Zvučnički sustav Wilson Audio Maxx Series 3

02. travnja 2014. | High-end audio, Wilson Audio

Zvučnički sustav Wilson Audio Maxx Series 3

tra 2, 2014 | High-end audio, Wilson Audio

Vrh vrhova
Od pojave na audiosceni pa do današnjih dana, Wilson Audijov zvučnički sustav Maxx bilježio je samo uspjehe i dobivao laskave ocjene, postavši referentnim zvučničkim sustavom mnogih proizvođača audioelektronike i najkvalitetnijih kabela. Isto tako, Maxx sustav za svoj su referentni sustav odabrali i mnogi novinari koji pišu o zvuku u najcjenjenijim svjetskim audiomagazinama i portalima.

Tijekom vremena pokazalo se da osnovni model, ma kako napredan bio, ima stanovita ograničenja, ali i da predstavlja vrlo solidan temelj za značajne nadogradnje i bitna unaprijeđenja. Danas je na tržištu već treća inačica ovog zvučničkog sustava koji stoji na trećem mjestu u proizvodnom programu Wilson Audija.

Svi samostojeći Wilson Audijovi zvučnički sustavi su modularne konstrukcije što omogućava djelomično pomicanje gornjih dijelova kabineta kako bi se utjecalo na vremensku komponentu širenja zvuka u prostor, a to u tvrtki smatraju glavnim problemom koji zvučnički sustav mora rješiti. U tu svrhu, Wilson Audijovi dizajneri su u Maxx 3 III inačici gornji modul kabineta pretvorili u dva kućišta i primijenili svoj Aspherical Propagation Delay patent koji korisniku omogućava podešavanje vremena dolaska pojedinih dijelova zvukovnog spektra do slušatelja. Na takav način svi dijelovi frekvencijskog spektra do slušatelja dolaze istovremenu, što u Wilson Audiju drže presudnim za kvalitetno iznošenje tranzijenata i dimenzija zvukovne slike, pogotove one najteže ostvarive – visinske – te izbjegavanje pojave anomalija koje utječu na smanjivanje prezentnosti, odnosno osjećaja stvarne nezočnosti instrumenata i glasova u prostoriji u kojoj se sluša glazba.

U Maxx III sustavu danas je pojednostavljana inačica vrhunskog srednjotonca razvijenog za Alexandriju II, krunski zvučnički sustav Wilson Audija. Da bi nove jedinice mogle dati svoj maksimum, razvijena je i sasim nova skretnica. Na njezin razvoj i fino ugađanje potrošeno je na stotine sati rada najkvalificiranijih stručnjaka. Skretnica je akustički i mahanički dovojena o ostatka sustava, jer to u Wilson Audiju drže ključnim za njezinio precizno funkcioniranje i izbjegavanje jitter efekta.

Wilson Audio Maxx Series 3
Wilson Audio Maxx Series 3
Wilson Audio Maxx Series 3

Wilson Audio ne proizvodi zvučničke jedinice za svoja sustave, ali makimalno sudjeluje u njihovoj izradi. Kad naručuju gotove jedinice, onda ih značajno prerađuju kako bi dobili baš one osobine koje traže.

Srednjotonsku jedinicu u Wilson Audiju smatraju najvažnijom od svih. Ona mora pokriti najširi frekvencijski odziv i najkritičniji dio frekvencijske palete. Njezina membrana mora biti lagana, ali i čvrsta, kako bi se trenutno mogla pokrenuti, ali isto tako i zaustaviti kad nema pobude signalom.

Bas jedinice, jedna promjera 330 mm, druga 267 mm, zatvorene su u bas refleks kabinetu, isto kao i dva srednjetonca promjera 178 mm. Visoktonska jedinica s obrnutom kupolastom mebranom promjera 25 mm nalazi se u zarvorenom kabinetu. Osjatljivost sustava je 91 dB, a nazivna impedancija 4 ohma (min. 2.9 ohma). Minimalna snaga pojačala je 20 W po kanalu.

Dimenzije Maxx III sustava su 1720 x 413 x 616 mm, a masa jedne kutije 190.5 kg.

Wilson Audio Maxx Series 3
Wilson Audio Alexandria, Maxx 3 i centralni zvučnik Polaris
AUDIOCINEMA ART newsletter

AUDIOCINEMA ART newsletter

Budi Up – To –Date sa najboljim zvukom uz AUDIOCINEMA ART

Prijavi se na naš newsletter i prvi saznaj novosti iz hi-fi svijeta!

Uspješno ste se prijavili na našu newsletter listu! Hvala!

Pin It on Pinterest