Wilson Audio TuneTot – mali veliki zvučnik

06. kolovoza 2018. | High-end audio, Wilson Audio

Wilson Audio TuneTot – mali veliki zvučnik

kol 6, 2018 | High-end audio, Wilson Audio

Prije otprilike godinu dana, Daryl Wilson i njegova ekipa dizajnera i inženjera počeli su novi projekt. Cilj je bio kreirati proizvod koji bi vrhunska reprodukcijska svojstva Wilson zvučnika u područje koje inače nije pogodno za takvu namjenu.

Da li je moguće dizajnirati proizvod koji imao sposobnost prenijeti emocije i snagu glazbe u uredu, spavaonici, kupaonici, kuhinji i ostalim prostorijama uz koje ne vežemo vrhunski reprodukciju.

Za početak, vjerovali su da novi zvučnik treba biti dovoljno malen da stane među knjige, policu, kuhinjsku ploču, ormarić, čak i na radni stol. Od početka su postali svjesni da su izazovi, kojima su izloženi u “neprijateljskom” okruženju, sasvim različiti od problematike koja se pojavljuje pri konstrukciji, recimo to, “normalnih” audiofilskih zvučnika. Na kraju, nakon sasvim različitog pristupa rođen je TuneTot – najkompaktniji zvučnik u povijesti Wilson Audija. To nije samo high-end zvučnik aza stalke, već i proizvod s ekosustavom dodatnih elemenata, svaki dizajniran za specifičnu instalaciju ili estetske izazove.

Prvi proizvod koji je definirao takav pristup bio je:

Wilson Audio Tiny Tot, ili WATT®.

Davno prije no što je postao gornji modul najprodavanije high-end kombinacije svih vremena, Watt/Puppy, Dave Wilson ga je koristio za provjeru snimanja serije audiofilskih ploča u 80-tih i 90-tih godina (danas su ponovno dostupne).

Iako ime TuneTot priziva prvi zvučnik, ipak je to dijete moderne tehnologije koje nudi timbralnu ljepotu, dinamičke nijanse, prostornu rezoluciju i transparenciju – sve značajke Wilson zvučnika.

TuneTot je najmanji i najjeftiniji Wilson, ali bilo bi pogrešno gledati ga kao najslabiju, ulaznu ponudu.

Gradila ga je ista ekipa koja je zaslužna za WAMM Master Chronosonic, koristeći iste procese i tehnike.

Kućište i zvučničke jedinice derivirane su direktno iz Alexx i Sabrina zvučnika. I na kraju, svaki TuneTot podešen je i kontroliran jednakom pažnjom i tolerancijama kao i svi Wilson Audio zvučnici. To osigurava identičnu tehničku i muzičku preciznost za sve proizvedene primjerke.

Ako je cilj autentičnost glazbenog zapisa, vremenska domena je, po mišljenju konstruktora, kritični čimbenik. TuneTot odgovara na problem u dvije razine: izoliranjem aktivnog zvučnika od okoline i mogućnošću podešavanja u vremenskoj domeni. Inženjeri su vrlo lukavo kombinirali obje potrebe u jedno rješenje.

Detaljne upute za instalaciju osiguravaju precizno vremensko podešavanje zvučničkih jedinica. Materijal za izradu kućišta, čiji zaštićeni sastav i način proizvodnje znaju samo u Wilsonu, ima prednost u višeslojnoj, višekomponentnoj konstrukciji i izradi, a svaka se pojedina sastavnica može jedinstveno optimizirati u više karakteristika (prigušivanje, krutost) koje nije moguće objediniti u jednoznačnom materijalu (aluminij, MDF na primjer).

Kućište TuneTot-a analizirano je vrhunskim sustavom laserske vibrometrije u cilju optimiziranja debljine stijenke i strateško pozicioniranje zaštićenih, vlasničkih kompozita. Takvim se mjerenjem detektiraju i najmanje vibracije na razini milijarditog dijela metra, i tako oderediti idealnu kombinaciju materijala za izradu kućišta i njegovu geometriju.

Kućište je izrađeno od patentiranih, zaštićenih X i S materijala. Inženjeri idu još korak dalje. Savršeno pravokutno kućište nije teško i skupo izraditi, ali pati od unutarnjih refleksija generiranih od paralelnih stranica koje degeneriraju zvuk. Kućište TuneTot-a je asimetrično i nema unutarnjih paralelnih stranica, a unutrašnjost je riješena tehnologijom iz Alexia Series 2 i WAMM zvučnika – kompleksnim sustavom za kontrolu refleksija.

Glazbeni sustavi primjereni suvremenom okruženju i modernom životu sve češći su, a zahtjevi su sve veći. Još jedan zvučnik prijelomnih karakteristike je i Wilson Audio Duett, koji uspješno rješava problem pozicioniranja blizu zidova. Stavljanje zvučnika na stol, policu ili kuhinjsku ploču znači prihvaćanje ozbiljnih kompromisa. Interakcije i rezonancije namještaja i polica na kojima zvučnik počiva su izvor čujnih izobličenja i koloriranosti koje mnogi proizvođači jednostavno moraju prihvatiti. Način na koji to Wilson rješava ima sasvim novi pogled na problem.

Ekipa je provela mjesece istražujući interakcije između TuneTot-a i površine na kojoj leži. Odmah je bilo jasno da se tom problemu mora posvetiti posebna pozornost i preispitati svi dosadašnji načini prigušivanja. Za razliku od šiljaka na dnu samostojećih zvučnika problem zahtijeva različitu strategiju. U tom cilju razvijena je kolekcija pribora čija uporaba ovisi o podlozi na koju će se TuneTot smjestiti. Kao obavezni pribor isporučuju se šiljci za niveliranje koji optimiziraju kut u kojem je vremenska domena korektna u odnosu na slušatelja, ali i pružaju određeni stupanj izolacije od podloge.

Značajan korak naprijed je TuneTot ISOBase™, privremena izolacijska podloga između zvučnika i podloge koja pruža jedinstveno mehaničko odvajanje zvučnika od podloge.

Umjesto jednog elementa unutar sustava TuneTot nudi odvojeno nabavljive elemente dizajnirane da maksimiziraju reprodukcijske i vizualne karakteristike kao i različite primjene. ISOBase je idealno rješenje za smještanje na policu, stol, kuhinjsku ploču. Za vlasnike koji slušaju zvučnike bez zaštitne mrežice Wilson je dizajnirao opcijski aluminijski prsten koji prekriva otvore za stavljanje zaštitne mrežice. Prsten je izrađen glodanjem, prekrasne završne obrade u 4 anodizirane boje.

Za ljubitelje mrežica, Wilson kao opciju nudi okvir male difrakcije (ogiba) zvuka, izrađenog glodanjem punog bloka X-materijala, koji je prekriven akustički transparentnom ručno zategnutom tkaninom u 6 boja.

Specifikacije Wilson TuneTot:

 • Tip kućišta niskotonac: stražnji otvor
 • Tip kućišta visokotonac: zatvoreno
 • Naskotonci: papirna membrana promjera146,1 mm Visokotonac: svilena membrana promjera 25,4 mm
 • Osjetljivost: 86 dB@1W@1m
 • Nominalna impedanca: 8 Oma / min. 6,61 Om @ 172 Hz
 • Minimalna snaga pojačala: 25 W po kanalu
 • Frekventni odziv: 65 Hz -23 kHz +/- 3 dB
 • Dimenzije (bez šiljaka): 376,7 x 218,7 x 258,8 mm  VŠD
 • Masa (komad): 13,15 kg

Cijene (u USA)

 • TuneTot – $9,800.00 (par)
 • Boje po izboru – $10,500.00
 • ISOBase – $2,100.00 (par)
 • TuneTot prsten – $649.00 (par)
 • TuneTot zaštitne mrežice – $299.00 (par)

Boje:

Lifestyle fotografije:

Najava (video):

AUDIOCINEMA ART newsletter

AUDIOCINEMA ART newsletter

Budi Up – To –Date sa najboljim zvukom uz AUDIOCINEMA ART

Prijavi se na naš newsletter i prvi saznaj novosti iz hi-fi svijeta!

Uspješno ste se prijavili na našu newsletter listu! Hvala!

Pin It on Pinterest