Wilson Audio Sabrina X – najmanji samostojeći zvučnik

11. rujna 2020. | High-end audio, Wilson Audio

Wilson Audio Sabrina X – najmanji samostojeći zvučnik

ruj 11, 2020 | High-end audio, Wilson Audio

Za početak jeseni Wilson Audio je najavio promociju novog samostojećeg zvučnika Sabrina-X

Za početak jeseni Wilson Audio je najavio promociju novog samostojećeg zvučnika Sabrina-X

Wilson Audio Sabrina X – Evolucija

SabrinaX je nastala temeljitim promišljanjem Sabrine, možda najbolje prihvaćenog i voljenog Wilsonovog malog, samostojećeg zvučnika u posljednjih nekoliko desetljeća. Izvorna Sabrina privukla je odane, gotovo kultne sljedbenike.

Bila je to rijetka kombinacija tradicionalnih Wilsonovih vrlina kao što su glazbeni autoritet, dinamička razlučivost, ljepota i cjelovitost srednjeg tona i osjećaj urođene glazbene „ispravnosti“.

Ovaj popis dostignuća i kvaliteta bio bi neobičan u bilo kojem drugom zvučniku. Kada se uzme u obzir kompaktnosti i relativna dostupnost, postaje očito zašto audiofili i ljubitelji glazbe cijene Sabrinu.

Cilj dizajna modela SabrinaX bio je sačuvati prilagodljivost, fleksibilnost i zadivljujuću tehničku snagu originalnog modela, istodobno podižući razlučivost, brzinu tranzijenata i čistoću kao i ukupnu razlučivost i transparentnost reproduciranog zvuka.

 

Kućište

X-materijal odavno je temeljni kompozit za kućišta Wilson Audio zvučnika. U svojoj trećoj iteraciji ostaje nepobjediv zbog svoje krutosti, inertnosti, unutarnjeg prigušivanja i ekstremne tvrdoće. Iz tih razloga inženjeri tvrtke Wilson Audio koriste X-materijal u nekoliko različitih primjena kroz cijeli proizvodni proces svih zvučnika. 

Izvorna Sabrina koristila ga je samo u preklopnoj i donjoj ploči sa šiljcima. Sada je cijelo vanjsko kućište u potpunosti konstruirano od X-materijala.

Zato se kabinet po svim svojstvima približava idealu koji Wilson sustavno slijedi desetljećima. Sabrina X reproducira glazbu iz crnije, nečujne pozadine.

Performanse i jasnoća basa izuzetno su poboljšane. Slušatelji će čuti vrhunsku “tišinu između nota”, koja, između ostalih faktora, pojačavaju ritam i tempo.

Slično onima koji su dizajnirani za XVX srednjetonske module, novi otvor niske turbulencije zamjenjuje aluminijsku jedinicu koja se koristi u starijem modelu.

Otvor se obrađuje izravno s kućištem iz X-materijala. Svojstva X-materijala omogućuju obradu u zahtjevne oblike oduška, što poboljšava muzikalnost i ukupan zvučni prikaz u srednjetonskom području.

Zvučničke jedinice

Visokotonac izabran za Sabrina X je Convergent Synergy MK5, koji su Daryl i tim u početku razvili za ograničeno izdanje WAMM Master Chronosonic remek-djela. MK5 se kasnije ugrađivao u Chronosonic XVX, a odnedavno i u Sasha DAW. Ta visokotonska jedinica  kombinira najmanja moguća izobličenja, mikro i makro kontrast i visoku rezoluciju s osjećajem lakoće, pristupačnosti i vrhunske muzikalnosti. Tehnički i glazbeno, MK5 je i dalje najiskreniji i najuzbudljiviji visokotonac koji smo iskusili.

Novi niskotonac promjera membrane 200 mm  dizajniran je i razvijen za bas-modul Sasha DAW zvučnika, ugrađuje se i u  Sabrina X. Kada se svojstvena izvrsna dinamička razlučivost i tranzijentni odgovor novih niskotonaca kombiniraju s inertnijim kućištem, rezultat je ultra brz i artikulan srednji bas odziv te čvrst i autoritativan najdublji bas.

Skretnice – kondenzatori

Kad se pružila prilika da kupi tvrtku koja više od tri desetljeća gradi najbolje zvučeće kondenzatore, Wilson Audio nisu gubili vrijeme. Reliable Capacitors™ (Pouzdani kondenzatori ™) ne samo da po narudžbi proizvode kapacitete koji udovoljavaju najvišim mjerilima za Wilson Audio, već i za mnoge najcjenjenije proizvođače iz High-End audio industrije.

Od akvizicije, Wilson Audio je integrirao proizvodnju kondenzatora u svoje postrojenje u Provo, Utah. Wilsonovi inženjeri radili su na poboljšanju patentiranog dizajna višestrukih sektora kondenzatora, tehnologije koja je dijelom odgovorna za izradu najpreciznijih kapaciteta za audio koje smo uspoređivali. U skladu s Wilson nomenklaturom, kapaciteti su dobili ime AudioCapX ™, a proizvode se na vlastitim strojevima. Ipak, najznačajniji doprinos vrhunskim rezultatima  dolazi od naših majstora  vođenih strašću i zalaganjem do izvrsnosti.

Prvi proizvod koji je iskoristio vlastiti dizajn i proizvodnju kondenzatora bio je Chronosonic XVX. Projektni tim koji je vodio inženjer  Vern Credille, razvio je vlastiti kondenzator s više sekcija posebno za XVX, koji su inženjeri nazvali Wilson AudioCapX-WA. Tim je uzeo sličan pristup pri konstrukciji skretnice najmanjeg samostojećeg zvučnika. Sabrina X skretnica koristi inačicu Wilson AudioCapX specifičnih svojstava. Nova tehnologija kondenzatora značajno smanjuje razinu buke na još nižu razinu i omogućuje reprodukciju više detalja i razlučivosti.

Metalni dijelovi

Za razliku od plastičnih elemenata  koje se nalaze u mnogim high-end zvučnicima drugih proizvođača, Wilson otvori/odušci uvijek su bili čudesni. Taj kritični element izrađujemo od punog bloka 6061-T6 aluminija. Tijekom godina, usavršili smo oblike pojedinih otvora za bolje performanse. Nova geometrija i oblik otvora konstruiranog za  SabrinaX doprinosi novom smanjivanju ionako niskog šuma prolaza zraka kroz otvor.

Novi model koristi iste zaštićene Wilson dizajnirane i proizvedene priključke za kabele kao i XVX. Stezanje rukom je olakšano, a moguće je koristiti banane. Ovaj jedinstveni Wilson Audio priključak podiže ljestvicu pouzdanosti i integriteta reprodukcije.

SabrinaX koristi isti sustav šiljaka za kontakt s podlogom kao i Chronosonic XVX, a povećavaju mehaničku otpornost i poboljšavaju odvođenje vibracija.

Karakteristike Sabrina X:

 • Tip kutije:                    otvor straga
 • Niskotonska jedinica: 203,2 mm, celulozna membrana
 • Visokotonska jedinica:25,4 mm s kupolom, svila s premazom
 • Srednjetonska jedinica: 146,1 mm, celulozna membrana s premazom
 • Osjetljivost:                 87 dB @ 1W @ 1m @ 1 kHz
 • Nominalna impedanca: 4 Ω / 2,60 Ω minimum @ 135 Hz
 • Minimalna snaga pojačala: 50 W po kanalu
 • Frekventni odziv:        31 Hz – 23 kHz: +/- 3 dB: tipično u prostoriji
 • Dimenzije:                 visina: 96.46 cm
 • visina sa šiljcima: 102,34 cm
 • širina: 30,48 cm
 • Dubina: 38,96 cm
 • Neto masa:                 50,80 kg komad
 • Bruto masa (par):       131,54 kg

Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!

AUDIOCINEMA ART newsletter

AUDIOCINEMA ART newsletter

Budi Up – To –Date sa najboljim zvukom uz AUDIOCINEMA ART

Prijavi se na naš newsletter i prvi saznaj novosti iz hi-fi svijeta!

Uspješno ste se prijavili na našu newsletter listu! Hvala!

Pin It on Pinterest