Stockfisch Records je njemačka nezavisna diskografska kuća, namijenjena audiofilima, obožavateljima gitaristički orijentirane kantautorske glazbe, a osnovao ju je Günter Pauler 1974. godine.

Stockfisch Records je njemačka nezavisna diskografska kuća, namijenjena audiofilima, obožavateljima gitaristički orijentirane kantautorske glazbe, a osnovao ju je Günter Pauler 1974. godine.

Stockfisch Records

Stockfisch Records je njemačka nezavisna diskografska kuća, namijenjena audiofilima, obožavateljima gitaristički orijentirane kantautorske glazbe, a osnovao ju je Günter Pauler 1974. godine. Bazirani u Njemačkoj, glavni fokus su europski umjetnici, ali ima i američkih glazbenika iseljenika koji žive u Njemačkoj.

Dva umjetnika s kojima je Stockfisch Records započeo 1974. bili su Werner Lämmerhirt i David Qualey. Kao pjevači i tekstopisci koji sviraju gitaru profilirali su zvuk i vrstu glazbe i tako postali centar kojem su gravitirali umjetnici sličnog senzibiliteta.

Tijekom godina su i drugi instrumentalisti potpisali za Stockfisch tako da se vremenom skupilo šaroliko, vrijedno i nadahnuto društvo autora, glazbenika, pjevača i malih sastava.

Izdavačka kuća objavljuje snimke na vinilu, DSD, SACD, Blu-rayu i drugim formatima, a njihov popis izvođača uključuje Wernera Lämmerhirta, Davida Qualleya, Saru K., Allana Taylora, Carrie Newcomer, Katju Werker i niz drugih. Zanimljivo je spomenuti da na jednoj kompilaciji s Allanom Taylorom duet pjeva i sjajni slovenski kantautor Vlado Kreslin.

Također, Stockfisch ima svoj zvučnički kabel TTC-Pro True Transmission Cable.

Stockfisch recording studio

Sara K.

Godine 2001. Pauler je nagovorio “kraljicu audiofila” Saru K. da potpiše za Stockfisch Records nakon što joj je istekao ugovor s Chesky Recordsom. Sara K. spominje da je pristala nakon što je Pauler dobio Chrisa Jonesa kao pratnju i poslao joj pošten, ali nečuven ugovor od jedne stranice. Album uživo Live in Concert (2003.), koji je nastao kao rezultat njezine turneje “Nautilus” koju je sponzorirao Bowers & Wilkins 2002. godine, čitatelji njemačkog časopisa AUDIO/stereoplay izabrali su za najbolji audiofilski CD 2003. godine i dobio je njihovu “Hifi Music Award 2003.”

SARA K. - In The Groove LP (Stockfisch Records) MPC: 26,00 €

Allan Taylor

Više od 50 godina Allan Taylor, rođen u Brightonu 1945., smatran je vrhunskim izvođačem, trubadurom čije su elegantne i emotivne kronike koncentrat realizma inače neopjevanih heroja i njihovih neistraženih života.

Cijeli život je putovanje, a Allan, kao promatrač u prolazu, svaku pjesmu donosi kao vinjetu, kao priču ispričanu uz piće u baru. Svaka ima integritet koji govori da dolazi od nečeg stvarnog; likovi oživljavaju poput ljudi koje poznajete, a mjesta postaju poznata kao da ste nekad tamo već bili.

Allan Taylor

ALLAN TAYLOR - In The Groove Vol.2 LP (Stockfisch Records) MPC: 26,00 €

DMM-CD/SACD – wtf???

Poseban način proizvodnje razvili su nakon istraživanja kako dodatno poboljšati kvalitetu zvučnog zapisa na diskovima. Razvili su novi audio format koju su nazvali DMM-CD/SACD.

Najprije narežu DMM-Dubplate i onda takav zapis reproduciraju vrhunskom gramofonskom kombinacijom. Komponente koje se koriste su: EMT TSD-15 zvučnica, tvornički izrađena posebna verzija koja uključuje nude-dijamantnu iglu. Vrh dijamantne igle ima vrlo sofisticiran oblik s višestrukim fasetama (površinama) koji rezultiraju frontalnom parabolom dimenzija 17 x 25 µ. Ovakvo brušenje vrha igle osigurava ne samo vrlo mala izobličenja, već i vrlo nisko FIM (frekvencijsko intermodulacijsko izobličenje).

Štoviše, odlučili smo upotrijebiti EMT 997 ručku i vrhunsko EMT JPA66 cijevno pretpojačalo. S kritičnim testovima slušanja, ova kombinacija nam se pokazala kao optimalan lanac kada je u pitanju dobivanje zvuka što bližeg masteru.

Izlaz ekvilizatora krivulje rezanja JPA66 prenosi analogni signal na A/D pretvarač, “Meitner EMM Labs adc 8 MK IV” koji se još uvijek smatra referencom za najbolju moguću konverziju u 1-bitni Direct Stream Digital format. DSD signal se zatim snima na frekvenciji uzorkovanja od 2,8224 MHz na našem SADiE DSD8 sustavu za mastering. Kasnije, na gotovom Hybrid-SACD-u, naći ćete ovaj pravi 1-bitni DSD sloj i također generirani CD format na 16-bit/44,1kHz.

Stockfisch DMM dubplate courtesy of Emre Meydan

Kako bismo poboljšali tonsku kvalitetu DMM prijenosa za DMM-CD, smanjili smo glazbeni program na 45 okretaja u minuti i u osnovi koristimo samo područje na ploči koje narežemo samo između dvije nul-točke prolaza vrha igle preko protraktora. Ovo je područje gdje je geometrija kombinacije ručka-zvučnica optimalna. Ovakva odluka košta nekoliko bakrenih praznih ploča više, jer je snimka po strani znatno kraća od standardne pripreme za vinil.

Ovim novim sofisticiranim postupkom pojavio se novi digitalni medij za snimanje (DMM-CD) koji zadržava izvorni zvuk LP-a, ali bez neželjenih nuspojava. DMM-CD/SACD daje izravan zvuk DMM bakarnog reza – bez potrebe da prolazite kroz faze pripreme prešanja ploče.

Na tragu DMM masteringa, Stockfisch Records nudi i jedan sasvim poseban nosač zvuka koji jedva da se može naći drugdje. To je direktno rezani DMM disk u samo jednom primjerku koji su nazvali DMM-Dubplate.

DMM Dubplate slušanje

DMM-Dubplate, što je to?

Rezač narezuje audio u čelični disk presvučen bakrom (DMM). Obično koristimo ovaj proces za izradu 14″ DMM-mastera koji se šalje u pogone za prešanje za proizvodnju vinilnih ploča. Međutim, naša nova DMM-Dubplate ploča otprilike je iste veličine kao obični vinil  koju možete reproducirati na bilo kojem gramofonu. Nevjerojatno smanjujedegradacije kvalitete zvuka uslijed dodatnih koraka u proizvodnji ploča, kao što su galvanski procesi i prešanje vinila. DMM-Dubplate izbjegava probleme poput odjeka i pucketanja a fosfatni bakar visoke čistoće ima vrlo malo šuma brazde. Narezana je samo jedna strana DMM diska tako da je svaki DMM-Dubplate je jedinstven i ime klijenta bit će rukom ispisano na naljepnici.

Znači, imate svoj jedinstveni primjerak nosača zvuka koji je po kvaliteti odmah iza master-snimke!!

I prostori koji služe za snimanje sasvim su neobični, uređajima, rasporedom i oblikom prilagođeni načinu i rezultatima snimanja. Očito je da majstori znaju što rade i jako vole svoj posao. 

A to se čuje!

DMM dubplate

Popis umjetnika:

 • Duo Balance
 • Peter Finger
 • Haugaard & Høirup
 • Hein & Oss
 • Chris Jones
 • Sara K.
 • Werner Lämmerhirt
 • Brooke Miller
 • David Munyon
 • David Qualey
 • Peter Ratzenbeck
 • David Roth
 • Mike Silver
 • The Spirit of Gambo
 • Paul Stephenson
 • Steve Strauss
 • Allan Taylor
 • The Billy Tipton Memorial Saxophone Quartet/The Tiptons
 • Péter Tóth
 • Christian Willisohn
Stockfisch studio

Pogledajte sva Stockfisch Records izdanja na našem shop. (trenutno)

Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!

NOVI ČLANCI: