“

Wired

“Najuzbudljivija inovacija na tržištu slušalica“

Men’s Health

“Nuraphone, zadnje slušalice koje ćete kupiti i umrijeti sretni“

Forbes

“ Između ovih slušalica i njihovih suparnika jednostavno nema konkurencije“

(uređaj godine 2018) – GQ

“ Razlika je zapanjujuća … isprobavanje slušalica prilagođenih drugoj osobi bilo je poput slušanja pod vodom“

Tech Crunch

“Oni su mi najdraži par slušalica jer se mogu prilagoditi mojoj specifičnoj vrsti sluha!”

Business Insider

Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!

MULTIMEDIJA / AUDIO GADGET ČLANCI: