VPI Industries Classic gramofoni

19. rujna 2014. | High-end audio, VPI Industries

VPI Industries Classic gramofoni

ruj 19, 2014 | High-end audio, VPI Industries

VPI Industries je američka tvrtka specijalizirana za proizvodnju gramofona najviše kvalitete. Osnovali su je supružnici Sheila i Harry Weisfeld. Nerazdvojni dio tvrtke je i njihov najstariji sin Johnatan koji je sa svojim roditeljima 1978. godine pokrenuo tvrtku koja se danas smatra jednim od vodećih svjetskih proizvođača gramofona. Gramofoni Classic serije predstavljaju svojevrsni homage naboljim gramofonima današnjice i najprodavanije gramofone pod VPI oznakom.

Vrhunski VPI gramofoni postali su poznati i cijenjeni kao referentni high end uređaji. Međutim, bez obzira o kakvom se gramofonu radilo, svi s oznakom VPI bili su izgledom, funkcionalnošću i zvukom nešto posebno i izdvojeno od brojnih modela drugih proizvođača. Weisfeld je sa svakim novim modelom gramofona i ručki pokazivao i dokazivao da mu ne nedostaje konstruktorskih, ali ni dizajnerskih rješenja. Posebna priča u proizvodnom katalogu VPI-ja su čistaci ploča. Te, među audiofilima, vlasnicima kvalitetnih i brojnih kolekcija LP ploča, vrlo tražene uređaje danas proizvodi vrlo mali broj tvrtki, među kojima je VPI nedvojbeno najpoznatiji, a njihovi čistači dokazano najbolji na tržištu.

Classic Direct Drive

Classic Direct Drive

Classic Direct Drive predstavlja najnoviji gramofon u VPI Classic seriji. Radi se o gramofonu na izravni pogon, kakvih nema puno na svjetskom tržištu. Razlog njegova nastanka su najnoviji pogonski motori koji u sprezi sa servo upravljačem i ativnom petljom povratne veze osiguravaju preciznu vrtnju tanjura. Gramofon je uglavnom plod ručnoga rada i u cjelini je izrađen u SAD-u.

Gramofoni na izravan pogon nerijetko su bremeniti mehaničkom bukom, međutim kod Classic Direct Drivea mane izravnog pogone gotovo su u cjelosti eliminirane, a zadržane gotovo sve prednosti takvog dizajna.

Aluminijski tanjur težak je 8 kg, a baza gramofona sendvičasta je struktura od medijapana i aluminija. Napajački sklop odvojen je od gramofona i ustrojen tako da uklanja smetnje u mreži i tako vrtnju gramofona čini pouzdanom i preciznom, uz odstupanja manja od 0.15 %.
VPI Classic Direct Drive smatra se danas jednim od tehnološki najnaprednijih gramofona svoje vrste ikad dizajniranih.

Classic 4

Classic 4

Classic 4 je osobit gramofon za najzahtijevnije ljubitelje reprodukcije gramofonskih ploča. Nastao je tako da je povećana baza gramodona Classic 3 kako bi mogla ponijeti dvije ručke. Iako VPI preporučuje neku od svojih ručki (JMW Classic 3 ili HR-X 12.7), korisnik može ugraditi bilo koju po vlastitoj želji. Tako ustrojeni gramofoni omogućavaju svojim korisnicma korištenje dviju različitih ručki, uglavnom lakše i teže, u koju će montirati MM odnosno MC zvučnicu.
Masivni aluminijski tanjur leži u obrnutom ležaju, a precizni motor osigurava vrtnju točnu gotovo kao i vrtnja master vrpce. Gramofon je toliko tih i lišen mehaničkih vibracija da ga je moguće postaviti i blizu velikog subwoofera, a da se ne pojavi pogubna povratna sprega.

Baza gramofona, teška gotovo 18 kg, izrađena od slojeva aluminija i madijapana koji su spregnuti slikonom i vijcima, gotovo je sasvim nerazonantna. RCA priključci na izlazu iz ručke omogućavaju korištenje interkonekcijskih kabela po izboru korisnika.

Classic 3

Classic 3

Classic 3 spada u red najboljih gramofona iz VPI produkcije. Baza, teška oko 14 kg, sastoji se od tri sloja – aluminijskog, čeličnog i medijapanskog – što je čni vrlo masivnom i sasvim otpornom na rezonancije. JMW Classic 3 ručka sada ima čeličnu cijev, novi ležaj i bazu, a unutrašnje ožičenje, od nosača zvučice do RCA (ili XLR) priključka, izvedeno je Discovery kabelima. Baza ručke omogućava podešavanje VTA parametra tijekom sviranja.

Da bi vrhunski dizajn bio kompletiran, baza je obojena u crni klavrski lak, kao protuteža srebrnom gornjem dijelu grramofona. I tanjur ovog gramofona ima iznimno preciznu vrtnju i izrazito je otporan na povratnu vezu. Kao i drugi VPI gramofoni, opremljen je masivnim pritezačem za ploče.

Classic Companion

Classic Companion

Classic Companion je prvi komplatan VPI-jev gramofon s bazom, ručkom i zvučnicom. Novost je i prvi puta primijenjena ručka s kadrdanskim zglobom (ostale VPI ručke su unipivot ustroja).

Baza gramofoa preuzeta je iz Classic 2 modela, motor je asinkroni, a napajački sklop je izdvojen od baze kako bi se izbjegle vibracije. Tanjur od aluminija debeo 50 mm težak je 8 kg. Ručka je dugačka 367 mm, a kuglični ležajevi u zglobu su niskofrikcijski.
Ukupna masa gramofona je 29 kg.

Classic 2

Classic 2

Clasic 2 gramofon istovjetan je Classic 1 gramofonu, s dodatkom mikrometra za podežavanje VTA tijekom sviranja. Classic 2 u mnogim je svjetskim revijama proglašen «best buy» gramofonom, ne samo u svojem cjenovnom razredu nego i znatno šire. Gramofon se isporučuje s JMW Classic 1 unupivot ručkom. Tanjur je aluminijski, a baza od čelične i medijapanske ploče spegnute vijcimama, sa silikonskim slojem između.

Masa baze je 13 kg i sasvim je otporna na vibracije. Ručka uz ovaj gramofon je JMW.10.5i SE. Po nadrudžbi se može dobti zaštitni poklopc kao i periferni pritezač za ploče. Osim toga, u ponudi je i SDS napajački sklop.

Classic 1

Classic 1

Classic 1 ispručuje se sa Special Edition JMW 10.5i ručkom kroz koju idu novi VPI bakreni vodiči i perifernim prstenom za pritezanje ploče za tanjur.

Classic 1 isporučuje se i u 30th Anyversary izdanju. Zaštitni pokopac je ovdje dio je opreme i ne podiže cijenu gramofona. Po želji korisnik može dodati SDS napajački sklop.