Zvučničke kutije Wilson Audio Sasha 2

24. travnja 2014. | High-end audio, Wilson Audio

Zvučničke kutije Wilson Audio Sasha 2

tra 24, 2014 | High-end audio, Wilson Audio

Nova inačica legende
Kad su se predstavljene, Wilson Audijove zvučničke kutije Sasha pratila je glasovita francuska parola: „Le roi est mort, vive le roi“ (Kralj je mrtav. živio kralj), prvi puta izgovorena 1422. godine tijekom krunidbe francuskog kralja Charlesa VII po smrti njegova oca, Charlesa VI, kojom se istovremeno obavještava javnost o smrti starog kralja i odaje počast novomu.

Sasha kutije su, naime, naslijedile njihov najpoznatiji i najprodavaniji model WATT/Puppy. A podatak da je u 23 godine proizvodnje (od 1986. do 2009.) prodano preko 15.000 pari ovih kutija koje su tijekom života doživjele sedam inačica, jasno govori da zvučničke kutije koje će ih naslijediti u programu, moraju biti bolje od njih. Što, možda, ne bi bilo teško postići uz naglašeno povećanje cijene. Međutim, zadržati se u okvirima zadanih cjenovnih gabarita, a kvalitetom postignuća izaći iz okvira dostignutog standarda, e, to nije nimalo lako. Jer, svi koji se ozbiljnije bave audijom, znaju da se velika postignuća ne događaju za mali novac. A nadmašiti WATT/Puppy, jedne od najpoznatijih zvučničkih kutija u povijesti zvučničkog dizajna, sve je samo ne lako.

Wilson Audio Sasha S2
Wilson Audio Sasha S2

Svemu tomu usprkos, u Wilson Audiju bili su uvjereni da je došlo vrijeme za umirovljenje legende i da su spremni i sposobni stvoriti joj dostojna zamjenika. Zamjenika koji će zadržati sve dobre osobine prethodnika, ali neće imati ograničenja koje nije bilo moguće ukloniti u WATT/Puppy modelu. Sasha kutije su veće od WATT/Puppyja. Tomu zahvaljujući u njih stanu i veće zvučničke jedinice, što sve zajedno rezultira 20 Hz dubljim frekvencijskim odzivom u bas području i nestankom blagog zagušenja u višim dijelovima bas spektra, što su bile i glavne (pa i jedine!) zamjerke WATT/Puppy kutijama. Nova konstrukcija kabineta omogućila je i primjenu naprednije arhitekture upornica, čime je ionako poboljšana krutost kabineta i njihova neosjetljivost na rezonancije, što je bila osobina koje je resila, pa i proslavila, WATT/Puppy modele u svim njihovim otjelovljenjima.

Uklanjanjem skretnice iz gornjeg modula (u WATT/Puppy modelima) kod Sasha, smanjena je refleksija energije kroz srednjotonsku jedinicu i tako poboljšana opća čistoća i transparencija zvuka. Srednjotonske i visokotonske jedinice preuzete su iz tvrtkinog velikog modela MAXX Series 3, a bas jedinice su novonastale, s magnetskim ansamblom puno veće moći koji pokreće membrane iste mase kao što su bile one u WATT/Puppy modelu, što rezultira boljom reprodukcijom dinamike i većom akceleracijom u bas području. Skretnica je sada u donjem kabinetu, izrađena od probranih vrhunskih dijelova i postavljena uz sam zvučnički priključak i s njim spojena posebno izabranim kabelima.

Wilson Audio Sasha S2
Wilson Audio Sasha S2

Nakon što je u svega par godina postojanja postao najprodavaniji model Wilson Audijovih zvučničkih kutija, prošle godine Sasha sustav doživio je značajna unaprijeđenja i sad pod nazivom Sasha-2 čini drugu inačicu zvučničkog sustava koji je zamijenio tvrtkin najpoznatiji model WATT/Puppy. Sada su u Sasha kutije ugrađeni Wilson Audio Convergent Synergy visoktonci, onakvi kao u vrhunskim tvrtkinim Alexandria XLF kutijama, kojima su su im temeljito preobrazili zvuk, ovdje samo donekle prilagođeni manjim kabinetima. Sljedeće unaprijeđenje tiče se poboljšanja fazne karakteristike kutija koja je presudna za iznošenje harmonika, dinamike i muzikalnosti.

Srednjotonska jedinica u Sasha kutijama pokriva gotovo cijelo srednjotonsko područje, uključujući i registar muškog glasa, i to bez potrebe za skretnicom u tom osjetljivom području. To, međutim, znači da je jedinica velika i da ima stanovita ograničenja u reprodukciji viših dijelova srednjotonskog spektra. Visokotonska jedinice u prvom modelu Sasha su imale konkavnu titansku membranu koja se fino slagala sa srednjotoncem. Prije četiri godine započeo je razvoj Convergent Synergy visokotonca. U njemu više neme egzotičnih materijala, vać je membrana kupolasta, svilena. To se pokazalo boljim ne samo u prezentaciji muzikalnosti već i u puno boljoj sinergiji sa srednjotoncem.

Odziv na osi ovog visokotonca zahtijevao je i različitu geometriju kabineta od one s titanskim visokotoncem. Sada je ploča na kojoj se nalazi visokotonac od nove generacije X-Materijala (kao i u Alexia kutijama), dok je srednjotonac i dalje na S-Materijalu, razvijenom posebno za njega.

Krutost kabineta i kontrola rezonancija dodatno su povećani novom strategijom upornica. Sasha-2 kutije sada imaju i odvojene zaštitne pokrove, dizajnirane tako da maksimalno smanje difrakciju zvučnih valova.

Sasha-2 kutije imaju dvije bas jedinice s membranama promjera 203 mm, srednjotonsku jedinicu čija membrana ima promjer 178 mm i visokotonac s membranom promjera 25 mm. Osjetljivost im je 92 dB, nazivna impedancija 4 ohma (min. 2,17 ohma), frekvencijski odziv 20 Hz – 27 kHz, a minimalna snaga pojačala potrebna za rad 20 W po kanalu.

Dimenzije Sasha-2 kutija su 1146 x 356 x 562 mm, a masa jedne kutije 94 kg.

AUDIOCINEMA ART newsletter

AUDIOCINEMA ART newsletter

Budi Up – To –Date sa najboljim zvukom uz AUDIOCINEMA ART

Prijavi se na naš newsletter i prvi saznaj novosti iz hi-fi svijeta!

Uspješno ste se prijavili na našu newsletter listu! Hvala!

Pin It on Pinterest