Wilson Audio Alexx

sij 23, 2016 | High-end audio, Wilson Audio

Poznati proizvođač vrhunskih zvučnika, Wilson Audio, najavio je izlazak na tržište zvučničkih kutija Alexx, koji se razvijao paralelno s većima koje će nositi ime Wamm.

Alexx je četvrti novokonstruirani zvučnik u mnogo godina koji će donijeti više novih tehnoloških rješenja, inovacija i iskustva nego bilo koji i bilo čiji dosad proizvedeni zvučnik

Pretpostavljalo se da će Alexx zamijeniti ostarjeli Maxx, u smislu veličine i pojavnosti, ispod Alexandrije, ali, u stvari, tu svaka sličnost prestaje. U stvari, Alexx je znatno kompleksniji i sofisticiraniji zvučnik koji pokazuje suvremeno razmišljanje kompanije o dizajnu geometrije u vremenskoj domeni, konfiguraciji zvučničkih jedinica I njihovom razvoju.  Jednako tako, primijenjena je strategija niskorezonantnih materijala i konstrukcije korištenjem laserskog vibrometra, poznate iz Alexandrije i Sabrine, a biti će i dio konstrukcije Wamma koji se razvijao istovremeno.

Potpuno nova “MTM” (Midrange – Twitter – Midrange) geometrija, odnosi se na smještaj dva srednjotonca u odnosu na visokotonac. Prednost takve konstrukcije je veći dinamički opseg unutar srednjotonskog područja. Za razliku od obične montaže jedinica na prednju ploču kutije, Wilson se koristi raznim inačicama modularnog dizajna, kojim se svaka zvučnička jedinica, sa svojom individualnom kutijom može podesiti radi postizanja savršene vremenske komponente kao i različite vertikalne disperzije.

Za Alex i Wamm ekipa inženjera je redefinirala MTM geometriju podijelivši srdnjotonsko područje na dvije jedinice, od kojih svaka pojedinačno reproducira samo dio srednjotonskog spektra. Jedinice su različite, slavni srednjotonac promjera membrane 18 cm poznat iz Alexandrije i 13 centimetarski korišten u Sabrini. Različiti dio srednjotonskog frekvencijskog područje koje svaki od njih reproducira ima za posljedicu bešavno pokrivanje šireg područja, uz dosad nečuvenu koherenciju i jedinstvenu kombinaciju brzine, artikulacije i autoriteta koji se može razumijeti samo slušanjem Alexxa.

Novi dizajn niskotonskih jedinica

Zajednički razvoj Wamma i Alexxa iznjedrio je nove niskotonske jedinice, nastale evolucijom 25 i 30 centimetarskih niskotonaca pozbatih iz Alexije.

Osuvremenjeni, poboljšani niskotonci sad imaju promjer membrana 27 i 32 cm, a Wilson Audio nastavlja s praksom da u novim proizvodima postavlja nova, suvremenija i bolja dostignuća. Smešteni u nove, niskorezonantne kompozitne zakošene kutije, znatno unaprijeđuju integraciju ionako sjajne vremenske komponente, brzinu, autoritet, kontrolu i muzikalnost niskotonskog dijela zvučnog spektra.

Podešavanje gornjih modula radi ispravne vremenske domene obavlja se stepeničastim pomicanjem modula što osigurava besprijekorno podešavanje vremana odziva, kao i optimalnog odnosa osi zvučničkih jedinica sa pozicijom slušatelja. Vremenska domena Alexxa je među najpreciznijima koje je Wilson ikad uspio postići, što znači da je najkoherentnija od svih poznatih zvučnika.

XLF (Cross-load Flow) sustav otvora

Kao kod Alexandrije, Alexx ima mogućnost pomicanja otvora prema naprijed ili nazad na kućištu niskotonske jedinice. To ne mijenja karakteristike samo u neječnim, laboratorijskim prostorima, već osigurava pravilan odziv u najrazličitim prostorijama. U prostorima sa slabijim odzivom niskotonskog dijela spectra, otvor se pomakne nazad, i obratno, u prostorima s bogatim basom, otvor ide naprijed.

AUDIOCINEMA ART newsletter

AUDIOCINEMA ART newsletter

Budi Up – To –Date sa najboljim zvukom uz AUDIOCINEMA ART

Prijavi se na naš newsletter i prvi saznaj novosti iz hi-fi svijeta!

Uspješno ste se prijavili na našu newsletter listu! Hvala!

Pin It on Pinterest