MBL
Viablue

MBL

Arhitekti radijalnog zvuka

Više od četiri desetljeća stvaramo vrhunsko zvučno iskustvo.
Ovo je naša priča.

Geneza radijalnog zvuka – skroman početak

Sredinom 70-ih, predani obožavatelj slavnog austrijskog skladatelja Gustavea Mahlera imao je problem.

Wolfgang Meletzky otkrio je da se može izgubiti u emocionalnom zamahu Mahlerovih djela samo posjećujući koncerte uživo u svom rodnom Berlinu.

Hi-fi oprema u njegovoj dnevnoj sobi jednostavno nije mogla ponoviti boju, raspon i emocionalnu visinu glazbe koju je doživio u prisustvu Berlinske filharmonije.

Kao mladog inženjera elektronike, ova je kontradikcija zbunjivala Meletzkyja.

Zašto kućni audiosustav nije u stanju isporučiti snagu živog orkestra koja para dušu, umjesto ravnih, nenadahnutih nota gurnutih iz drvene kutije s malo emocionalnog udara ili intenziteta?

Izazov

Dok je sjedio u koncertnoj dvorani, Meletzky je prepoznao delikatne note uplakane violine koje su se kretale prema van u svim smjerovima dok se gudalo povlačilo preko žica. Te zvučne vibracije, u kombinaciji s limenim, puhačkim, udaraljkama i žičanim instrumentima stotinjak drugih glazbenika okupali su posjetitelje koncerta u potpunom imerzivnom iskustvu.

U Meletzkyjevoj dnevnoj sobi glazba je bila jednosmjerna, gurana prema van kroz stošce i kupole pomoću kompresije zraka, magnetskih zavojnica i papirnatih dijafragmi. Svi su bili postavljeni u geometrijsko kućište dizajnirano za transformaciju pojačanog električnog signala u valove zvučnog tlaka koje uši mogu detektirati. Rezultat su bile reske visoke frekvencije, šuplji srednji tonovi i debeljuškasti bas koji samo teži dubini i kontroli.

Ono što je pogoršalo situaciju bila je potreba da slušatelj sjedi na vrhu “stereo trokuta” kako bi čuo optimalne rezultate iz dva zvučnika koji zrače prema jednoj dobroj točki za slušanje. Zašto se, pitao se Meletzky, nije mogao kretati po svojoj dnevnoj sobi i uživati u istom iskustvu trodimenzionalnog zvuka iz drugog kuta. A što ako je u sobi bilo više od jednog slušatelja? Ne bi li svi trebali moći uživati u istom slušnom iskustvu s bilo kojeg mjesta u prostoriji? Mora postojati bolji način.

MBL

Dokaz koncepta

Postojao je, doista, bolji način. Ali bili su potrebni mjeseci pokušaja i pogrešaka te bezbrojna razočarenja da se to pronađe. Meletzkyjevi osobni sati bili su potrošeni količinama audioistraživačkih radova, sastancima sa stručnjacima u području akustike i istraživanjem ideala strukturnih i materijalnih inputa potrebnih za dizajn ultimativnog zvučnika, koji je do tog trenutka postojao samo u njegovom umu.

U trenutku graditeljeve frustracije Meletzky je imao trenutak prosvjetljenja Thomasa Edisona “ah-ha”. Odjednom je zamislio zvučnik bez tvrdih linija pravokutnika, već u obliku izdužene sfere, koja ravnomjerno zrači glazbu prema van u svim smjerovima, slično kao što žarulja emitira svjetlost.

Bilo je potrebno još mnogo mjeseci pokušaja, pogrešaka, nazadovanja i dodatnih neuspjeha prije nego što je Meletzky, uz pomoć dva prijatelja audiofila, stvorio nikad prije viđen zvučnik koji je pružio koncertno iskustvo iz njegovih snova.

Nazvao ga je Radialstrahler (radijalni emiter), revolucionarni pretvarač koji širi zvuk koncertnih dvorana kroz njegovu dnevnu sobu, isporučujući iste sirove, emocionalne drhtaje koje je osjećao pri izvođenju uživo, na koncertima.

MBL 101xtreme

MBL 101 X-Treme MKII sistem

Odlučan promovirati svoj revolucionarni dizajn, Meletzky je zajedno sa svojim prijateljima i budući mpartnerima, Bieneckeom i Lehnhardtom  osnovaosu tvrtku MBL kako bi sa svijetom podijelili novoizumljeni Radialstrahler, revolucionarni zvučnik.

Javno predstavljen 1979. na IFA Berlin, najvećem svjetskom sajmu potrošačke elektronike u to vrijeme. Svojom pojavom i prijemom Radialstrahler je potpuno poremetio audio scenu kao nitko drugi dotad. Uistinu je ispunio obećanje kvalitete, izrade i vrhunskog zvuka koji se očekuje od proizvoda s natpisom – Proizvedeno u Njemačkoj.

Nagrade Radialstrahler loudspeaker system 101 X-Treme MKII

Nagrade za Radialstrahler zvučnički sisstem 101 X-Treme MKII

Radialstrahler princip rada

Radialstrahler princip rada 01

Prirodno percipirano zvučno iskustvo i opušteno slušanje glazbe zahtijevaju kombinaciju izravnih i neizravnih zvučnih valova. Kod mbl  zvučnika to je moguće zahvaljujući jedinicama koje zrače u svim smjerovima, za razliku od tradicionalnih zvučnika opremljenih zvučničkim jedinicama sa stožastom membranom.

Radialstrahler zvučnik čini upravo to – preplavljuje sobu zvučnim valovima. Za razliku od konvencionalnih zvučnika, ovo preplavljivanje stvara one važne neizravne, odbijene zvučne valove sa zidova, stropa i poda u dovoljnoj količini. Zato puštanje glazbe s Radialstrahlerom zvuči tako nevjerojatno prirodno, a mozak može slušati s nesputanim užitkom.

Radialstrahler princip rada 02

Osnovna konfiguracija Radialstrahler zvučnika ne razlikuje se od one konvencionalnih modela. Oba se sastoje od nekoliko pokretačkih zvučničkih jedinica, od kojih svaki reproducira različite frekvencijske raspone. Klasični MBL 101 je 4-stazni zvučnik s 4 različite jedinice za različite frekvencijske raspone: visokotonac, srednjetonac, niskotonac i subwoofer.

Ali dok pojedinačne jedinice konvencionalnog zvučnika zrače zvuk u obliku lijevka u jednom smjeru, Radialstrahler koristi vlastite pogonske jedinice. Kao rezultat toga, zvučni valovi se emitiraju u dinamičkim koncentričnim valovima od 360 stupnjeva.

Radialstrahler princip rada 03

Svaka Radialstrahler šasija sastoji se od pojedinačnih segmenata nalik laticama, poznatih kao lamele, koji su raspoređen u krug oko središnje osi, što rezultira izduženim sfernim oblikom. Svaka pojedinačna lamela trajno je fiksirana na svom gornjem kraju i pričvršćena na zvučnu zavojnicu na donjem kraju, koji se slobodno kreće gore/dolje unutar magnetiziranog otvora.

Lamele na bas jedinici naizmjenično su zakrivljene prema van i protežu se do okomito pokretne tonske zavojnice. Poput balona koji se drži na gornjem kraju, stisne odozdo pa ponovno otpusti, skupne lamele pulsiraju i emitiraju zvučne valove koji ispunjavaju svaki dio prostorije. Slušatelji to doživljavaju kao glazbu. Čistunci to nazivaju magijom.

Radialstrahler princip rada 04

A budući da višesmjerno kućište tako savršeno distribuira zvučne valove u svim smjerovima, stvaraju se i oni kritično važni neizravni zvučni valovi koji ispunjavaju sobu. Krajnji rezultat je potpuno drugačije iskustvo slušanja od konvencionalnog zvučnika, koji emitira zvuk samo u jednom smjeru.

Od povremenog ljubitelja glazbe do strastvenog audiofila, MBL-ova tehnologija Radialstrahler pruža transcendentne i intimne zvučne interakcije više od 40 godina.

Putovanje se nastavlja….

MBL NOBEL 116F

MBL NOBEL 116F

MBL CORONA 126

MBL CORONA 126

I, kako se kaže, ostalo je povijest!

Neprestano poboljšavan, unaprjeđen i obogaćen od svog početka, Radialstrahler-ova zapanjujuća prisutnost i izvrsna reprodukcija zvuka ostaju do danas. Prepoznat u cijelom svijetu po svojoj sposobnosti da proizvede ono što je Leonard Bernstein opisao kao “eterična konstelacija” nota, MBL-ov najprepoznatljiviji i najtraženiji zvučnik stoji na čelu audio izvrsnosti.

MBL REFERENCE 101EMKII

MBL REFERENCE 101EMKII

MBL kronologija

1979. – Početak

Originalni MBL 100 Radialstrahler izbija na svjetsku elektronsku scenu. Njegov neortodoksni “raketasti” oblik i stabilizirajuća peraja osvajaju audio svijet, dok njegov kristalno čist, prostorni zvuk drži slušatelje opčinjenima. Ovaj je zvučnik bio katalizator iza osnivanja MBL Akustikgeräte, lansiranja koje je ostavilo neizbrisiv trag na rastućem području vrhunske audio industrije.

1982. – Slučajni susret

Jürgen Reis, student strojarstva (i strastveni gitarist u njemačkom rock bendu) otkriva MBL Radialstrahler na sajmu IFA Berlin Tradeshow. Sa svojim studijskim programom usmjerenim na elektroakustiku, početni inženjer je opčinjen konceptom radijalne disperzije zvuka iz Bauhaus strukture Radialstrahlera. Nakon što je diplomirao, njegova strast za akustičnom čistoćom pretvara se u karijeru s punim radnim vremenom kada se zapošljava kao razvojni inženjer u MBL-u. Njegovo prvo postignuće je korištenje inženjerske vještine i revolucionarne analize akustičkih podataka kako bi pružio pojačano iskustvo slušanja s Radialstrahlera. Meletzky je toliko impresioniran poboljšanim zvukom da je naposljetku promovirao Reisa u glavnog inženjera. Slijede velike stvari.

1986. – Novi dolazak

MBL predstavlja pretpojačalo 6010 – Der Vorverstärker – koje je mnoge iznenadilo jer proizvodnja komponenti nikada nije bila dio proizvodne strategije tvrtke. Dizajn i razvoj Der Vorverstärkera proizašli su iz internog projekta vođenog i motiviranog Reisovim porivom za pomicanjem granica. Odlučan da optimizira audio signale koji se isporučuju radialstrahleru, Reis je zamislio pretpojačalo s individualno podesivim ulaznim i izlaznim stupnjevima, ugrađenim generatorom ružičastog šuma (Pink Noise) i digitalnim mjeračem razine, a sve je izrađeno od najboljih dostupnih komponenti. S planovima u glavi, povlači se u svoju MBL radionicu i jednostavno je gradi od nule. (Proces je zapravo bio daleko od jednostavnog.)

Ubrzo nakon toga, njemački audio tisak odgovara odličnim kritikama, a trgovci MBL-om brzo prihvaćaju i promoviraju ljepotu, toplinu i poboljšanu kvalitetu zvuka koju isporučuje ono što nazivaju “Pretpojačalo snova”.

Evolucija izvrsnosti

Iste godine, MBL 100 Radialstrahler evoluira u MBL 101. Skromna promjena u broju modela dovodi u pitanje potpunu reviziju Radialstrahlera, uključujući promjenu aluminijskih segmenata u visokotoncu i srednjotoncima za vlastite, vrhunske elemente od karbonskih vlakana koji pružaju poboljšanu disperziju i boju zvuka. U kombinaciji s novorazvijenom 3-staznom skretnicom, sada je moguće eliminirati ekvilajzer korišten u prethodnom modelu, koji je bio potreban za uglađivanje frekvencijskog odziva. 

 1993. – Obitelj je postala cjelina

S univerzalno hvaljenim pretpojačalom i jedinstvenim zvučnikom na svijetu, postaje očito da nešto nedostaje. Godine 1993. predstavljeno je pojačalo MBL 9010. Zamišljeno, dizajnirano i proizvedeno da zauzme svoje pravo mjesto između MBL pretpojačala i Radialstrahlera, 9010 mjeri težinu kovačkog nakovnja od 90 kilograma. Kućište tri Mu-Metal oklopljena toroidalna transformatora i izravnog push-pull ulaznog stupnja, robustna konfiguracija radi besprijekorno s tehnikom izolirane ćelije pojačanja za isporuku 800 vata na 4 ohma – što premašuje referentne standarde koji se očekuju od vodećeg njemačkog proizvođača audio uređaja.

MBL širom svijeta

Do tog vremena MBL se nije istaknuo samo kao globalni lider u proizvodnji zvučnika, već je uspostavio i međunarodnu prisutnost kao proizvođač elektronike. Počevši sa senzacionalnim debijem MBL 101 na CES-u u Las Vegasu, potražnja za MBL proizvodima stalno se širi iz Europe u Sjevernu Ameriku i Aziju, osvajajući srca i uši entuzijasta u 44 zemlje s obje strane ekvatora.

1995. – 1997. Put ka uspjehu

Kupnja CD-a sada je zasjenila prodaju vinila i prestigla skromne, ali još uvijek široko

korištena kazeta. Ipak, audio čistunci prepoznaju da digitalne snimke ne zvuče uvijek jednako kao analogne. Širok raspon CD pogona i digitalno-analognih pretvarača na tržištu daje velike razlike u kvaliteti zvuka.

Iz svog sjedišta u Berlinu, MBL ovo vidi i kao izazov i kao priliku, te odgovara nagrađivanim Reference CD Transportom. Dvije godine kasnije, dolazi odgovarajući D/A pretvarač dajući MBL-u kompletno zvučno rješenje od početnog izvora do Radialstrahler vedrine.

Godine 1997. MBL također predstavlja Radialstrahler model “D”. S ovim evolucijskim korakom, MBL 101 postaje 4-stazni sustav s višestrukim poboljšanjima uključujući integrirani subwoofer koji omogućuje nižim frekvencijama da se prošire do 32 Hz.

Uvođenje druge serije elektronike, Noble Line, ljubitelji glazbe veselo prihvaćaju i brzo se razvija u najprodavaniju seriju MBL komponenti.

2007. – Vodeći model 101 X-Treme

Nakon opsežne faze testiranja i razvoja, MBL okreće svijet omnidirekcionalnih (višesmjernih) zvučnika naglavačke. Doslovce! Predstavljanje 101 X-Treme otkriva fantastičan novi aranžman MBL-ovih odmah prepoznatljivih Radialstrahler “zvučnika”. Invertiranjem i slaganjem jednog sustava 101 u konfiguraciju ogledala od “nosa do nosa” s drugim 101 ispod njega, MBL uspješno stvara D’Appolito raspored koji poboljšava dinamički odziv i pojačanu interakciju od poda do stropa.

Još impresivnije su lakirani zvučnički stupovi visoki 183 cm koji sadrže šest bočnih woofera od 30 cm – svaki s ugrađenim pojačalima koja nizu subwoofera isporučuju snagu od 380 W. Mukotrpna izrada i kvaliteta ugrađeni u svaki par 101 X-Treme ograničavaju njihovu proizvodnju na maksimalno 12 sustava godišnje.

2008. – Pobjedničko nasljeđe

S uspješnim predstavljanjem 101 X-Treme, osnivač MBL-a Wolfgang Meletzky odlučuje se povući iz tvrtke koju je vodio u skoro tri desetljeća. Novi vlasnik i glavni izvršni direktor MBL-a, uspješni poduzetnik Christian Hermeling, potpomognut vlastitom strašću prema klasičnoj glazbi, donosi svježu perspektivu i ideje u jednu od najprestižnijih svjetskih audio kompanija.

2009. – Klasično partnerstvo

Kroz hrabru korporativnu inicijativu, MBL uspostavlja dugoročnu suradnju sa svjetski poznatim ansamblom Concerto Köln, dobitnikom Grammyja koji je poznat po izvođenju glazbe iz 18. i 19. stoljeća na starim instrumentima. Unija entiteta čvrsto povezanih glazbom, oboje posvećenih stvaranju autentičnog zvuka, cvjeta do danas.

2011. – Širenje privlačnosti

Tri godine nakon što je preuzeo kormilo MBL-a, Hermeling je pokrenuo uvođenje linije Corona, sada preimenovane u Cadenza. Jednostavan, čist i elegantnog dizajna, nudi najsuvremeniju audio tehnologiju po konkurentnoj cijeni, proširujući doseg i privlačnost legendarnih MBL uređaja.

 2016. – Noble Line kolekcija

Predstavljanje MBL-ove druge generacije Noble Line postavlja novu prekretnicu u istaknutoj povijesti tvrtke. Sada uključuje MBL-ovo vlastito LASA pojačanje, pretpojačalo jedinstvenog pojačanja, True-Peak-DAC i Roon strujni modul dizajniran unutar kuće. Dizajnirana od temelja, serija elektronike najavljuje novu eru audio izvrsnosti unutar i izvan kompanije.

MBL danas

Od svojih skromnih početaka 1979. godine, MBL danas stoji kao globalni lider na polju vrhunskog zvuka. S jednim od najvećih i najmodernijih proizvodnih pogona među svojim konkurentima, MBL nastavlja proizvoditi svaku svoju komponentu i zvučnike unutar kuće u kombinaciji visoke tehnologije i ručne izrade. Rezultat je nenadmašna linija besprijekornih audio proizvoda.

Šest briljantnih modela zvučnika s jedinstvenom tehnologijom Radialstrahler nadopunjeno je linijama elektronike Reference, Noble i Cadenza, od kojih svaka nudi pet komponenti koje pružaju neusporedivu kvalitetu zvuka kako bi zadovoljile najizbirljivije audiofile i ljubitelje glazbe.

Reputacija MBL-a i predanost kupcima osiguravaju da svaki proizvod dijeli isti nevjerojatan audio potpis, izuzetan zvuk i neusporedivo zvučno iskustvo.

MBL Noble Line

MBL Noble Line

MBL zvučnici

(Radialstrahler zvučnici)

Zvučnici Radialstrahler:

Zvučnici MBL Radialstrahler

Radialstrahler zvučnci

MBL elektronika

Reference Line

Transport 1621 A

D/A pretvarač 1611 F

Pretpojačalo 6010 D

Pojačalo snage 9008 A

Pojačalo snage 9011

Noble Line

CD-DAC N31

Pretpojačalo N11

Integrirano pojačalo N51

Stereo pojačalo snage N21

Mono pojačalo snage N15

Cadenza Line

Mrežni reproduktor C41

CD-DAC C31

Pretpojačalo C11

Integrirano pojačalo C51

Stereo pojačalo snage C21

Mono pojačalo snage C15

The Absolute Sound - Nagrada po izboru urednika za 2024

Od nevjerojatnog broja nagrada za kvalitetu i zvuk, zadnju je dodijelio The Absolute Sound – Nagrada po izboru urednika za 2024. godinu:

S velikim zadovoljstvom obavještavamo vas da je The Absolute Sound dodijelio nagradu Editors’ Choice Award 2024 za dvanaest MBL proizvoda.

Zahvaljujemo The Absolute Soundu na ovoj nagradi i priznanju.

  • Zvučnici: 101 X-Treme MKII, 101 E MK II, 120, 126
  • Predpojačala: 6010 D, N11, C11
  • CD-DAC: C31
  • Pojačala: 9008 A, C51, N15, C21

MBL CJENIK

Pregledajte sve opcije i cijene iz MBL ponude u povezanom PDF na linku.

Cadenza Line
MBL Reference
MBL

Video iz MBL tvornice

Ako vas zanimaju proizvodi tvtke MBL, cijene i opcije možete naći na priloženom PDF-u MBL CJENIK 2024, kao i odgovore na sva moguća pitanja u vez ovg vrhunskog branda u našoj poslovnici.

Navratite u Mesničku, stojimo vam na raspolaganju.

Audiocinema Art, Mesnička ul. 9, 10000, Zagreb
Prezentacija Audiocinema Art - MBL i Transrotor, Hilton, Zagreb
Prezentacija Audiocinema Art - MBL i Transrotor, Hilton, Zagreb

NOVI HIGH END ČLANCI: