Koss ESP-950 – elektrostatske slušalice i pripadajući energizer (aktivator)

26. ožujka 2021. | KOSS, Mutlimedija/Audio Gadget

Nekoliko zadnjih godina bilježimo veliki porast zanimanja za slušalice, i držimo da je prikladno vrijeme predstaviti elektrostatske slušalice Koss ESP-950, tvrtke koja se proslavila uvođenjem i patentiranjem mnogih inovacija u području njihova dizajna.

Nekoliko zadnjih godina bilježimo veliki porast zanimanja za slušalice, i držimo da je prikladno vrijeme predstaviti elektrostatske slušalice Koss ESP-950, tvrtke koja se proslavila uvođenjem i patentiranjem mnogih inovacija u području njihova dizajna.

Prve stereo slušalice na svijetu pojavile su se 1958. godine na audio sajmu u Wisconsinu kao dodatni pribor uz stereo fonografski uređaj (gramofon) s ugrađenim zvučnicima. Autori, John C. Koss i Martin Lange  jr., predvidjeli su sklopku za „privatnost“, koja je slušateljima omogućila slušanje glazbe priključivanjem prvih SP/3 stereo slušalica na svijetu, da glasnim slušanjem preko zvučnika ne ometaju ukućane. Od toga dana više ništa nije bilo isto.

Revolucionarni zvuk Koss SP/3 slušalica postao je najveći hit izložbe, a ostalo je legenda.

Koss je skoro svake godine nudio tržištu nove, savršenije modele slušalica s novim rješenjima koje je zaštitio patentnim pravima. Nema smisla nabrajati sve novitete, ali vrijedi spomenuti patentirani oblik školjke koji potpuno prekriva uši ili rješenja za bežične slušalice (1989.) JCK/300 koje su postavile nove standarde u prijenosu zvuka u infracrvenom području.

Razvojem novog primopredajnika koji je isporučivao četiri puta više snage od konvencionalnih bežičnih slušalica, Koss je „prekinuo sve veze“ i zauvijek promijenio osobno slušanje glazbe. Sljedeća inovacija sa sasvim novim doživljajem reprodukcije glazbe bile su elektrostatske slušalice Koss ESP-6 davne 1968. godine.

Do današnjeg dana, sve što ima pridjev „elektrostatski“ izaziva kontroverze i strahopoštovanje, nekakvu auru mistike i dogme, a prije svega znatiželju. Nije tajna da elektrostatski zvučnici nisu jednostavni za pogon i podešavanje, ali u audio sustavu koji je znalački ustrojen rezultati znaju biti spektakularni. I slušalice takvoga ustroja zahtjevne su i traže svoje pogonske sklopove, jer su pojačala klasičnog ustroja neupotrebljiva.

Naime, elektrostatski paneli rade tako da se između dvije perforirane metalne ploče razapne super lagana vodljiva membrana i nabije statičkim elektricitetom visokog napona. Promjena napona na pločama uzrokuje statičko privlačenje i odbijanje membrane i pokretanje zraka.

Kroz povijest tvrtke, elektrostatske slušalice su dorađivane i usavršavane sve do danas.

* KOSS i Frank Sinatra 1966.

1968.

Koss je stavio na tržište ESP-6, prve samoenergizirajuće elektrostatske slušalice na svijetu.

1969.

Stižu  ESP-7 i s lakoćom se određuje što zaista izlazi iz magnetofona, gramofona ili FM radija. ESP-7 nudi kritični uređaj za monitoring u kontroliranom okruženju s vrlo širokim frekvencijskim odzivom, zajedno s neuobičajeno malim izobličenjima.

Ovaj uređaj uključuje izolaciju od vanjske buke od 40 dB (1 dio buke na 10 000 dijelova signala). Ovo isključivanje ometajućeg zvuka postiže se udobnim brtvljenjem jastucima ispunjenim tekućinom. Ti jastuci odgovaraju nepravilnostima glave koja okružuje uho. Ova brtva funkcionira čak i kada se slušalice nose preko naočala. Eliminiraju se stojni valovi u sobi koji uzrokuju nasilne vrhove i doline u području frekvencijskog odziva.

Koss ESP-950 – elektrostatske slušalice i pripadajući energizer (aktivator)

1990.

Pojavljuju se ESP-950, elektrostatske slušalice koje su se zadržale do danas.

Prijelomni dizajn uključuje elektrostatske elemente s idealnim mehaničkim prigušivanjem. Zvuk bez izobličenja uglavnom se pripisuje ultratankim (1,5 mikronskim) dijafragmama. Svaka se membrana jednolično pomiče zahvaljujući elektronski nanesenom patentiranom poluvodljivom premazu.

Vrhunske reprodukcije zvuka, hvaljene slušalice postavljaju nove standarde u svojoj kategoriji. Ove vrhunske slušalice ne samo da pružaju izuzetno niska izobličenja, već nude i nenadmašnu kvalitetu zvuka i reprodukciju za krajnje jedinstveno iskustvo slušanja.

ESP-950 imaju Koss revolucionarni dizajn elektrostatskog pretvarača, koji uključuje jedinstvene materijale i konstrukciju za mehaničko prigušivanje te patentirani premaz poluvodičke dijafragme kojim se postiže ravni frekvencijski odziv. To znači duboke, čiste basove s izvanrednom snagom i neusporedivom kvalitetom zvuka. Od tvrtke koja je zaslužna za samotno uživanje u glazbi bez smetanja drugima, nismo očekivali ništa manje.

Koss ESP-950 – elektrostatske slušalice i aktivator (Koss) MPC: 7929.00 kn KUPI

Glavne značajke ESP-950 slušalice:

 • Electrostatske jedinice (pretvarači) isporučuju čist, kontroliran bas i neusporedivu kvalitetu zvuka
 • Okretne slušalice i podesiva/odvojiva traka za glavu osiguravaju krajnju udobnost i lakoću rukovanja
 • Ravan kabel od 120 cm s dva ulaza s produžetkom od 180 cm
 • Uključuje energizer, bateriju, kožnu torbu, priključne kabele i adapter 230 VAC
 • Frekventni odziv: 8 – 35,000 Hz
 • Impedanca: 100 kΩ
 • Najveći zvučni tlak: 98 dB SPL/1mW
 • Površina membrane: 45,6 cm²
 • Veličina školjke s jastučićem (VŠD): 150 x 100 x 40 mm
 • Pokriveno Koss ograničenim doživotnim jamstvom

E-90 energizer/aktivator

 • Frekventni odziv: 1,6 Hz – 50 kHz (-3 dB), 100 Vrms
 • Ukupna harmonijska izobličenja: 0,001% na 1 kHz, 100 Vrms
 • Ulazna impedanca: 100 kΩ
 • Ulazni napon: 1 Vrms (for full power output)
 • Naponsko pojačanje: 60 dB
 • Audio izlazni napon: 790 Vrms diferencijalno; 2,200 V pk-pk diferencijalno s mekim ograničenjem
 • Separacija kanala: -80 dB na 1 kHz, 100 Vrms diferencijalni izlaz
 • Dimenzije (VŠD): 65 x 110 x 155 mm

Mišljenje i ocjene nekih korisnika:

Izvrsna kvaliteta zvuka. Nadmašuje sve u cjenovnom razredu…

Ove sam slušalice prvi put kupio prije gotovo 30 godina. Čuo sam i posjedovao mnoge druge marke i modele i svaki put se ponovo iznenadim koliko je glazbena reprodukcija bezvremenska. ESP-950s pružaju izvrsnu trodimenzionalnost, vrhunske detalje, čudesno topao zvuk i izvrsnu dinamiku, zajedno s dugotrajnom udobnošću koja se rijetko može naći na ezoteričnim slušalicama poput ovih. Iako sam s nekim drugim slušalicama čuo bolju reprodukciju, nisam baš spreman platiti njihovu višestruku cijenu. Topla preporuka i dokaz da novije nije nužno i bolje.

Takashic 26.11.2018.

Nevjerojatan zvuk, ali malo manja kvaliteta izrade

Prije svega, ove slušalice zvuče nevjerojatno. Puno bolji od Sennheisera HD650. Volio bih da ipak stoje malo čvršće. Ali vrlo su lagane i udobne. Zaključak – zvuče nevjerojatno.

Shane 01.03.2017.

Slušalice su ekvivalent monolitu iz filma „2001: A Space Odyssey“

Ove su elektrostatske slušalice nevjerojatne vrijednosti, objektivno pružajući širokopojasnu linearnost i ujednačen amplitudni odziv u ključnom zvučnom spektru. Ortogonalni zvučnici, posebno elektrostatski, u usporedbi uglavnom imaju ulaznu cijenu veću od nekoliko tisuća dolara.

ESP-950 imaju ogromnu aktivnu površinu – prema mojim saznanjima jednu od najvećih u ponudi – pokrivaju stranice glave od kose do čeljusti! Unatoč tome, vrlo su lagane (milar dijafragma je toliko tanka da je prozirna!) i uistinu su otvorene slušalice u smislu u kojem tradicionalne dinamičke slušalice jednostavno ne mogu biti.

Rezultirajući zvuk nije samo visoko precizan, masivnog opsega i prozračnost kombiniraju se kako bi pružili iskustvo slušanja koje oduzima dah. Iako se za mnoge slušalice tvrde da reproduciraju iskustvo slušanja na koncertu, ESP-950 rade bolji posao nego većina slušalica te cijene. . . njihova reprodukcija je poput slušanja snimaka onako kako su zvučale u samom studiju.

Napokon, doživotno jamstvo ulijeva dodatno povjerenje. Imajući to na umu, lakše mi je bilo platiti traženu cijenu.

Ian 28.01.2017.

Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!

AUDIOCINEMA ART newsletter

AUDIOCINEMA ART newsletter

Budi Up – To –Date sa najboljim zvukom uz AUDIOCINEMA ART

Prijavi se na naš newsletter i prvi saznaj novosti iz hi-fi svijeta!

Uspješno ste se prijavili na našu newsletter listu! Hvala!

Pin It on Pinterest