Esoteric SA-CD nosači zvuka

14. lipnja 2019. | Esoteric, High-end audio

Esoteric SA-CD nosači zvuka

lip 14, 2019 | Esoteric, High-end audio

Mnoge tvrtke iz audio svijeta često u ponudi imaju i nosače zvuka nastale u suradnji s izdavačkim kućama (jednom ili više njih).

Prvenstveno jer je pomno odabrana glazba u stanju istaknuti najbolje karakteristike proizvoda, ali i zato jer odražava glazbeni ukus i preferencije tvrtke.

Glazba s takvih nosača zvuka može se čuti po audio sajmovima/izložbama, ponekad se može kupiti ili se isporučuje zajedno s nekim kupljenim uređajem.

Ambicioznije kompanije, pogotovo iz High-End područja imaju odjele koji se bave snimanjem i izdavanjem glazbe. Smatraju da, zahvaljujući znanju i svojim sposobnostima, mogu ostvariti bolje, autentičnije, prirodnije rezultate. Konstruiraju nove sustave mikrofona, modificiraju uređaje za snimanje, grade zasebne prostore posebnih akustičkih zahtjeva ili na bilo koji način pokušavaju, u skladu sa svojim kriterijima, reprodukciju glazbe učiniti još boljom.

Neki daju šansu mladim ili iskusnim glazbenicima koji snimaju svoja djela, drugi pak otkupljuju prava na davno snimljenu glazbu i nakon dorade (remasteriranja) stavljaju na tržište poznate izvedbe u sasvim novom zvučnom ruhu.

Jedna od takvih kompanije je Esoteric, dio Teac grupe.

Izvorno, Teac je osnovan 1953. Godine kao Tokyo Television Acoustic Company kad je razvio prototip magnetofona s tri motora.

Kasnijih šezdesetih, na red je došao prvi kasetofon, model A-20, zatim A-350 s Dolby redukcijom šuma. Unutar tvrtke Teac  pokrenuta je i divizija Tascam s uređajima za snimanje i kontrolu u profesionalnim studijima.

Slijedio je kućni magnetofon A-7400RX s dbx tehnologijom koja se koristila u profesionalnim studijima. Nakon ZD-7000 kasetofona i ZD-5000 CD reproduktora, U kompaniji su shvatili da ti uređaji postavljaju savim nova pravila igre u smislu kvalitete izrade i reprodukcije zvuka. Kako bi ponudili najbolji mogući doživljaj sve zahtjevnijim glazboljupcima, 1987. godine pojavljuje se nova tvrtka Esoteric sa P-1/D-1 odvojenim CD sustavom i R-1 DAT snimačem (Digital Audio Tape recorder).

I zvijezda je rođena!

U Teacu remasteriraju snimke vrlo vrijednih, nadahnutih izvedbi sjajnih djela i ništa manje sjajnih orkestara, dirigenata i solista. Nosači zvuka su Super Audio CD/CD hibridni diskovi remasterirani kućnom (Esoteric) opremom koja se sastoji od najboljeg D/A pretvarača (D-01VU), rubidijskog master-clock generatora (Grandioso G1) i Esoteric Mexcel interkonekcijskih i mrežnih kabela.

Takva kombinacija naprednih tehnologija zaslužna je prenošenje visoke kakvoće zvuka originalnih snimaka. Odgovorna osoba za minucioznu provedbu zaštićenog Esoteric postupka remasteriranja je Motoaki Ohmachi, glavni producent, koji se brine da svi nosači zvuka budu besprijekorni.

Kolekcija se sastoji od remek-djela klasične literature kojima je Esoteric privukao mnogo pozornosti, što zbog beskompromisne predanosti savršenoj rekonstrukciji izvornog zvuka master snimke, ali i zbog korištenja hibridne Super Audio CD (SACD) tehnologije radi poboljšanja reprodukcije. Odabrane snimke bile su najznačajniji dio povjesne baštine još od prvog izdanja.

O vinilima nećemo, jer su davnih dana rasprodani, a cijene rabljenih su oko 500€ (izdani su 2008. i 2009. godine).

Esoteric SACD nosači zvuka impresioniraju “dušom” skrivenom unutar nota koja se po prvi put otkriva u svoj svojoj ljepoti.

Popis raspoloživih djela je ograničen, jer su mnogi naslovi kod proizvođača rasprodani i više se neće ponovo izdavati. Traženje mjesta na kojima se pojedini naslovi još mogu kupiti izazovno je i zanimljivo, a svaku kupovinu možete smatrati nagradom. Diskovi nisu jeftini, ali pružaju mnogo zadovoljstva. Zato požurite po svoj primjerak sreće!

Popis (osim navedenih, na tržištu ima i nosača zvuka kojih već odavno nema na Esoteric stranici) :

http://www.esoteric.jp/products/esoteric/sacd/indexe.html

Za ostale informacija molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!

AUDIOCINEMA ART newsletter

AUDIOCINEMA ART newsletter

Budi Up – To –Date sa najboljim zvukom uz AUDIOCINEMA ART

Prijavi se na naš newsletter i prvi saznaj novosti iz hi-fi svijeta!

Uspješno ste se prijavili na našu newsletter listu! Hvala!

Pin It on Pinterest