Novi trendovi u reprodukciji A/V sadržaja

tra 6, 2017 | Audio/video sistemi, Press, Recenzije

Tendencije u uređenju unutarnjeg prostora diktiraju nove funkcionalne i estetske norme. Bilo da se radi o novom moderno uređenom interijeru, ili osvježenom prostoru kojem ste odlučili udahnuti novi sjaj, žice i kabeli na dobrom su putu da postanu stvar prošlosti.

Novi trend u audio/video svijetu su bežično povezivi uređaji za korištenje u zatvorenim, ali i otvorenim prostorima.

Bluetooth, AirPlay ili wi-fi trenutno su tehnologije koje su se nametnule kao standard kod velike većine. Bluetooth-om je opremljena većina uređaja – od “pametnih” mobitela do računala, pisača, kamera, te u posljednje vrijeme i automobila.

U svijetu audija, Bluetooth zvučnici ili slušalice omogućuju bežičnu reprodukciju glazbe. S druge strane, AirPlay je sustav bežičnog povezivanja ovisan o wi-fi mreži, koji je patentirao Apple, a omogućuje razmjenu digitalnih audio/video sadržaja između uređaja s AirPlay platformom.

Jesu li te platforme baš toliko različite?

I jesu i nisu. Svaka od ovih potpuno različitih tehnologija ima svoje mane i prednosti nad konkurencijom, a osnovna bi mogla biti razmjena visokorazlučivih videosadržaja koji Air-Play omogućuje a Bluetooth (u nastavku BT) povezivanjem nije moguća. BT-om se uređaji povezuju međusobno, a AirPlay funkcionira tako da se uređaji povezuju unutar kućne wi-fi mreže, ali samo oni koji rade na OSX (Apple) operativnom sustavu. Taj sustav je i nešto skuplji zbog plaćanja patentnih prava tvrtki Apple. No, sasvim smo sigurni da se, poput ostalih gadgeta iz Apple-ove radionice ovaj sustav bira upravo iz razloga zbog kojeg se biraju I ostali uređaju iz Apple game – ekskluzivnosti.

BT vs. AirPlay

Koji je sustav bolji? BT ili AirPlay?

Sve ovisi o osobnim preferencijama, a pobjednik je upitan. Možda će sljedeće karakteristike malo pojasniti razlike i olakšati odluku. AirPlay je sposoban reproducirati sadržaje na većim udaljenostima (ovisno o pokrivenosti wi-fi mrežom), dok je domet BT-a 10-20 metara. AirPlay koristi kompresiju bez gubitaka (lossless), a BT prenosi podatke uz kompresiju s gubicima u kakvoći reprodukcije. AirPlay nudi direktnu vezu srodnh uređaja i bežičnih AirPlay zvučnika uz mogućnost kontrole glasnoće i zvučnika i OSX uređaja. Velika prednost AirPlay platforme je mogućnost razmjene i reprodukcije A/V sadržaja vrhunske kvalitete bez gubitaka.

Jedna od mana AirPlay povezivanja je što uređaji moraju biti u dohvatu Wi-Fi mreže. Druga je ograničeni broj Apple i Apple certificiranih uređaja koji komuniciraju AirPlay protokolom, dok većina bežično povezivih proizvoda komunicira BT protokolom.

Multiroom audio je, da pojednostavimo, mogućnost istovremenog slušanja glazbe u nekoliko prostorija. Ovisno o izboru sustava, moguće je istovremeno reproducirati različite sadržaje u različitim prostorijama ili istu glazbu u svim prostorima, ili u bilo kojoj drugoj kombinaciji. Glazbeni zapisi mogu biti s nekog od servisa (Spotify npr.), kolekcije s vašeg mrežnog uređaja/tvrdog diska/računala, CD  reproduktora, DB ili FM radio prijamnika ili čak s gramofona. Naravno, spajanje svih potrebnih uređaja, čak i zvučnika , može biti bežično.

Upravljanje takvim sustavima može biti aplikacijama s pametnih telefona, dlanovnika ili računala, ili korištenjem priloženog daljinskog
upravljača. Većina kućnih A/V uređaja nove generacije ima mogućnost bežičnog povezivanja unutar prostora, a neke kombinacije omogućuju povezivanje više desetaka uređaja koji mogu reproducirati različite sadržaje unutar jednog prostora (multiroom instalacije -hoteli, poslovne  grade), aktivni zvučnici, bežične slušalice, zvučnici za računala, soundbar zvučnici (za postavljanje ispod TV prijamnika), pojačala za slušalice, da navedemo samo neke…

Integrirana pojačala imaju ugrađene D/A (digitalno/ analogne) pretvarače (DAC) koji povećavaju njihovu svestranost, tako da se  mogu priključiti računala i ostali uređaji za reprodukciju digitalnih zapisa za koje je potrebna D/A konverzija, a mnoga omogućuju i streaming (protok informacija) preko mreže.

Isto se odnosi i na sve brojnija pojačala za slušalice i slušalice kojima posljednjih godina popularnost raste.

U ponudi su već i bežični sustavi kućnog kina koji se preko kućne wi-fi mreže povezuju s online A/V servisima koji osiguravaju željene sadržaje.

All-in-One (sve u jednom) uređaji zamijenjuju kompletne audio sustave jer sadrže CD reproduktor, radio prijamnik, DAC, BT  povezivost s ostalim uređajima, a mogu se povezivati i unutar kućne wi-fi mreže.

Nove generacije gramofona, čiji povratak na velika vrata bilježimo zadnjih godina, imaju u većini slučajeva ugrađene fono/RIAA sklopove tako da se priključuju direktno na linijski ulaz pojačala. Osim toga, ugrađena je zvučnica, a mnogi imaju mogućnost priključivanja direktno u računalo (USB) ili bežičnog povezivanja s drugim uređajima (BT).

Minijaturizacija omogućuje nošenje namjenski dizajniranih sprava na otvoreni prostor i uživanje u glazbi na svakom mjestu.

Multiroom
Multiroom
Teac Reference 7 Serija – NR-7CD mrežni all-in-one uređaj
All-in-One

Audiocinema-art pomoći će Vam da se upoznate s novim trendovima i odaberete uređaj koji će svojim mogućnostima odgovarati svim Vašim potrebama. Posjetite nas, nazovite ili postavite pitanja epoštom. Dobro došli!