Wilson Audio Yvette

srp 25, 2016 | High-end audio, Wilson Audio

Višegodišnja pozicija vodeće tvrtke u segmentu proizvodnje High-End zvučnika mogla bi zasjeniti jednostavnu činjenicu da tvrtka konstantno uvodi nove tehnologije i ostale inovacije u proizvodnju zvučnika. Vrlo smo uzbuđeni što možemo ponuditi peti, potpuno novorazvijeni zvučnik – Yvette.

Kad govorimo o kompaniji Wilson Audio skloni smo se uplesti u mrežu tvrtkina nasljeđa. To je lako, jer je pozicija tvrtke u industriji i povijesti snažna, čak izvanredna. Slavna prošlost, što je mnogima nedostižno,i briljantno nasljeđe može biti teret, a u marketinškom smislu čak i prepreka.

Višegodišnja pozicija vodeće tvrtke u segmentu proizvodnje High-End zvučnika mogla bi zasjeniti jednostavnu činjenicu da tvrtka konstantno uvodi nove tehnologije i ostale inovacije u proizvodnju zvučnika.

Vrlo smo uzbuđeni što možemo ponuditi peti, potpuno novorazvijeni zvučnik – Yvette.

Uz predstavljanje novoga modela, prirodna pitanja leže unutar konteksta prethodnih modela. Razumljivo, jer je Dave Wilson sa svojim Watt/Puppy doslovno preokrenuo tržište High-End zvučnika osamdesetih godina prošlog stoljeća i postao jedan od najprodavanijih zvučnika u povijesti u cjenovnom rangu preko 10.000$.

I Yvette jednako poziva na usporedbe s kultnom Sophiom.

Za tisuće glazboljubaca, Sophia je bila prvo iskustvo s kompanijom, bila je cijenjena zbog jedinstvene kombinacije muzikalnosti, pristupačnosti uz ostale karakteristike branda – dinamiku, rezoluciju i trodimenzionalnost.

Yvette vuče podrijetlo iz takve, bogae tradicije, ali još važnije, svoju osnovnu tehnologiju dobiva direktno iz beskrajne zalihe istraživačko-razvojnog rada posvećenog novim, inovativnim tehnologijama i metodama. Sasha Series 2, Alexia, pa čak i Alexx imali su utjecaja na razvoj Yvette, često koristeći identičke komponente.

Yvette je nanapredniji i muzički najrafiniraniji zvučnik u jednoj kutiji koji je Wilson ikad proizveo.

Kutija, kao kod svih Wilson zvučnika, razvijena je laserskim vibrometrom od vrhunskog kompozitnog materijala, a arhitektura je unaprijedila dva ključna faktora: vremensku domenu i dodatno smanjenje rezonance i uklanjanje vibracija. Primarno, kutija je načinjena od dvije kompozitne smjese razvijene u Wilson Audiu: X, ekstrmno dobro prigušeni i inertan materijal, i S, koji je razvijen kako bi popravio karakteristike srednjotonskih jedinica. Kutija za srednjotonsku jedinicu je zakrenuta pod određenim kutom kako bi se optimizirala vremenska domena zmeđu niskotonske ispod, visokotonske iznad i same srednjotonske jedinice.

Dizajniran je i popuno novi odzračni sustav srednjotonske kutije identičan onom u XLF, Alex, Alexxia i Sasha Series 2.

Komora visokotonca je od X materijala i, slično srednjotonskoj, ima optimiziranu vremensku domenu i disperziju. Komora niskotonca je pozicionirana optimalno u vertikalnom planu, a jednako kao Sabrina, Alexx i dolazeći WAMM, bas komore je lagano zakošena prema srednjotonci radi preciznije disperzije gornjeg basa, i što bolje vremenske optimizacije između nisko i srednjotonca.

Najniži dio kutije, ispod niskotonca, ponovo mijenja smjer i okomit je na podlogu. To osigurava manju površinu koju zvučnik zauzima u usporedbi sa Sophiom.

Učvršćivanje elemenata je mnogo ambicioznije no u prethodnim zvučnicima u jednoj kutiji, još jedan rezultat testiranj laserski vibrometrom.

Čak su i mrežice pomno i studiozno dizajnirane s oblikom okvira koji smanjuje akustičke interakcije.

Ekskluzivni sustav podešavanja pomoću otpornika lociran je u posebnoj komori na stražnjoj strani kutije i dostupan je micanjem prikladnog poklopca.

Ukupan izgled i esetika Yvette podjećaju na Sasha Series 2 i Sabrinu, koja je organska, s oblikovanim linijama koje podsjećaju gledatelja na važnu funkciju koju obavljaju.

Visokotonske jedinice su, zajedno s razvojem WAMM projekta, dobivene istraživanjem novih materijala, kupolom od berilija i dijamanta – dva materijala toliko popularna kod konstruktora nove generacije. Visokotonci mnogih proizvođača obećavaju na papiru, reprodukcija im je bez muzikalnosti, prirodne rezolucije i koherencije Wilsonovih visokotonaca.

U Yvette je ugrađena MK III inačica Convergent Synergy visokonca, koji se može naći u Sasha Series 2 i Alexx. Stražnja komora sa smanjenom difrakcijom pozadinskih valova i ultra niskom rezonacijom bešavno se spaja sa srednjotonskom jedinicom koji je jednak onome u Alexandria XLF.

Odabrani 25 centimetarski niskotonac izvorno je razvijen za Alexiu. Novi niskotonci djelomično su zaslužni za jedinstvenu mješavinu dinamičkih kontrasta, udarca, brzine i muzikalnosti.

Iako nije modularnog dizajna, Yvette ima, zahvaljujući patentiranom testnom protokolu, jedinstvenu vremensku koherenciju među svim zvučnicima u jednoj kutiji. Wilson ostaje jedina kompanija koja u potpunosti razumije muzički štetne ostatke uzrokovane prljanjem vremenske domene  karakteristične za zvučnike s više jedinica, i sustavno istražuje i pronalazi rješenja za izobličenja zvuka uslijed vremenskog kašnjenja.

Wilson Audio Yvette video možete pogledati na linku:

Aktivni? Nikakvo čudo, ima ih nebrojeno, reći će mnogi. Ima, ali ne ovakvih. Kao i većina zvučnika s ugrađenim pojačalom može ih se koristiti pridružene nekom računalu, kao dio kućnog kina i tu svaka sličnost s konkurencijom prestaje.

R-15RM nudi bežično povezivanje (Bluetooth), digitalni optički, analogni RCA, USB kao i, dosad neviđeni, MM fono ulaz.

Dakle, jedino što vam treba za uživanje u modernim i, ne tako modernim tehnologijama je računalo i gramofon. Nikakvi receiveri, CD reproduktori, radio prijamnici i tome slične sprave koje samo smetaju i zauzimaju dragocijeni prostor više nisu potrebni. Možete priključiti gramofon, televizor, računalo, pametni telefon – R-15RM je spreman na sve. Zaboravite vanjski A/V receiver, bežično se spojite na bilo koji izvor i uživajte.

Zvučnici ne zauzimaju veliki prostor a svojom reprodukcijom mogu napuniti glazbom i veće prostorije bez obzira slušate li glazbu ili gledate filmove.

U kutije su ugrađene: visokotonska jedinica titanijske membrane promjera 24 mm spregnuta u četvrtastu Tractrix Hornu i magnetski oklopljena niskotonska jedinica promjera membrane 133 mm.

AUDIOCINEMA ART newsletter

AUDIOCINEMA ART newsletter

Budi Up – To –Date sa najboljim zvukom uz AUDIOCINEMA ART

Prijavi se na naš newsletter i prvi saznaj novosti iz hi-fi svijeta!

Uspješno ste se prijavili na našu newsletter listu! Hvala!

Pin It on Pinterest