VPI Industries

Među malobrojnim preostalim proizvođačima vrhunskih gramofona, američka obiteljska tvrtka, preciznije manufaktura, VPI iz New Jerseya, zauzima posebno mjesto. Zauzela ga je ubrzo po svojem pojavljivanju, kakvih četvrt stoljeća unazad, gramofonima i ručkama koji su odmah pobudili pozornost kritike i publike.

Iz radionice Harryja Weisfelda izlazili su, jedan po jedan, gramofoni u rasponu od onih integriranih i cijenom prihvatljivih većem broju audiofila, do onih vrhunskih s odvojenim pogonskim sustavom, za sladokusce.

A baš po konstrukciji pogonskog sustava, vrhunski VPI gramofoni postali su poznati i cijenjeni kao referentni high end uređaji. Međutim, bez obzira o kakvom se gramofonu radilo, svi s oznakom VPI bili su izgledom, funkcionalnošću i zvukom nešto posebno i izdvojeno od brojnih modela drugih proizvođača. Weisfeld je sa svakim novim modelom gramofona i ručki pokazivao i dokazivao da mu ne nedostaje konstruktorskih, ali ni dizajnerskih rješenja. Posebna priča u proizvodnom katalogu VPI-ja su čistaci ploča. Te, među audiofilima, vlasnicima kvalitetnih i brojnih kolekcija LP ploča, vrlo tražene uređaje danas proizvodi vrlo mali broj tvrtki, među kojima je VPI nedvojbeno najpoznatiji, a njihovi čistači dokazano najbolji na tržištu.

Više od polovine proizvoda VPI-ja se izvozi, mahom u Europu. Za sve svoje proizvode VPI je primio razmjerno velik broj nagrada za najbolje uređaje godine u najčitanijim svjetskim audiorevijama. Jedna od zadnjih uspješnica VPI-a, inovacija svjetske razine, je)gramofon na tarni pogon, o kome će se tek govoriti. Sjetimo se sličnog šoka koji su priredili davnih dana s prvom iz iznimne serije JMW unipivot ručki!

AUDIOCINEMA ART newsletter