Wilson Audio Chronosonic XVX

06. rujna 2019. | High-end audio, Wilson Audio

Wilson Audio Chronosonic XVX

ruj 6, 2019 | High-end audio, Wilson Audio

Dave Wilson je krajem 2012. započeo rad na novom zvučniku serije WAMM. Cilj mu je bio napraviti referentni zvučnik ne samo dostojne imena – nego da redefinira ideju o tome što je moguće u glazbenoj reprodukciji. Cilj mu je bio ništa manje od laboratorijskog zvučnika koji bi reproducirao složeni glazbeni signal s neviđenom točnošću.

Znao je da će novi model biti izazov i test za tvrtku na novi, potencijalno nepredvidivi način. Ono što nije mogao predvidjeti je na kakve će ogromne prepreke i osobne izazove naići tijekom razvoja. Kako se pomalo nazirao kraj dovršetka zvučnika iz snova, Dave je iskusio nekoliko neuspjeha. Činilo se da slabo zdravlje i loša sreća rade protiv njega. Ta je percepcija kulminirala

nesrećom kad je, krajem 2013. godine pao pokušavajući održavati krov svoje i ženine (Sheryl Lee) kuće u Južnom Utahu. Pri padu je slomio gotovo sve kosti u stopalu uz potrebu komplicirane operacije i dugog oporavka.

Srećom, supruga Sheryl Lee brinula se o njemu a sin Daryl je postao glavni suradnik koji je nastavio rad na projektu WAMM.

Do tada je Daryl radio sa svojim ocem dugi niz godina, učeći od njega, najboljega. Postao je sjajan dizajner zvučnika i njegovi prvi zvučnici bili su, između ostalih Duette Series 2 i Sasha Series 2.

Dok se Dave fokusirao na WAMM, Daryl je ulagao napore u dizajn ostatka linije Wilsonovih linija proizvoda. Tijekom pet godina (ukupno vrijeme razvoja za WAMM), Daryl je dovršio dizajnerske radove na Sabrini, Alexia Series 2 i Yvette. Najvažnije, počeo je raditi na zamjeni MAXX zvučnika – ALEXX-u – koji se razvili zajedno. Otac i sin razmjenjivali su povratne informacije o međusobnom dizajnu. Dok je Daryl pratio

očev napredak u WAMM-u, posađeno je sjeme za njegov vlastiti vodeći zvučnik. Međutim, nakon dovršetka WAMM-a bilo je potrebno nadograditi Sasha pplatformu i to ga je okupiralo

cijelu sljedeću godinu.

Kako su Daveovi životni izazovi i zdravstvena pitanja postajali sve teži, osjećao je da je došlo vrijeme Darylu predati ne samo znanje, već i poziciju unutar tvrtke. Dave je sina promovirao

u potpredsjednika za razvoj novih proizvoda – i na kraju generalnog direktora. To je bilo vrlo stresno vrijeme za obitelj Wilson u Wilson Audiju. Dok se otac usredotočio na rješavanje zdravstvenih probleme i projekt WAMM, Daryl je već stvorio sjajan dizajn, a voditeljske vještine rasle su kako je rastao broj riješenih problema.

Svaki novi zvučnik iz Darrylove bilježnice postigao je kako komercijalni tako i uspjeh kod kritičara.

Svi modeli razvijeni pod njegovim vodstvom su nesumnjivo izvrsni, ali 2018. je godina trijumfa, kad je predstavljen model Sasha DAW, posveta ocu, mentoru i prijatelju koji je preminuo neposredno prije.

WAMM Master Chronosonic, zvučnik koji je bio cost-no-object projekt, trenutno se u SAD prodaje po maloprodajnoj cijeni od 850.000$, zauvijek će ostati spomenikom reprodukcije glazbe na način kako je zamislio Dave Wilson.  

Od početka je shvatio, čak odredio da će proizvodnja biti ograničena na mali broj parova. Za Daryla i svakog od nas u Wilson Audiju, svaki WAMM je simbolični podsjetnik na Dave-ovu organizaciju i strast – kategorički redefinirati mogućnosti

reprodukcije glazbe bez ikakvih ograničenja, bez razmatranja

troškova ili kompromisa.

Otkad je bio malo dijete, Daryl je bio okružen kulturom perfekcionizma koja je igrala značajnu ulogu u oblikovanju njegovih beskompromisnih načela i standarda. Njegova strast, stručnost i vještine, kao i cijelog njegovog tima rezultirale su idejom za novim zvučnikom vodeće kategorije, što je opet potaknulo neviđeni val istraživanja i inovacija.

Predstavljamo Chronosonic XVX

Format vodećeg zvučnika savršeno se uklapa u stavove i uvjerenja Daryla Wilsona. Čvrst je i beskompromisan, a uklanjanje ograničenja cijene ili praktičnosti unutar jednadžbe dovelo je do totalnog oslobođenja kreativnosti.

Neke od tehnologija razvijenih za WAMM sada su u Chronosonic XVX ali u jednostavnijem obliku. Više nego u bilo kojem drugom prethodnom zvučniku, Wilson će uvesti više tehnologije, značajke i proizvodne procese u Chronosonic XVX.

Uz WAMM Master Chronosonic, nema drugog zvučnika koji bi reproducirao glazbu tako realistično ili tako rječito prenosio emocionalnu snagu umjetnika.

Djelomični popis inovativnih detalja:

Potpuno novi Alnico (aluminij, NIckel, CObalt) QuadraMag ™ srednje tonski

Zvuk neamplificiranje, žive glazbe uvijek je bio na umu i srcu pri  razvoju zvučnika.

Baš kao što Wilsonov trenutni srednjetonski zvučnik nalazi svoje podrijetlo u velikim svjetskim koncertnim dvoranama (glavni među njima i Musikverein u Beču, Austrija), razvoj novog Wilson srednjetonca bio je vođena strašću prema

autentičnom zvuku i emocionalnom iskustvu glazbe uživo. Novi QuadraMag srednjetonac razvili su Dave Wilson (kao svoj posljednji projekt) i Vern Credille, a kombinira Alnico magnete u potpuno novo razvijenoj geometriji.

Od početka karijere Dava je privlačila ljepota zvuka srednjetonaca s Alnico magnetima.

Na žalost, većina starijih zvučnika nije zadovoljavala visoke kriterije koje je Dave zahtijevao. Bili su daleko od postojećih Wilson srednjetonaca. Dave i Vern počeli su istraživati kako bi odgovorili na pitanje: mogu li se vrline Alnico magneta spojiti s ekstremnom rezolucijom i dinamičkom ekspresijom. Inženjeri su sistematski mijenjali geometriju motora i konfiguraciju magneta kroz više prototippova. Vern je konstruirao seriju neobičnih, tehnički naprednih rješenja. Nakon godine istraživanja Dave je osjetio da je ispunjen cilj  transcedentno lijepe i precizne reprodukcije srednjih tonova kombiniran s dinamičkom ekspresijom i dubinskom rezolucijom.

Nakon toga, Vern i Daryl su vodili dizajn i modifikacije za implementaciju srednjetonca unutar XVX projekta.

Novi zvučnik koristi četiri odvojena magneta raspoređena u inovativnoj kvadratnoj geometriji što poboljšava učinkovitost i smanjuje izobličenje. Wilsonov novi srednjetonac objedinjuje svu toplinu i prirodni timbar klasične magnetske formulacije u temeljito moderniziranom dizajnu. Nova Alnico QuadraMag srednjetonska jedinica spaja neusporedivu ljepotu prirodnog zvuka, harmonički integritet, muzikalnost, niska izobličenja i ultravisoku rezoluciju. Posjeduje karakterističnu mješavinu glazbenih i tehničkih vrlina nepoznatih do sada u bilo kojem prethodnom dizajnu.

MTMM raspored zvučnika gornjeg djela

Chronosonic XVX ima neobičnu MTMM-a (srednji-visokotonac- srednji) konfiguraciju. Wilsonovi inženjeri dodatno su rafinirali i usavršili zaštićeni dvostazni srednjetonski sustav prvi put razvijen za WAMM koji je za ALEXX pojednostavljen. Potpuno novi QuadraMad zvučnik udružio je snage s modificiranom inačicom srednjetonca promjera membrane 100 mm iz WAMM projekta kako bi formirao niži dio sekcije. Drugi QuadraMag srednjetonac u gornjem dijelu surađuje s konvergentnim visokotoncem Synergy Mk.5 dovršavajući neobičan ali svršen raspored.

Gornje sekcije iz XVX sastoji se od Gentry sustava otvorene arhitekture izrađene od X-Materijala ojačanog vrhunskom aluminijskom legurom.

Osnovna Gantry funkcija je pružanje izuzetno krute arhitekture za sve pokretne elementi i module kojima se podešava sustav

vremenska domena. Projektni tim je obratio posebnu pozornost na trokutaste križne umetke i stratešku upotrebu X-materijal kompozita za poboljšanje čvrstoće i kritičnog prigušenja. Novi fino obloženi aluminijski elementi su i lijepi i funkcionalni, djeluju kao difuzori kako bi dodatno minimizirali zvučni potpis XVX-a unutar prostora. Novi sustav magneta osigurava Gantry zaštitne mrežice, što omogućuje brzo i lako stavljanje ili skidanje.

AudioCapX – novi kondenzatori u skretnicama

Wilson Audio je nedavno preselio dizajn i proizvodnju kondenzatora u svoje prostore. Tako je kontrola i poboljšanje dovedeno na sasvim novu razinu jer je Wilson Audio poznat po maloj toleranciji elemenata skretnice uz savršena mjerenja i egzekuciju. Od svog osnutka odjel kondenzatora osvojio je vrh konstrukcijom inovativnog kondenzatora novom tehnologijom i empirijskim (glazbeno usmjerenim) razvojem. Unutar Chronosonic XVX skretnice Wilson će predstavini potpuno nove AudioCapX-WA kondenzatore koji su projektirani za specifičnu namjenu i usavršena su inačica AudioCapX modela.

Coolfall® sustav rasvjete

Novi, potpuno integrirani sustav rasvjete pomaže u kritičnom postavljanju sustava za podešavanje vremenske domene Chronosonic XVX.
Prilikom dizajniranja Gantry gornjeg dijela, Daryl i Jarom su se obratili američkim stručnjacima za osvjetljenje Coolfall, vodećim svjetskim proizvođačima egzotičnih prilagođenih svjetiljki. Prilagođeni sustav – Sono dizajniran je u suradnji s Daveom Livingstonom, vlasnikom tvrtke Coolfall, a uključuje precizno rješenje za rasvjetu širokog raspona tijekom kritične prilagodbe složenih mehanizama pri podešavanju vremenske domene.
Livingston, koji je i sam audiofil, ima strastveni pristup poslu sličan Wilsonovim. Njegov dizajnerski rad prilagođeni ovom elementu Chronosonic-a XVX proizvod su njegova perfekcionističkog načina razmišljanja.

Convergent Sinergy Mk.5 visokotonac

Daryl je nastavio usavršavati geometriju i ostale aspekti Convergent Sinergy visokotonca. Daryl je na kraju i razvio Mk 5 inačicu visokotonca za Chronosonic XVX. Convergent Sinergy visokotonac bešavno radi u kombinaciji s QuadraMag srednjetoncem. Koherencija i muzikalnost kombinacije postavljaju nove standarde. Na stražnjoj strani je također Mk 5 visokotonac koji oslikava treću dimenziju prostora. Po prvi put, stražnji visokotonac će se moći atenuirati od 0 – 37 dB za fino podešavanje.

Chronosonic XVX mikrometar

Pri razvoju WAMM-a, ultra precizno i minuciozno podešavanje modula za korektnu vremenska domenu zahtijevala je više vremena i resursa nego bilo koji drugi pojedinačni element. Nakon više od godinu dana, Wilson je završio sustav WAMM Master Chronosonic Micrometer – mehanizam koji je olakšao točno kretanje kritičnih elemenata u sklopu. Kao i u projektu
WAMM, cilj za XVX točnost vremenske domene bio da se približi teoretskom idealu, sa prilagodbom u koracima od dvomilijunskog dijela sekunde s većom lakoćom i jednostavnošću.
Rezultat je sklop koji se podešava izuzetno precizno. Daryl i Blake su se primijenili dvije jedinice mikrometra unutar gornjeg zvučničkog sustava XVX – po jedna za gornji par QuadraMag i konvergent Sinergijski visokotonac, drugi za drugi QuadraMag i srednjotonac od 100 mm. Zauzvrat, svaki od modula može se podestiti pojedinačno u relativan odnos unutar matrice.
Ovaj složen mehanizam nalazi se u srcu točne vremenske domene Chronosonic XVX-a i olakšava optimizaciju za gotovo sve prostore i geometrije. Samo WAMM dostiže preciznost vremenske domene XVX-a i stvarne točne vremenske domene koja u većini soba odstupa manje od 5 milijuntnina sekunde.
Tehnologija bi bila akademska da nije bilo izvanrednih glazbenih rezultata koji su se jasno čuli. Prolazna brzina, dinamički i harmonijski izraz, prostorna rezolucija, mikro detalji i ekstremna tišina između nota – svi su proizvodi točnosti vremenske domene XVX.

Niskotonac iz WAMM Master Chronosonic-a

Wilson Audio izvorno je razvio niskotonce od 254  i 305 mm koji se pojavljuju u Chronosonic XVX projektu.

Kao suradnik na WAMM Master Chronosonic projektu Vern Credille dizajnirao je dvije zvučničke jedinice od početka do kraja i posebno ih optimizirao da se međusobno nadopunjuju.

Chronosonic XVX wooferi uključuju sva Wilsonova najnovija razmišljanja o točnoj i jasnoj reprodukciji najnižih frekvencija.

Kućište optimiziranog volumena, ultra niske rezonancije perfektan je dom za ovakve savršene niskotonce.

Holistička cjelovitost raznih elemenata značajno podiže ljestvicu za muzikalnost i točnost donje oktave – izvedbe koju je premašio samo WAMM.

Otvor za prelazni odušak (XLF)

Kao što je većina audiofila doživjela, razni arhitektonski detalji unutar slušaonice utječu na način na koji rasprostiru niski tonovi. U sobama koje sadrže nekoliko velikih prozora, na primjer, zvučnik koji inače može reproducirati vrlo dubok bas u tipičnim situacijama može zvučati mršavo. Dave Wilson izvorno je zamislio križni otvor za bas odušak kao učinkovit lijek za ovaj problem. Elegantno jednostavna ideja, sustav Cross-Load omogućava korisniku da odabere prednji ili stražnji odušak. Na prednjoj strani XVX-a, ispod woofera, jedan od dva otvora prekriven je pločom. U ovoj konfiguraciji odušak se nalazi na stražnjoj strani kućišta. U prostorijama u kojima je bas sa stražnjeg porta pretjeran, ploča i utikač premjeste se na stražnji port, a u funkciju stupa prednji odušak.

Kompozitno kućište

Wilson nastavlja svoja dugogodišnja istraživanja i razvoj najnovijih kompozita. Dok se većina dizajnera zvučnika obično usredotočuje na jedan materijal, bilo da je riječ o preferiranoj leguri aluminija, egzotičnog drveta ili najnovijih trendi kompozita, Wilson je odavno prepoznao potrebu
Korištenja specijaliziranih materijala za različite primjene. Istraživanje materijala potrebnih karakteristika za poboljšanje glazbene točnost bio je presudan interes Wilson-ovih neprekidnih nastojanja za konstrukciju zvučničkih kabineta.
Wilson koristi najnovije alate za razvoj, uključujući zaštićeni izvanredan sustav laserske doplerske vibrometrije. Uz vrhunsku rezoluciju, ova tehnika mjerenja je sposobna otkriti najslabije rezonancije zatvorenih prostora koje uništavaju glazbu a ne mogu se prepoznati korištenjem tradicionalnih metoda mjerenja. Poput WAMM-a, XVX kućišta i moduli izrađeni su korištenjem kombinacije zaštićenih X- i S-kompozitna materijala i legure aluminija za zrakoplove i svemirske module. Daryl i njegov tim trenutačno rade na nekoliko složenih inovacije za Chronosonic XVX koje još uvijek nisu spremni otkriti a nakon dovršetka istraživanja, detalji će uslijediti.

Ostali važni detalji dizajna

Kućište skretnice je sada izgrađeno od ugljičnih vlakana. Potpuno novo dizajnirani spojni elementi sada se pridružuju Wilsonovim zaštićenim spojnicama kao objedinjeni

sustav povezivanja. Prvo su razvijeni vijci za brzo oslobađanje koji služe za podešavanje elemenata vremenske domene. To mjesto lako je dostupno sa stražnje strane kabineta.

Svaka je montirana na podlogu od ugljičnih vlakana. Mijenjanje otpornika je jednostavno – uklanjanjem staklenog poklopca i skidanjem elemenata s hladnjaka.

Novi WilsonGloss ™ Premium Pearl završna obrada

WilsonGloss je postupak završne obrade s više faza. Započinje slojem zaštitnog gela. Zatim slijedi nekoliko slojeva osnovne boje. Dalje se na završnu površinu nanose prozirni ili satenski premazi. Na kraju, sve se površine boje pažljivo poliraju rukom. Konačna izgled je bez premca – čak i u svjetu sjajnih proizvođača automobila. U kombinaciji s lansiranjem Chronosonic XVX-a, Wilson je još usavršio završnu obradu kućišta i dodatno podignuo letvicu konkurenciji.

Pored standardnih i prilagođenih procesa, nude se i nove kategorije premium boja – WilsonGloss Premium Pearl uključuje pet novih opcija koje uključuje dodatne korake u završnoj obradi. Premium Pearl reflektira svjetlost nijansirano – poboljšavajući dubinu boje, koja se mijenja ovisno o kutu gledanja. WilsonGloss Premium Pearl predstavlja krajnji izraz profinjenosti i ljepote.

Dostupnost

Chronosonic XVX započet će s isporukom u listopadu 2019.

Američki MPC: 329.000 USD

 Za dodatne informacije molimo da nam se bez ustezanja javite!

Opći podaci:

 • Tip srednjetonskog modula/kućišta: X&S-kompozitni material, odušak straga
 • Tip visokotonskog modula/kućišta: X&S-kompozitni material, zatvoreno kućište
 • Tip niskotonskog modula/kućišta: X-kompozitni material, XLF odušak
 • Niskotonske jedinice: 267 mm i 318 mm, papirna membrana
 • Gornji srednjetonske jedinice: 101 mm papir/kompozit
 • Doljnji srednjetonske jedinice: 2 x 178 mm papir/kompozit
 • Prednji visokotonac: 25 mm svilena kupola (Mk 5)
 • Stražnji visokotonac: 25 mm svilena kupola (Mk 5)
 • Visina: 187 cm bez šiljaka
 • Širina: 42 cm
 • Dubina: 84 cm
AUDIOCINEMA ART newsletter

AUDIOCINEMA ART newsletter

Budi Up – To –Date sa najboljim zvukom uz AUDIOCINEMA ART

Prijavi se na naš newsletter i prvi saznaj novosti iz hi-fi svijeta!

Uspješno ste se prijavili na našu newsletter listu! Hvala!

Pin It on Pinterest