Audio/video sistemi

A/V sustavi

AV je kratica od audio/video i koristi se kao termin za audio i video uređaje i njihovo korištenje u zabavne svrhe.

Pretežno se misli na gledanje filmova na velikim ekranima, TV prijamnicima ili projekcijskim zaslonima, uz reprodukciju filmskih zvučnih zapisa preko 2 ili više zvučnika, odnosno audio sustava kućnog kina.

Slaganje kućnog kina može se činiti kao nemoguća misija – toliko uređaja i stvari o kojima treba misliti, povezati, priključiti i upogoniti ih!

Ali ako napravite domaću zadaću, naučite osnove ili, još bolje konzultirate stručno osoblje Audiocinema-arta, stvari neće biti toliko komplicirane.

Eto, u nastavku slijedi popis osnovnih uređaja koji će kao kućno kino živjeti u vašem boravku:

HD prijamnik/zaslon – U novije vrijeme to će biti HD TV prijamnik (sa LCD, Plazma, LED ili OLED ekranom), HD projektor ili nešto od HD reproduktora pokretnih slika iz portfolija Audiocinema-arta.

Projekcijski zaslon – dolazi u nekoliko tipova: ekrani koji se spuštaju (iz stropa) ili podižu (iz poda), fiksni  (pričvršćeni na zid ili montirani na stativ. Osim toga, zasloni imaju površine različitih karakteristika, ovisno o tome s kojim se projekcijskim uređajem udružuju, kolika je svjetlosna moć projektora, kolika će biti količina svjetla u prostoru pri projekciji i o osobnom ukusu. Neki su zasloni akustički prozirni, i zvučnici mogu biti skriveni iza njih i nisu toliko upadljivi. Najnovija generacija projekcijskih uređaja  koje možete nabaviti u Audiocinema-artu ne treba nikakav zaslon i veliki prostor kako bi osigurao sliku dijagonale 2.8 m!!!

Polica za uređaje – je sastavni dio svakog prostora za uživanje u filmovima i glazbi – pa uređaji moraju negdje stajati, zar ne? To može biti ormarić ii A/V polica u stilu profesionalnog namještaja. Iza police potrebno je sakriti kabele kojima su uređaji povezani.

Izvori slike i zvuka. Najkvalitetniji izvori današnjice su Blu-ray reproduktori i računala. Na raspolaganju su satelitski uređaji, media receiveri, mrežni reproduktori i streameri za praćenje sadržaja putem plaćenih servisa.

U slučaju da za reprodukciju glazbe imate zasebne komponente (CD reproduktor, gramofon) i one će živjeti na polici u sretnoj simbiozi za ostalim društvom. U novije je doba zaživio trend odvojenih reproduktora i receivera s ugrađenim DA pretvaračem, čime je omogućena veća fleksibilnost i priključivanje više izvora digitalnih zapisa na receiver.

A/V Receiver ili odvojene komponente
Digitalni filmski audio zapisi koji kreću na put prema zvučnicima, moraju biti dekodirani. A/V receiveri osiguravaju te funkcije, kao i biranje između raspoloživih izvora. Sustavi vrhunske kakvoće ponekad uključuju i odvojene surround procesore i odvojena pojačala snage, koji zajedno obavljaju iste funkcije kao i A/V receiver, a u zadnje vrijeme nude i bežičnu povezivost.

Prednji lijevi/desni zvučnici
Prednji par zvučnika ostatak je nečega što se nekada zvalo stereo. Za vrijeme reprodukcije filmske glazbe ustanoviti ćete da spomenuti zvučnici reproduciraju pozadinsku glazbu i zvučne efekte – dijaloge reproducira centralni zvučnik. Kod reprodukcije glazbe, prednji par zvučničkih obavlja tradicionalan posao – reproducira stereo glazbu. Osim s lijeve i desne strane TV prijamnika/zaslona, zvučnici mogu biti i skriveni iza akustički transparentnog zaslona.

Centralni zvučnik u većini snimki filmske glazbe, kao i višekanalnim audio zapisima reproducira dijaloge i zvukove koji prate trenutnu sliku na zaslonu. To mu je i namjera – da se ono što se događa na zaslonu čuje sa svih pozicija u prostoriji. Zvučnik se smješta iznad ili ispod ekrana ili iza akustički transparentnog zaslona.

Bočni surround zvučnici reproduciraju bočne i pozadinske filmske efekte. Taj, nazovimo ga komplet za treću dimenziju, pozicionira zvuk i glazbu bočno od slušatelja, u prostor iznad mjesta za slušanje (otprilike do 2 metra od poda) a, ako prostorija dopušta može biti postavljen i na stražnjem zidu. Sustavi sa tako ustrojenim zvučnicima u stanju su vjerno prenijeti skoro svaku zvučnu iluziju – od šuma mora, do preleta helikoptera kroz dnevni boravak.

Subwoofer
 je dodatna zvučnička kutija čija je zadaća reproducirati samo najdublje oktave i tako odteretiti ostale zvučnike iz sustava. Kako najniži tonovi nemaju strogo i precizno usmjerenje, za manje prostore dovoljan je samo jedan.

Pozadinski surround zvučnici su namijenjeni reprodukciji dva stražnja kanala koji sa dva bočna čine uvjerljiv, trodimenzionalan zvuk. Neki filmski zapisi imaju snimljene stražnje zapise za enkodiranje, ali su često samo derivirani iz postojećih 5.1 kanalnih informacija. Kod dubokih projekcijskih dvorana s više redova sjedala, trodimenzionalnošću zvuka sjajno ocrtavaju događaje i sve senzacije koje se zbivaju na ekranu.

Prednji zvučnici za visinu/širinu. Bolji noviji  A/V receiveri imaju do 9 kanala/pojačala/linijskih ulaza kako bi se mogli upogoniti i dodatni parovi zvučničkih kutija iznad primarnog prednjeg para ili skroz lijevo/desno od njih, u cilju širenja zvučne slike u širinu i visinu. Neki nosači zvuka imaju 9 kanalne snimke, neki nemaju ali svi su odlična zabava!

Daljinski upravljač je najbolji način upravljanja sustavom kućnog kina. Najbolje bi bilo imati univerzalni daljinski upravljač koji bi zamijenio one koje ima svaka komponenta ponaosob. Mnogi sustavi imaju mogućnost upravljanja pametnim telefonima ili dlanovnicima.

Rasvjeta. Prostorije koje kriju kućno kino trebale bi imati ciljanu rasvjetu, posebno smještena rasvjetna tijela, tako da se olakša praćenje filmskih sadržaja. U namjenskim prostorijama za prednje projektorske uređaje potrebno je potpuno zamračenje, a u svakom A/V prostoru zgodno je imati daljinski upravljivu rasvjetu, tako da se može gasiti i paliti s mjesta gledanja.

Akustičko tretiranje prostora. Potreba za akustičkim tretmanom varira od prostora do prostora, ali u svakom tretiranom prostoru reprodukcija zvuka je prirodnija i bolja jer su rezonancije i refleksije pod kontrolom.

Posljednjih godina je sasvim uobičajno da su kompletni A/V sustavi bežično povezivi i da nema potrebe za kabelima koji samo smetaju (a i koštaju). Zvučnici su aktivni (svaki ima ugrađeno pojačalo) i dodatna elektronika nije potrebna. Neki A/V sustavi bežično se povezuju s kućnom wi-fi mrežom, pristupaju interneti i A/V servisima, tako da za neke sustave receiver više nije potreban.

Nove generacije gramofona, čiji povratak na velika vrata bilježimo zadnjih godina, imaju u većini slučajeva ugrađene fono/RIAA sklopove tako da se priključuju direktno na linijski ulaz pojačala. Osim toga, ugrađena je zvučnica, a mnogi imaju mogućnost priključivanja direktno u računalo (USB) ili povezivanja s drugim uređajima (Bluetooth).

Integrirana pojačala imaju ugrađene DA pretvarače koji povećavaju njihovu svestranost, tako da se mogu priključiti računala i ostali uređaji za reprodukciju digitalnih zapisa za koje je potrebna DA konverzija, a mnoga omogućuju i streaming preko mreže. Isto se odnosi i na sve brojnija pojačala za slušalice kojima posljednjih godina popularnost raste.

Većina tvrtki koje zastupa Audiocinema-art vodeći su proizvođači i inovatori u svojim područjima, i možete biti sigurni da će vaši uređaji nabavljeni kod nas imati najkvalitetnija i tehnološki najnaprednija rješenja. Uz trajnost i pouzdanost čeka vas dugo uživanje u A/V sadržajima.

Mi u Audiocinema-artu želimo i možemo pomoći da u našoj ponudi
ponajboljih A/V uređaja nađete nešto za sebe i svoje obitelji.

Dobro došli!

Posljednje vijesti iz rubrike audio i video sistemi

AUDIOCINEMA ART newsletter