Epos ES14N zvučnici
Epos ES14N zvučnici

Epos ES14N zvučnici – by Karl-Heinz Fink – Povratak u budućnost klasičnog zvučnika.

03. veljače 2023. | Audio/video sistemi, Epos

Epos ES14N zvučnici – by Karl-Heinz Fink – Ovogodišnji pobjednik izbora What Hi-Fi? nagrade za izniman doprinos nije baš poznato ime, ali njegova tvrtka, Fink Audio, vjerojatno je najutjecajnija tvrtka za inženjering zvučnika u poslu.

Epos ES14N zvučnici – by Karl-Heinz Fink – Ovogodišnji pobjednik izbora What Hi-Fi? nagrade za izniman doprinos nije baš poznato ime, ali njegova tvrtka, Fink Audio, vjerojatno je najutjecajnija tvrtka za inženjering zvučnika u poslu.

Epos ES14N zvučnici – by Karl-Heinz Fink

Povratak u budućnost klasičnog zvučnika.

Ovogodišnji pobjednik izbora What Hi-Fi? nagrade za izniman doprinos nije baš poznato ime, ali njegova tvrtka, Fink Audio, vjerojatno je najutjecajnija tvrtka za inženjering zvučnika u poslu. 

Što radi Fink Audio?

Dizajnira, projektira i čak olakšava proizvodnju zvučnika za svoje klijente. Mnogi od tih klijenata poznate su robne marke koji bi željele da Finkovo sudjelovanje ostane tajna. Ali možemo vam reći da je do prije nekoliko godina rad na razvoju i podešavanju svih Q Acoustics zvučnika obavljao Fink Audio. Trenutni nagrađivani asortiman Wharfedale Diamond 12 također je djelo tvrtke, kao i različiti modeli kao što su Mission, Denon, Tannoy i Castle tijekom godina. Ako ste ikada sjedili u modernom automobilu Volkswagen Grupe, velika je vjerojatnost da ste u njemu slušali nešto što je također dizajnirao Fink Audio.

Epos Loudspeakers je dio tvrtke FinkTeam koji je dio vrhunske europske konzultantske tvrtke za dizajn zvučnika – Fink Audio Consulting koji su autori mnogih zvučnika na širokom rasponu tržišta i cijena. Proizvođači zvučnika angažiraju nas zbog naše stručnosti, iskustva i izuzetno dobro opremljenih objekata za simulaciju i mjerenje. Ali, mi smo i nastavak vlastitih timova za istraživanje i razvoj mnogih proizvođača zvučnika. Velik dio našeg rada je povjerljiv. Rad naše tvrtke spominje se samo ako to klijent odluči spomenuti.

Kada smo 2014. godine počeli dizajnirati zvučnike za sebe, zamislili smo ih kao demonstraciju naših sposobnosti i kao internu referencu. Tada smo bili inženjeri, a ne proizvođači zvučnika – to se promijenilo uspješnim uvođenjem prva tri Fink Team modela. WM4, Borg i KIM.

Karl-Heinz Fink nagrada WHAT HI FI

Povijest

1983.

Epos Loudspeakers osnovao je 1983. Robin Marshall. Bio odgovoran za legendarne Epos zvučnike ove tvrtke od 1980-ih nadalje. Robinov “zaštitni znak” bio je osigurati da su pogonske jedinice dobro integrirane i stoga je mogao koristiti jednostavne dizajne skretnica. Modeli iz tog vremena bili su vrlo dobro ocijenjeni i marka je imala veliki broj sljedbenika.

1988.

Epos je prodan Mordaunt-Shortu kojeg je 1987. kupila grupa TGI PLC. Iste je godine TGI PLC kupio brend Creek Audio. Epos zvučnici i Creek Audio elektronika prodavali su se rame uz rame diljem svijeta pod upravom Mordaunt-Shorta. Godine 1994. Creek Audio prodan je natrag svom osnivaču Mikeu Creeku.

1999.

Godine 1999. grupa TGI PLC odlučila je zatvoriti poslovanje tvrtke Epos/Mordaunt-Short. Dio zvučnika Epos prodan je Michaelu Creeku, vlasniku i direktoru Creek Audio Ltd.

2020.

Godine 2020. Creek je prodao marku Epos Loudspeaker Karl-Heinzu Finku, osnivaču njemačke tvrtke za dizajn zvučnika FinkTeam i voditelju konzultantske tvrtke za akustički dizajn Fink Audio Consulting. Karl-Heinz je oduvijek bio zainteresiran za Eposovu filozofiju dizajna i znao je da tu filozofiju može ažurirati modernijim dizajnerskim i inženjerskim tehnikama.

Epos ES14N zvučnici

U intervjuu s Robinom Marshallom napravljenom 80-ih Robin je jasno rekao da je dizajnirao zvučnike na temelju ideja i znanja koje je imao u to vrijeme – ni više ni manje. To je zvučalo kao Fink Audio način……pokušavanje pomicanja granica i ne kopiranje prošlosti.

Za nas, ponovno pokretanje EPOS-a značilo je samo ponovno stvaranje najpoznatijeg modela, ES-14. Ovo je bio 2-sistemski zvučnik u kućištu klasičnog izgleda prilične veličine, za korištenje na stalku. Dizajn bi trebao biti klasičan, a ne stil života, uz promjene samo radi stvari koje će što je moguće izravnije popravljaju reprodukciju.

Zanimljivo je bilo analizirati staru gradnju. Koristio je 7“ woofer s polipropilenskom membranom i donju zavojnicu s ogromnim magnetom, ali više slojeva namotaja kako bi cijela zavojnica bila teška kako bi se dobile naglašene strmine u krivulji odziva niskotonske  jedinice. Veličina kućišta nije slijedila nikakav standard – prevelik za membranu promjera 165 mm ali premalen za 200 mm. To je bio pametan izbor, jer ste mogli dobiti niže frekvencije kao s 200 mm, a karakter srednjeg pojasa kao sa 165 mm membranom.

Epos ES14N zvučnici

Epos ES14N zvučnici (par) + stalci (Epos) MPC: 4.799,00 €
AKCIJA: 2.999,00 € Kupi

Kućište

Sam kabinet koristi više-manje isti volumen originalnog ES-14. To i nije veliko iznenađenje, jer je glasnoća kabineta rezultat konfiguracije jedinica i definirane propusnosti zvučnika. Međutim, oblik ormarića je sasvim drugačiji. Prednja ploča je nagnuta unatrag kako bi se vremenski uskladili niskotonac i visokotonac, a može pomoći i kod stojnih valova između prednje i stražnje strane. Budući da je dizajn refleksni sustav, otvor je obavezan. Nalazi se na stražnjoj strani kućišta, a cijeli je oblik otvora odabran kako bi se smanjila buka protoka zraka. Kako bi se kompenzirala rezonancija otvorene cijevi, dodani su neki otvori u sredini. Prekriveni su mekim materijalom, podešenim da ubije samo neželjene rezonancije.

Kućište koristi dvoslojnu MDF konstrukciju, zalijepljenu najnovijom generacijom prigušnog ljepila koje je dosljednije u usporedbi sa starijim rješenjima i omogućuje lakšu proizvodnju. Dodatna ukrućenja korištena su za kontrolu vibracija i smanjenje neželjenog zračenja cijelog ormarića. Prigušenje je izvrsno tako da je iznutra potrebno samo malo apsorpcijskog materijala.

Prednja ploča je dodatni dio koji se lijepi i pričvršćuje na glavni ormarić. Rubovi su zakošeni 45° radi smanjivanja efekta difrakcije (ogiba) u području od 2000-3000 Hz. Prvi prototipovi koristili su pravilna pravokutna kućišta i bilo je nemoguće dobiti dobar frekvencijski odziv na osi i izvan osi. Zaobljivanje bridova nije baš pomoglo, jedino je zakošenje znatno smanjilo pogrešku difrakcije i pomoglo u balansiranju gornjeg srednjeg pojasa. Staromodan način, ali korisno rješenje. Zvučnik dolazi s prednjom zaštitnom mrežicom, ali bolje da je skinuta prilikom slušanja glazbe, više služi kao zaštita kada ne koristite zvučnike. Sam visokotonac je ionako zaštićen, a PP membranu nije lako oštetiti.

Podešavanje kutije je ravno, 4. reda s frekvencijom ugađanja od 38 Hz. Odgovara najnižoj frekvenciji u mnogim sobama za slušanje i omogućuje brz i precizan odziv basova kada se koristi u pravom položaju u prostoriji. Kabeli se spajaju na banana utičnice od 4 mm, postavljene na metalnu ploču. Te banana utičnice koriste vrlo malo metala iznutra kako bi zajamčile najbolji zvuk – to je jedna od lijepih ideja izvornog dizajna i bolje od korištenja vrlo skupih “High-End” priključaka za povezivanje s malo metala, ali visoke cijene. Ožičenje dovodi signal pojačala do skretnice koja se nalazi na stražnjoj ploči zvučnika.

Epos ES14N zvučnici - kućište

Skretnica

Izvorna skretnica trebala je vrlo malo komponenti i bila je iznimno jednostavna, a novi ES-14N slijedi iskustvo zadnjih 20 godina da je lakše kontrolirati električne dijelove nego mehaničko filtriranje u pogonskim jedinicama. Ranije, prije Klippelovog proračuna, višeslojna zavojnica izvornog niskotonca bila je dizajnirana na način da je niskotonac utišan uslijed težine i visoke induktivnosti.

U novom niskotoncu, zavojnica je samo dvoslojna i s kompenzacijskim prstenima, impedancija preko ekskurzije je vrlo konstantna i time se izbjegava modulacija skretnice. Zavojnica je izvedena kao zračna zavojnica i ne dodaje izobličenje jezgre. Nekompenzirani magnet bi doista reagirao sa skretnicom i to znači da je stara ideja imala smisla. Međutim, način stišavanja s visokom induktivnošću donio je još jedan skup problema – ali o tome smo saznali tek u posljednjih 20 godina. Postoji mali otpor između niskotonca i pojačala kako bi dizajn bio manje osjetljiv na različite faktore prigušenja. Umjesto toga, poravnanje se kontrolira većim magnetom. Visokotonac ne koristi ferofluid za prigušenje – iako to zvuči kao dobra ideja, ulje ipak mijenja ponašanje tijekom reprodukcije glazbe. Ovo je vrlo nelinearan proces i modificira zvuk ovisno o razini i glazbenom stilu. Visokotonci bez ferofluida su otvoreniji i prirodniji i pokazuju manje dinamičke kompresije u usporedbi sa standardnim visokotoncima koji koriste ferofluid. Druga strana medalje: da bi bila sigurna, skretnica mora biti znatno veća, ali ovakva kombinacija je mnogo linearnija. Čak i ako je frekvencija metalne kupole pomaknut na oko 30 kHz, dodana je nova vrsta filtra kako bi odziv bez promjene bio ispod 20 kHz. Razlog je taj što moderni digitalni pretvarači prebacuju mnogo šuma na više frekvencije.

Impedanca i izobličenja

Zvučnik bi trebao biti lako opterećenje za pojačala – zato je prosječna impedanca veća od uobičajenog zvučnika od 4 Ω. I srednji pojas je kompenziran tako da i cijevna pojačala budu manje opterećena.

Moderni zvučnici trebali bi biti sposobni isporučiti nisku distorziju čak i na višim razinama.

Ispod: mjerenja @87dB i na 96@

Zvučničke jedinice

Nisko/srednjetonac

Glasovna zavojnica od 36 mm bila je relativno jednostavan izbor. Koristi dvoslojno namotavanje bakrene žice duljine 18 mm na nemetalni TIL oblik (TIL je mješavina staklenih vlakana/epoksida). Oblik magneta optimiziran je pomoću simulacije kako bi imao najbolje linearno BL* ponašanje i vrlo nisku varijaciju induktiviteta tijekom kretanja zavojnice. Ovo daje najnižu razinu linearne i intermodulacijske distorzije i jasno se razlikuje od magnetskog sustava koji se koristio u starim danima. Glavni magnet je feritnog tipa, magnet za kompenzaciju fluksa smanjuje raspršeno magnetsko polje i postavlja pravi BL za veličinu kućišta. Neodimijski disk je učinio BL linearnijim, a metalni fazni umetak pomaže u premještanju topline iz zavojnice. Svi su dijelovi montirani u vrlo čvrstu plastičnu košaru ispunjenu staklom napravljenu od nule. Materijal je odabran zbog kombinacije krutosti i dobrog prigušenja.

Jedinica s promjerom membrane od 178 mm dizajnirana je za upotrebu u priključenom zvučniku plus kompenzacija za zračnu zavojnicu većeg otpora. Izbor polipropilena kao materijala za konus postavljen je od samog početka. Polipropilen je odličan materijal – vrlo postojan, može se kombinirati s različitim materijalom za punjenje (sendvič) kao što je MICA, a može se čak i brizgati u razne oblike ili varijacije u debljini. U kombinaciji s gumenim okvirom s niskim prigušenjem, pruža puno dinamike uz vrlo nisku koloraciju zvuka.

* Jednostavno rečeno, snaga motora (BL) je mjera jakosti magnetskog polja unutar razmaka glasovne zavojnice (B) pomnožena s duljinom glasovne zavojnice koja je aktivna u magnetskom polju (L)

Epos ES14N zvučnici - niskotonac

Visokotonac

28 mm zavojnica odabrana je za bolje performanse na donjem kraju raspona visokotonaca. Sama kupola izrađena je od aluminijske legure s dodatnim keramičkim premazom za povećanje krutosti. Zajedno s okvirom od tkanine i oblikovanim prstenom za kontrolu načina rada, vrh rezonancije visokotonca je oko 30 kHz, pomičući ga izvan granice ljudskog sluha od 20 kHz. Magnetski sustav koristi feritne magnete i poboljšanu kombinaciju otvora za smanjenje izobličenja.

Hlađenje feritom nudi puno više “zraka” iza kupole i okvira i izbjegava kompresiju i harmonijsko izobličenje zbog premalih šupljina. Bakrena kapica u magnetu smanjuje izobličenje i povećava razinu na vrlo visokim frekvencijama. Visokotonac ne koristio valovod iz zvučnih razloga. Za zaštitu kupole dodana je ovalna asimetrična montirana perforirana metalna rešetka. Ovaj dio se ne može ukloniti i korišten je tijekom podešavanja reprodukcije zvučnika. Masivna metalna ploča visokotonca dodiruje kućište samo na 4 točke oko vijaka (ideja preuzeta od Roya Georgea iz NAIM-a uz njegov blagoslov) kako bi se smanjio prijenos energije između visokotonca i pregrade kućišta. Visokotonac ima vlastitu komoru u kućištu.

Epos ES14N zvučnici - visokotonac

Stalak

Kako bi zvučnik mogao doseći akustički maksimum, dostupno je namjensko postolje. Srednji dio izrađen je kao masivna drvena šipka, koja kombinira 4 sloja drva, zalijepljena istim prigušujućim ljepilom koje se interno koristi u ES14N. Gornja ploča je dvoslojna čelična ploča sa slojem bitumena između, a donja je debela čelična ploča koja nosi podesive šiljke. Zvučnik se može isporučiti bez postolja, tako da se mogu koristiti i drugi stalci visoki 55 cm.

Epos stalci za zvučnike (Epos) MPC: 799,00 €
AKCIJA: 499,00 € Kupi

Karakteristike:

 • Frekventni odziv:
  • 40Hz – 23kHz (-6dB)
  • 33Hz – 25kHz (-10dB)
 • Prosječna impedanca: > 6 Ω
 • Minimalna impedanca: 4.3 Ω @ 160Hz
 • Osjetljivost: 87dB @ 2.823V / 1m
 • Izobličenje: 0.2% THD @ 1W
 • Rezna frekvencija: 2700 Hz
 • Niskotonska jedinica:
  • Velike snage, promjena membrane 178 mm, 35 mm promjer zavojnice, hibridni feritno/neodimski magnet, brizgana sendvič membrana različite debljine (Mica ispuna), gumeni ovjes niske histereze.
 • Visokotonska jedinica:
  • 28 mm visokotonac s aluminijsko/keramičkom kupolom bez ferofluida
 • Dimenzije (VŠD):
  • 491 x 250 x 385 mm
  • Stalci: preporučena visina 515 mm
 • Masa: 16 kg
 • Završna obrada: Orah, polumat bijela ili crna

 

Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!

AUDIO/VIDEO SISTEMI NOVOSTI: