Leak 150-250
Leak 150 i 250

Leak Sandwich zvučnici – Feniks među zvučnicima

16. veljače 2024. | Audio/video sistemi, Leak

63 godine nakon svog debija, vraća se znamenitost britanskog dizajna zvučnika – LEAK-ovi novi Sandwich zvučnici razvijaju revolucionarne pogonske membrane svojih predaka s najnovijim tehnikama i materijalima.

63 godine nakon svog debija, vraća se znamenitost britanskog dizajna zvučnika – LEAK-ovi novi Sandwich zvučnici razvijaju revolucionarne pogonske membrane svojih predaka s najnovijim tehnikama i materijalima.

Leak Sandwich zvučnici – Feniks među zvučnicima

63 godine nakon svog debija, vraća se znamenitost britanskog dizajna zvučnika – LEAK-ovi novi Sandwich zvučnici razvijaju revolucionarne pogonske membrane svojih predaka s najnovijim tehnikama i materijalima.

Cambridgeshire, Engleska – LEAK, jedno od najvećih imena hi-fi scene sredinom dvadesetog stoljeća, vratio se 2020. sa svojim prvim novim proizvodima od 1970-ih. Dolazak integriranog pojačala LEAK Stereo 130 i CD transporta LEAK CDT brzo je postao jedan od hi-fi događaja o kojima se najviše pričalo u godini, nakon čega je krajem 2022. uslijedilo drugo integrirano pojačalo, Stereo 230 –spajajući vintage privlačnost klasičnog LEAK dizajna s najsuvremenijim audio sklopovima.

Nova linija proizvoda dodatno se proširuje dodavanjem dva modela zvučnika, ponovno inspiriranih slavnom prošlošću. Sandwich 150 i Sandwich 250 preuzimaju nacrt uspostavljen originalnim, vrlo inovativnim zvučnikom LEAK Sandwich, koji je debitirao 1961. godine, i primjenjuju najsuvremenije tehnologije i materijale za isporuku ultimativnih inkarnacija britanskog klasika.

Leak  Sandwich 150 i 250

Originalni LEAK sendvič – Značajan dizajn zvučnika

Pedesetih godina prošlog stoljeća membrane zvučnika imale su čest problem – nedostatak krutosti. Da pojasnimo: kako bi se postiglo nisko izobličenje, kretanje membrane zvučnika trebalo bi što točnije pratiti valni oblik signala primijenjenih na njegovu tonsku zavojnicu, a sposobnost da to učini ovisi o lakoći i krutosti sklopa membrane.

Mnogi konvencionalni materijali od kojih je izrađena membrana – papir, impregnirana tkanina, plastika, aluminij i tako dalje – pokazuju manje od idealne krutosti. To rezultira znatno većim područjima koji vibriraju u pokretu, nekontroliranim od strane tonske zavojnice. Ovi nekontrolirani pokreti proizvode tranzitni poremećaj, izobličenje amplitude (vrhovi i padovi u frekvencijskom odzivu) i intermodulacijsko izobličenje* Sve je to štetno za kvalitetu zvuka.

* IMD nastaje kada se dva ili više signala različitih frekvencija pomiješaju i dodatni signali se formiraju na frekvencijama koje općenito nisu na harmoničkim frekvencijama (cijelobrojni višekratnici) bilo kojeg signala izvora.

Leak Sandwich 150 membrana

Leak Sandwich 150 membrana

Predstavljen 1961., originalni LEAK Sandwich zvučnik riješio je ovaj problem na inovativan način. Njegova pogonska jedinica srednjeg i basa bila je prva koja je izrađena od “sendviča” različitih materijala: ekspandirane polistirenske pjene između dva lista aluminijske folije.

To ga je učinilo i vrlo laganim i iznimno krutim, omogućujući pravo klipno gibanje i stoga precizniji zvuk.

Reklamna fotografija proizvedena u to vrijeme prikazuje osnivača LEAK-a, Harolda Leaka, kako stoji na konusu sendviča kako bi pokazao njegovu iznimnu krutost. Ali membrana nije bila jedina inovacija Sandwich zvučnika – na primjer, kabinet je uveo tehnike učvršćivanja koje su kasnije usvojili mnogi drugi proizvođači – a LEAK je nastavio proizvoditi druge dvosmjerne i trostazne iteracije kroz 1960-e i početkom/sredinom 1970-ih i doživio veliki komercijalni i kritički uspjeh.

Leak 250 BASS presjek

Leak 250 BASS presjek

LEAK 250

Leak 250 lifestyle

Razvijena inovacija – LEAK-ovi nove sendvič membrane

63 godine nakon uvođenja LEAK-ovog inovativnog dizajna membrane, dizajneri zvučnika i dalje se suočavaju s istim izazovom: kako membrane zvučničkih jedinica učiniti vrlo laganima i iznimno čvrstima. Dok su mnogi novi materijali i konstrukcijske tehnike od tada primijenjeni na membrane zvučnika, zvučni nedostaci uzrokovani krutošću koja je manja od optimalne ostaju svojstveni većini sustava zvučničkih jedinica koji koriste konvencionalne membrane, bez obzira na cijenu.

Sendvič konusna konstrukcija je sada jednako relevantna kao što je bila 1960-ih. Novi zvučnici Sandwich 150 i Sandwich 250 ažuriraju koncept koristeći suvremene materijale, tehnologije dizajna i tehnike proizvodnje, uključujući krutu aluminijsku oblogu za vanjske površine (gdje su naprezanja najveća) spojenu na jezgru od strukturnog polimetakrilimida (PMI), pjene koja se koristi u zrakoplovnoj industriji.

Ova precizno projektirana upotreba idealnih materijala u optimalnom omjeru i položaju daje ogromnu krutost, osiguravajući da membrana reproducira signal primijenjen na tonsku zavojnicu s velikom točnošću, bez mehaničkog loma i povezanih izobličenja. Rezultat je nevjerojatno gladak frekvencijski odziv, izbjegavajući oštre vrhove ili padove u vrlo širokom frekvencijskom rasponu.

Leak Sandwich 150
LEAK Sandwich 150 konstrukcija

LEAK Sandwich 150 konstrukcija

LEAK Sandwich 150

LEAK 150

LEAK Sandwich 150 zvučnici (par) (Leak) MPC: 1.199,00 €

Model LEAK SANDWICH 150
Konfiguracija Dvostazni za stalke
Tip kabineta Bas refleks (2 x otvora straga)
Visokotonska jedinica 30 mm tekstilna kupola s premazom
Srednjetonska jedinica Nema
Niskotonska jedinica 170 mm sendvič aluminij/pjena
Osjetljivost (2.83V @ 1m) 86.5 dB
Preporučena snaga pojačala 25-150 W
Nominaln impedanca 6 Ω (8 Ω kompatibilna)
Ekstenzija niskih frekvancija (-6dB) 38 Hz
Rezna frekvencija 2.4 kHz
Volumen kabineta 19.6 l
Dimenzija (V x Š x D) 415 x 250 x 290 mm
Završna obrada Orah
LEAK Sandwich 250 konstrukcija

LEAK Sandwich 250 konstrukcija

LEAK Sandwich 250

LEAK-250

LEAK Sandwich 250 zvučnici (par) (Leak) MPC: 2.599,00 €

Model LEAK SANDWICH 250
Konfiguracija Trostazni za stalke
Tip kabineta Bas refleks (2 x otvora straga)
Visokotonska jedinica 30 mm tekstilna kupola s premazom
Srednjetonska jedinica 108 mm membrana sendvič aluminij/pjena
Niskotonska jedinica 280 mm sendvič aluminij/pjena
Osjetljivost (2.83V @ 1m) 88.5 dB
Preporučena snaga pojačala 25 – 250 W
Nominaln impedanca 6 Ω (8 Ω kompatibilna)
Ekstenzija niskih frekvancija (-6dB) 32 Hz
Rezna frekvencija 470 Hz, 2.1 kHz
Volumen kabineta 45.5 l
Dimenzija (V x Š x D) 655 x 370 x 300 mm
Završna obrada Orah
LEAK Sandwich 250 stalak
Model LEAK SANDWICH 250 STALAK
Materijal Ugljični čelik
Dimenzije (V x Š x D) 375 x 430 x 362 mm

LEAK Sandwich 250 stalak za zvučnike (Leak) MPC: 899,00 €

Klasična domišljatost preinačena za moderno doba

Originalni LEAK Sandwich zvučnici dizajnirani su kada su vinilna i cijevna pojačala vladala zvučnim valovima visoke vjernosti. Zahtjevi modernih zvučnika prilično su drugačiji: današnja solid-state pojačala isporučuju daleko veću snagu, koju moderni zvučnici moraju izdržati. Zahtjevi koje moderne digitalne snimke i izvori postavljaju na frekvencijski odziv, posebno na ekstremnim basovima i visokim tonima, također su prilično različiti od vinila i gramofona iz 1960-ih fokusiranih na srednje tonove. 

Novi LEAK Sandwich 150 i Sandwich 250 idealno su prilagođeni ovim zahtjevima. Oba su zvučnici koji se montiraju na stalak, prvi dvosmjerni dizajn s visinom od 41,5 cm, a drugi mnogo veći trostazni model visok 65,5 cm. Savršeno su prilagođeni širokom rasponu pojačala i daju izvrsnu frekvenciju i prijelazni odziv – izuzetan za zvučnike svoje klase.

LEAK 250 na stalcima

Sandwich 150 uključuje visokotonac s tekstilnom kupolom od 30 mm i srednju/bas jedinicu sa 170 mm Aluminium-Foamcore Sandwich membranom, dok Sandwich 250 kombinira isti visokotonac s 280 mm basom i 108 mm srednjotoncem, od kojih oba imaju Aluminium-Foamcore Sandwich membranu.

Jedinica visokih tonova uključuje prigušenu stražnju komoru koja apsorbira izlaz sa stražnje strane kupole od 30 mm, izolirajući ga od ostatka zvučnika i smanjujući njegovu rezonantnu frekvenciju ispod područja skretnice. To omogućuje besprijekorno spajanje basova, srednjih i visokih frekvencija uz dodatnu dimenziju detalja i harmonika, putem križne mreže razvijene pomoću sofisticirane računalne analize i stotina sati testova slušanja.

LEAK Sandwich 150 i Sandwich 250 isporučuju se u usklađenim, zrcalnim parovima, s visokotonskom jedinicom (i srednjotonskom jedinicom, u slučaju 250) pomaknutom od središta. S jednim zvučnikom optimiziranim za lijevi kanal, a drugim za desni, osigurana je precizna stereo slika unutar duboke, široke zvučne scene kada se postavi na odgovarajući način.

LEAK 250 detalj  visokotonac i srednjetonac

LEAK 250 detalj visokotonac i srednjetonac

LEAK 250 bas detalj

LEAK 250 bas detalj

LEAK 250 detalj

LEAK 250 furninr detalj

Zidovi kućišta  su također sendviči

Kućište je kritičan dio svakog sustava zvučnika, jednako važan kao i kvaliteta pogonskih jedinica. LEAK-ovi novi sendvič zvučnici koriste napredak u dizajnu i konstrukciji kućišta tijekom više od 60 godina od originalnog dizajna kako bi dodatno podigli performanse zvučnika na potpuno novu razinu.

U ovim novim zvučnicima, membrane nisu jedine koje koriste od sendvič konstrukciju. Stranice kutije izrađeni su od vanjskog sloja MDF-a i unutarnjeg sloja od iverice visoke gustoće – različite gustoće ovih materijala pomažu raspršiti rezonancije ploča – pojačane punjenjem od posebnog ljepila koje povezuje slojeve i osigurava prigušivanje rezonancije. Dodatnom prigušenju doprinosi i  kombinacijas precizno pozicioniranim točkastim podupiračima, zajedno sa specifičnim prednjim i stražnjim ukrutama koje odražavaju dizajn originala.

Leak Sandwich 150

Kućišta imaju dvostruke otvore na stražnjoj strani, povećavajući bas odziv zvučnika. Precizno prošireni dizajn priključaka kombinira se s kućištem kako bi se osiguralo učinkovito izjednačavanje tlaka zraka, isporučujući dubok, dobro definiran bas bez natruhe pucketanja ili mumljanja.

Posebno proizveden materijal za prigušivanje unutar kućišta eliminira rezonanciju šupljine i dodatno proširuje odziv basa pretvaranjem unutarnjih promjena tlaka zraka iz adijabatskih u izotermne**.

**Adijabatski proces je onaj u kojem nema opskrbe toplinom tijela koje prolazi kroz promjenu termodinamičkog stanja. Drugim riječima, tijelo je u adijabatskoj izolaciji. Izotermni proces je termodinamička promjena pri kojoj se temperatura tijela ne mijenja

Izvana, novi zvučnici preuzimaju prepoznatljiv dizajn od svojih predaka. Kada se gledaju jedan pored drugog, oni su prepoznatljivi LEAK Sandwich zvučnici, ali s poboljšanom kvalitetom izrade i završnom obradom u skladu s modernim očekivanjima. Njihova su kućišta završena raskošnim furnirom od orahovog drva, mukotrpno ručno nanošenim, nadopunjenim aluminijskim oblogama i aluminijskim umetkom oko ruba prednje pregrade. Zaštitna rešetka dodatno poboljšava klasičan izgled zvučnika dok istovremeno održava najviše akustične standarde.

LEAK-250 i 150 dvostruki otvori na stražnjoj strani

LEAK-250 i 150 dvostruki otvori na stražnjoj strani

Leak Sandwich 150

Zvučnik Sandwich 150 je veličine koja će odgovarati mnogim stalcima za zvučnike, ali dimenzije Sandwicha 250 otežavaju pronalaženje odgovarajućeg stalka. Iz tog razloga, LEAK je stvorio namjensko postolje za veći model, izrađeno od čelika s visokim udjelom ugljika s akustički prigušenom bazom obloženom orahovim furnirom i šiljcima od nehrđajućeg čelika, plus šiljcima za tvrde podove. Postolje osigurava da je Sandwich 250 podignut na idealnu visinu za slušanje u sjedećem položaju i upravlja neželjenim učincima vibracija i refleksije zvuka.

Svaka kompanija koja postoji od 1934. godine, ima više patenata i proizvode koji su pisali povijest dobroga zvuka, svakako izaziva znatiželju.

Ako i vas zanima kako izgledaju i zvuče uređaji klasičnog izgleda a najsuvremenije tehnologije koji će oplemeniti svaki prostor, svakako navratite u Mesničku ulicu.

Mi ćemo se pobrinuti da vaša znatiželja ne ostane bez odgovora.

Veselimo se vašem dolasku.

LEAK Ssandwich na stalcima

LEAK povijest tvrtke

Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!