Leak Stereo 130 – Retro na pravi način

lis 30, 2020 | Audio/video sistemi, Leak, Recenzije

Kombinacijom prekrasne retro vanjštine i moderne unutrašnjosti, ime Leak u velikom  se stilu vraća u svijet dobrog zvuka.

članak prenešen iz časopisa BUG (Studeni 2020.)

Leak Stereo 130

Engleska tvrtka Leak korijene vuče iz 1934. godine, kada je njezin osnivač Harold Joseph Leak istraživao područje cijevnih pojačala i tako sudjelovao u formativnim godinama hi-fija.

Leak je na vrhuncu bio u šezdesetim godinama prošlog stoljeća, kad je, uz pojačala, također proizvodio zvučnike, radijske prijemnike i  druge komponente, no tada je nestao s tržišta i pao u zaborav. Sve dosad. U 2020. godini, gotovo 60 godina kasnije, svjetlo dana ugledalo je integrirano stereo pojačalo Leak Stereo 130,s kojim smo tijekom listopada proveli mnogo ugodnih trenutaka.

Paralelno s njime, lansiran je i CD transport Leak CDT, ali kako se takvim uređajima ne bavimo, svu pozornost usmjerit ćemo upravo na pojačalo Stereo 130. Leak Stereo 130 jedan je od onih uređaja koje želite posjedovati od trenutka kad ga vidite. Tome je tako zbog prekrasnog retro dizajna, s kojim mnogi koketiraju, ali rijetki ga uspijevaju učiniti zaista autentičnim i istinski privlačnim.

Kombinacija orahovog kućišta, metalnog crnog radijatora odozgo te srebrno-crne ploče i crnih kotačića s bijelom središnjicom sprijeda, pogođena je upravo savršeno. Spoj Leakova vintage amblema i modernog fonta iznad tipki i kotačića, samo zaokružuje izvanrednu estetiku ovog pojačala. No ne radi se tu samo o lijepom izgledu. Taktilni doživljaj jednako je impresivan.

Drvene stranice spojene su i nakošene kirurškom preciznošću, a čitava prednja ploča i kotačići uglavnom su načinjeni od metala, stoga pod prstima ostavljaju dojam visoke kvalitete i luksuza. Isti utisak prisutan je i prilikom prenošenja Leak Sterea 130, kad se osjeti masa od preko 8 kilograma, što je u svijetu visokokvalitetnog zvuka uvijek dobar znak. Usput budi rečeno, ako vam drveno kućište nije po volji, zanimat će vas da se Leak Stereo 130 može kupiti i bez njega, u posve metalnoj izvedbi. To ga čini kilogram lakšim i za otprilike tri centimetra kompaktnijim. Vanjske dimenzije pojačala, s drvenim kućištem, ne prate standardne gabarite hifi komponenti – Leak Stereo 130 nešto je uži (32,6 centimetara) i viši (14,6 centimetara). O tome svakako treba povesti računa prilikom planiranja pozicije na polici s komponentama.

Kombinacijom prekrasne retro vanjštine i moderne unutrašnjosti, ime Leak u velikom se stilu vraća u svijet dobrog zvuka

Osim pojačala Stereo 130 (na slici lijevo), Leak je lansirao i CD transport CDT, koji se estetikom i funkcionalnošću u potpunosti uklapa s pojačalom. Cijena mu je 4.490 kuna

Moderna unutrašnjost

Izuzev dizajna, ništa drugo u vezi ovog pojačala nije “retro”, već su njegove mogućnosti prilagođene potrebama današnjih korisnika.

Na stražnjoj strani nalazimo dva optička ulaza (TOSLINK), optički izlaz (TOSLINK), koaksijalni ulaz i izlaz, dva analogna RCA ulaza, analogni RCA izlaz (Pre Out) za spajanje na drugo pojačalo ili aktivni subwoofer, analogni RCA gramofonski ulaz (podržane su MMC zvučnice), USB Type-A port za nadogradnju firmwarea, 12 V triggere te čak i, posve neočekivano, USB Type- B ulaz, namijenjen izravnom povezivanju pojačala i računala, kako bi se pojednostavilo korištenje PC-ja kao izvora zvuka.

Također je ugrađen Bluetooth 4.2 modul, namijenjen bežičnoj reprodukciji zvuka, pomoću kodeka SBC i aptX. Moderniji Bluetooth 5 čip s podrškom za kodeke aptX HD i LDAC bio bi prikladniji.

Sprijeda se nalazi 6,4-milimetarski konektor za slušalice. Spajanjem slušalica automatski se deaktiviraju izlazi za zvučnike, dakle, zvuk se ne može istodobno slušati na slušalice i zvučnike, već jedno ili drugo.

Sa svime time na umu, Leak Stereo 130 s lakoćom će se povezati sa svim uređajima koje biste mogli posjedovati: računalom, televizorom, gramofonom, CD playerom, mobitelima, tabletima i ostalim.

Straga nalazimo sve konektore koje bi moderan korisnik mogao zatrebati, uključujući ulaz za gramofon, dva optička ulaza, optički izlaz, koaksijalni ulaz i izlaz te čak i USB port, koji će odlično poslužiti kad kao izvor zvuka koristimo računalo

Leakovo pojačalo nema nikakve posebne “pameti”; ne postoji način da ga dodate u lokalnu mrežu, kao ni mobilna aplikacija za reprodukciju glazbe s mrežnih servisa, slušanje radijskih postaja i tome slično.

Riječ je o “čistom” integriranom pojačalu s ugrađenim digitalnoanalognim konverterom, koje se za rad u potpunosti oslanja na vanjske izvore zvuka. To ne navodimo kao nedostatak, već kao suštu činjenicu – kako biste znali što očekivati.

U unutrašnjosti Leak Sterea 130 nalazi se analogno pojačalo AB klase, koje isporučuje 65W po kanalu pri 4 Ω, odnosno 45 W po kanalu pri 8 Ω. Deklarirano ukupno harmonijsko izobličenje (THD) manje je od 0,005%, a deklarirani frekvencijski odaziv je od 20 do 20.000 Hz.

Pojačalu je pridružen moderan digitalno-analogni konverter, ESSa SABRE32 Reference ES9018K2M. Dotični zna baratati PCM audiodatotekama kvalitete do 32-bit/384 kHz (preko USB-a; preko optike podržava do 32-bit/192 kHz) te DSD64, DSD128 i DSD256 sadržajima. 

Prednja ploča u cijelosti je načinjena od aluminija, a metalni su i svi kotačići. Odabrani ulaz označen je narančastom LED-icom, čiji položaj nije lako razaznati s veće udaljenosti

Čistoća i detaljnost

Akustičke performanse Leakova pojačala još su jedan njegov aspekt u kojem se ono jasno pozicionira u 2020. godinu. Karakterizira ga čistoća i preciznost zvuka, kao i nesklonost uljepšavanju izvornog materijala. Ako ga nahranite kvalitetno produciranom glazbom, Leak Stereo 130 radosno će ju reproducirati s obiljem detalja, uz prpošan i artikuliran akustički potpis. Kad je kvaliteta materijala lošija, ovo pojačalo nemilosrdno će i analitički razotkriti sve njegove mane, bez ikakva dodavanja topline.

Zato se ovo pojačalo najbolje slaže sa zvučnicima koji nemaju isti takav, analitički karakter, već su po prirodi topliji, s bogatijim basom i pitomim visokim frekvencijama. Ovo nisu dobre vijesti za kupce koji su se nadali staromodnom, “cijevaškom” zvuku,  jer takvo što Leak Stereo 130 definitivno ne nudi.

Svi ostali znat će cijeniti detaljnost i čistoću ovog pojačala. Istaknimo i da smo ostali prilično zadivljeni količinom snage koju Leakova uzdanica uspijeva isporučiti iz naizgled neimpresivnih 45 W po kanalu. S lakoćom smo pogonili floorstandere kao što su KEF Q550, kao i sve bookshelfove koje smo iskušali – Monitor Audio Bronze 100, Dynaudio Emit M20 te Revel Concerta2 M16. Prednji kotačići omogućavaju, redom, odabir ulaza, dodavanje basa i visokih
frekvencija (oboje u rasponu od ±6 dB), balansiranje kanala te reguliranje glasnoće.

Između kotačića za bas i visoke frekvencije nalazi se tipka “Direct”, kojom zaobilazimo interno manipuliranje audiosignalom te maksimalno skraćujemo  put od ulaza u pojačalo do izlaza na zvučnike. Sve te funkcije dostupne su i preko priloženog daljinskog upravljača, koji je otprilike dvostruko veći no što
bi trebao biti, zato što dublira kao daljinac za ranije spomenuti Leak CDT. Zgodno je što nam omogućuje pauziranje i prebacivanje pjesama kad ih slušamo preko Bluetootha.

Ono što nam se nikako ne sviđa, jest izostanak tipki za izravan odabir željenog ulaza, za koje na daljincu ima više no dovoljno mjesta. Moguće je samo prebacivati se između svih raspoloživih ulaza, jedan za drugim. Budući da je trenutačno odabrani ulaz indiciran sitnom narančastom LED-icom, koja se s kauča razaznaje teško ili nikako, sve to znači da ćete u praksi pustiti zvuk iz željenog izvora te tada skakati između ulaza, dok ga ne začujete iz zvučnika – pomalo iritantno. Nismo ostali oduševljeni ni automatskim isključenjem pojačala nakon 30 minuta nekorištenja, odnosno nemogućnošću da se to vrijeme produlji.

Nekim sitnijim manama unatoč, Leak Stereo 130 izvrsno je i vrlo preporučljivo integrirano stereo pojačalo, kako akustički, tako i u smislu estetike. Treba
pripaziti prilikom uparivanja sa zvučnicima – ne valja ga kombinirati sa zvučnicima koji imaju tanji bas i jako izražene visoke frekvencije – no ako pripazite na taj detalj, pred vama su mnoge godine uživanja u njegovim performansama i izgledu.

Odlučite li se za varijantu s metalnim umjesto drvenog kućišta, uzmite u obzir da dotična dolazi s Bluetooth antenom, zato što bežični signal drugačije ne bi mogao “izaći” iz kućišta. S drvenim kućištem takvih problema nema.

Daljinski upravljač ergonomski je vrlo solidan, ali nepotrebno je velik, zato što se također koristi za upravljanje Leakovim CD transportom oznake CDT. Bio bi mnogo intuitivniji kad bi raspolagao tipkama za izravni odabir ulaza

Leak Stereo 130 specifikacije:

Vrsta Integrirano stereo pojačalo AB klase
Pojačalo 2x 45 W (pri 8 Ω), 2x 65 W (pri 4 Ω)
DAC ESSa SABRE32 Reference ES9018K2M (do 32-bit/384 kHz PCM,
DSD64/128/256)
Analogni konektori 2x RCA ulaz, 1x gramofonski ulaz, 1x RCA izlaz
Digitalni konektori 2x optički TOSLINK ulaz, 1x optički TOSLINK izlaz, 1x
koaksijalni ulaz i izlaz, USB Type-B
Bluetooth Da (SBC, aptX
Jamstvo 2 godine
Cijena 6.199 kn

DOJAM Akustički odlično, a estetski apsolutno fenomenalno integrirano stereo pojačalo.

P
  • Prekrasan retro dizajn,
  • vrhunska kvaliteta izrade,
  • čist i detaljan zvuk
O
  • Neintuitivan daljinski upravljač,
  • nema podrške za naprednije Bluetooth kodeke (aptX HD, LDAC)

Leak Stereo 130 pojačalo (Leak) MPC: 6990.00 kn KUPI

Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!

AUDIOCINEMA ART newsletter

AUDIOCINEMA ART newsletter

Budi Up – To –Date sa najboljim zvukom uz AUDIOCINEMA ART

Prijavi se na naš newsletter i prvi saznaj novosti iz hi-fi svijeta!

Uspješno ste se prijavili na našu newsletter listu! Hvala!

Pin It on Pinterest