VPI Avenger turntable

ožu 12, 2015 | High-end audio, VPI Industries

Jednom davno, u dobra, stara vremena Harry je krenuo dizajnirati poprilično revolucionarni gramofon pod radnim imenom “Tri-Pod Project”. Kako je potražnja za recentnim modelom HR-X bila velika, projektiranje novoga gramofona napušteno je u polu-gotovoj fazi, a sve snage su uprte u proizvodnju tržišne uspješnice.

Harry je zatim dizajnirao i pokrenuo proizvodnju modela Classic, a zatim modela Prime. Dvanaest godina kasnije, čisteći skladište za pripremu predavanja dilerima, otkrio je sasvim zaboravljene elemente davno pokrenutog projekta, i odlučio se baciti na dovršenje. Nanovo motiviran, svim snagama je zagrizao projekt koji će postati negovo remek-djelo.

Šasija VPI Avengera (kako je gramofon imenovan) izrađena je od tri čvrsto povezane ploče akril/aluminij/akril između kojih su položeni slojevi prigušnog materijala, a konstrukcija je učvršćena kutnim čeličnim elementima. Kutni elementi, koji mogu nositi razne ručice (do tri komada) imaju podesive nožice kojima se mijenja visina cijele konstrukcije kako bi se gramofon doveo u horizontalni položaj. Šiljci  elemenata dosjedaju na izolacijske podloške s kugličnim ležajima izrađene od Delrina, a vuku podrijetlo iz Prime gramofona.Pločica za prihvat ručki izrađena je od najkvalitetnijeg aluminija radi krutosti i mogućnosti uzemljenja. Do tri ručke koje se mogu montirati, mogu biti bilo koje duljine, bilo kojeg proizvođača!

Magnetni pogonski sklop sastoji se od dva tanjura: gornjeg teflonskog(posredni, Slave Platter) s ugrađenim magnetima i donjeg (pogonskog) koji svojim ugrađenim magnetima djeluje na magnete gornjeg tanjura, i tako ga pokreće. Pogonski tanjur montiran je na osovinu koja prolazi kroz oba tanjura duboko u ležaj. Ležaj je uljna kupka, na dnu je kaljena pločica koja mora izdržati masu oba tanjura od 11 kg. Pločica se može mijenjati, a preporuča se zamjena otprilike svake godine.

Pokušali smo riješiti pogon glavnog tanjura lebdenjem u magnetskom polju uzrokovanom nasuprotnim magnetskim prstenom, ali se niskotonsko područeje pogoršavalo smanjivanjem mase. Teflonski gornji tanjur ima invertni ležaj i vrlo ravnomjerno okretanje, tako da skoro uopće ne uzrokuje trošenje pogonskog tanjura. Snažni magneti pogonskog tanjura “zgrabe” magnete gornjeg i bešumno ga okreću. Razine zavijanja i podrhtavanja (Wow, Flutter) su nevjerojatno niske a razina šuma dostiže nevjerojatnih -100 dB. Iskusni audiofil bi pmislio da će jako magnetsko polje imati znatan utjecaj na magnete zvučnica, međutim ništa od toga! Niti najosjetljivije zvučnice nisu pokazale nikakvu rekaciju na magnetsko polje. Ispitivanje je obavljeno isrobavanjem najosjetljivijih zvučnica današnjice: Lyra Atlas, Ortofon A95, Shure Ultra 500, Sound-Smith Hyperion, itd.

Naravno, Harry je, prezadovoljan rezultatima, odlučio da se magnetni pogon prilagodi i ponudi kao nadogradnja većini gramofona iz ponude. Očekuje da će kvaliteta reprodukcije Classic 3 ili Signature gramofona s magnetnim pogonom biti teško dohvatljiva bilo kojim gramofonima sličnog cjenovnog razreda.

Avengerov pogonski motor se standardno okreće 300 o/min (500 o/min za ostatak svijeta), ima HR-X remenicu za pogon tanjura promjera 30 cm ispravnom brzinom.

Vanjsko napajanje SDS (Synchronous Drive System) pruža motoru gramofona točno napajanje koristeći naprednu digitalnu tehnologiju i savršenu kontrolu i preciznost kvarcnog oscilatora. SDS omogućuje podešavanje i napona i frekvencije pomoću dodirnih senzora. Odabrani napon i frekvencija vidljivi su na velikom LED predočniku. SDS lagano podiže ili spušta napon/frekvenciju u cilju sprječavanja trošenja motora uslijed naglih promjena. Za vrijeme pokretanja motora SDS povećava izlazni napon kako bi se tanjur što brže zavrtio točnim brojem okretaja. Kad je brzina postignuta, SDS snižava napon radi smanjivanja vibracija motora i posredno razinu buke cijelog gramofona. Sklop u SDS-u osigurava nevjerojatno točnu i stabilnu frekvenciju, a elektronski sklop učinkovito odvaja ulazni od izlaznog napona. Umjesto obične filtracije, SDS pretvara izmjeničnu u istosmernu struju i zatim u digitalnoj domeni regenerira svoj čisti signal. Taj je pristup superiorniji mnogim strujnim filterima današnjice. SDS najbolje radi sa sinkronim pogonskim motorima kojima broj okretaja ovisi o frekvenciji i logično je da se frekvencija mora savršeno kontrollirati, što SDS čini bez premca. Stalna, točna brzina ima za posljedicu tišu, mnogo vjerniju prezentaciju glazbe.

Čelični centralni uteg radi sa svim VPI gramofonima ali i s većinom ostalih gramofona.

Dodatno se Avenger može opremiti vanjskim prigušnim prstenom (Outer Clamp) od nehrđajućeg čelika, koji, uz centralni uteg osigurava prijanjanje ploče uz tanjur slično vakuumu. Kombinacija daje zapanjujuće rezultate

Mat štiti površinu kao a reprodukciju glazbe čini podatnijom i mekšom. Stroboskopom možete kontrolirati broj okretaja.