VTL

zonski i filmski snimatelj David Manley radio je tijekom 1980-ih u vrhunski opremljenom studiju u Južnoj Africi, u čijem je opremanju i sam sudjelovao. Posebno je veliki obol imao u konstrukciji vrhunskog cijevnog pojačala snage koje je potom odlučio redizajnirati za kućnu uporabu.

Ubrzo, prvi se primjerak pojačala pod imenom novoosnovane tvrtke VTL (Vacuum Tube Logic) pojavio 1983. godine u Velikoj Britaniji. Iako je uređaj bio dizajniran za europsko tržište, ubrzo je pobudio svjetsko zanimanje u Chicagu, tijekom tada postojećeg ljetnog CES-a, 1986. godine.

Ogromna pozornost koju su u Americi polučila VTL cijevna pojačala rezultirala je odlukom Davida Manleya da krene u osvajanje Novoga svijeta. To je na kraju rezultiralo preseljenjem cijele proizvodnje preko Atlantika. 1989. godine pod zastavom VTL-a rađa se nova tvrtka Manley koja kreće istim tragom kao i VTL nekada – proizvodnjom uređaja za profesionalne studijske potrebe. Uz to, uspostavljaju i tvrtku za snimanje iz koje je izašlo niz vrhunskih snimaka koje i danas služe kao referentna. 1993. Manley, koju preuzima otac, postaje samostalna tvrtka za snimanje ploča, kasnije i diskova, i proizvodnju studijskih uređaja, dok VTL nastavlja svojim tijekom pod vodstvom sina Lukea.

VTL-ovi proizvodni pogoni se ubrzano osuvremenjuju, a tvrtka zapošljava niz vrhunskih mladih inženjera koji rade na razvoju novih proizvoda. Karizmatski su status pojačala tvrtke VTL osvojila jedinstvenim spojem tradicionalnog cijevnog ustroja i naprednih novih tehnologija. Zbog patentiranog revolucionarnog sklopa za autobias kontrolu cijevi, koji je u potpunosti izoliran od ostatka elektronike kroz koju putuje osjetljivi audio signal i koji se aktivira samo kada kroz uređaj ne prolazi linijski signal, korisnici su lišeni bilo kakvih posebnih i neugodnih radnji u pogledu održavanja. Potrebno je samo, kada im to sustav javi, zamijeniti dotrajalu cijev ili više njih.

Dugogodišnji rad razvojnog tima je kontinuirano obraćao posebnu pažnju na trajnost i što veću jednostavnost sklopova sa manje elemenata koji se mogu pokvariti, kako bi se povećala pouzdanost u radu. Kompletna gama njihovih proizvoda ima upečatljiv izgled prepoznatljivog dizajna koji se uklapa u prostor i najzahtjevnijih esteta. Danas ponuda obiteljske tvrtke VTL predstavlja sam vrh svjetske proizvodnje visokokvalitetnih audiouređaja u čijem se zvuku, radnoj pouzdanosti i dugovječnosti uživa u svim dijelovima svijeta.

AUDIOCINEMA ART newsletter