Volumio Primo – Kvalitetan hardver za moćan audiosoftver

03. siječnja 2020. | Audio/video sistemi, Multiroom/Home Theatre/Custom Instalation, Mutlimedija/Audio Gadget

Volumio Primo – Kvalitetan hardver za moćan audiosoftver

sij 3, 2020 | Audio/video sistemi, Multiroom/Home Theatre/Custom Instalation, Mutlimedija/Audio Gadget

Članak prenosimo iz BUG izdanja za Sijećanj 2020. :
Autori Volumia, popularne softverske platforme za offline i online reprodukciju glazbe, oko svojeg su sustava izgradili zaista zanimljiv glazbeni mrežni streamer s integriranim DAC-om

Volumio Primo

Streamer/DAC ESS SABRE ES9028Q2M
(24-bit/192 kHz preko S/PDIF-a, 32-bit/768 kHz
preko USB-a)
Hi-res formati FLAC, MQA, WAV, AIFF
Izlazi RCA, koaksijalni S/PDIF, HDMI ARC
Cijena 3.690,00 kn

Volumio Primo

Ime Volumio prvi put smo sreli prije nekoliko godinu tražeći audio rješenja za platformu Raspberry Pi.

Tada je to još bio samo projekt otvorena kôda poput softvera RuneAudio, ali i mnogih drugih. U  međuvremenu mnogi su od tih softvera prestali biti održavani, a Volumio se od hobističkog projekta pretvorio u kompaniju koja radi čak i svoje hardverske komponente.

Volumio Primo upravo je primjer kvalitetno izvedenog komada hardvera koji ima funkciju mrežnog svirača/streamera g lazbe.

Baziran je na Asus Tinkerboard S SBC-u, uz dodanu audiokarticu s DAC-om ESS SABRE  ES9028Q2M.

Tinkerboard platforma, za razliku od Raspberry Pija, ima odvojene mrežne i USB busove te 16 GB eMMC memorije, što su, pretpostavljamo, bili razlozi za odabir upravo ove platforme.

Prvo što upada u oči kod Prima jest nedostatak ikakvih kontrola, prekidača, a nema čak niti signalnih LED-ica. Jedino je stražnja strana puna portova. Četiri USB 2.0 porta i gigabitni Ethernet zaduženi su za podatkovnu stranu priče, a izlazi se sastoje od pozlaćenih RCA činčeva za analogni audioizlaz, te koaksijalniog S/PDIF izlaza.

Tu je i HDMI ARC izlaz za prikaz upravljačkog sučelja na televizoru ili nekom drugom tipu vanjskog ekrana. S uređajem dolazi i vanjsko 5V 3A napajanje, te Wi-Fi antena. Za prvo spajanje proizvođač preporučuje spajanje žicom u Ethernet mrežu, ali Primo ima i svoj hotspot na koji se možete spojiti, te potom namjestiti postavke iz browsera računala ili mobitela.

Na raspolaganju je i službena Volumijeva aplikacija za upravljanje uređajem, ali potrebno ju je doplatiti 18 kuna za Androidovu platformu te 16,99 kn za iOS. To su cijene za upravljanje besplatnim Volumijevim softverom na bilo kojem uređaju, ali kad već kupite komad hardvera poprilične cijene, očekivali biste i neki kupon kôd za besplatno skidanje.

Iako nije besplatna, i iako se svim funkcijama može upravljati preko browsera čak i na manjem mobitelu, preporučujemo kupnju aplikacije za vaš mobitel, jer štedi vrijeme i ponekad živce.

Korisničko sučelje mješavina je raznih stilova te se u trenutačnoj verziji softvera (2.673) može birati između “starog” 2.0 i eksperimentalnog “novog” 3.0 interfejsa.

I u starom i u novom interfejsu potrebno je neko vrijeme na privikavanje, jer ima zaista mnogo  funkcija za odabir, s obzirom na to da Volumio može dohvaćati glazbu s mnoštva izvora – od lokalnih USB stickova ili diskova, do mrežnih NAS-ova (podržan je UPnP), raznih streaming servisa (Spotify, Tidal, Qobuz, TuneIn, Radio Paradise i mnogi drugi), pa i bežično, putem AirPlaya i Bluetootha.

Samim softverom ćemo se opširnije baviti nekom drugom prilikom – dovoljno je znati da je Volumio iznimno moćan, proširiv i pouzdan; riječ je o jednom od najboljih softverskih glazbenih sustava na svijetu.

Razmotrimo druga dva Primova ključna aspekta – praktičnost upotrebe i kvalitetu zvuka.

Već smo spomenuli da Primo ima mnoštvo mogućnosti spajanja te pretendira da bude koncentrator svih digitalno pohranjenih glazbenih fajlova. Može procesirati S/PDIF audio do 24-bit/192 kHz, a kroz USB sučelje prosljeđuje DSD512 i 32-bit/768 kHz datoteke.

Mi smo se, pak, zadovoljili CD kvalitetom FLAC-a (16-bit/48kHz), gdje se Primo pokazao u svoj
svojoj raskoši.

Bogata zvučna slika, s puno detalja punila je sobu i tjerala na daljnje slušanje. Bluetooth veza, koja bi prema specifikacijama trebala biti podržavati kodek aptX, radila je besprijekorno, a kurioziteta radi, probali smo i neke 24-bit/192 kHz zapise, čisto da provjerimo postoje li neka zapinjanja i pucketanja koja su se znala javljati na Raspberry Pi 2 s Volumiom prije koju godinu, kad smo ga iskušavali.

Na Primu je sve zvučalo besprijekorno. Za otključavanje svih mogućnosti softverske platforme  Volumio potrebno je pretplatiti se na MyVolumio Superstar, što će vas koštati 67 eura godišnje.

Na ovaj način dobivaju se stvari poput integracije Tidala i Qobuza te integracije AD2P Bluetootha i Amazonovog glasovnog asistenta Alexa.

Ako vam te dodatne funkcije nisu potrebne, Primo možete koristiti bez ikakvih dodatnih troškova, uz besplatnu varijantu Volumia.

Kada se sve to uzme u obzir, Volumio Primo nije tako jeftin uređaj kako bi se očekivalo od projekta  koji je počeo kao besplatni softver. Međutim, kvalitetom zvuka i mogućnostima sasvim je u rangu, ako ne i bolji od mnogo razvikanijih uređaja slične i više cijene.

P
  • Široki raspon izvora zvuka
  • raznolike mogućnosti podešavanja
  • kvaliteta zvuka
O
  • Zbunjujuća cjenovna shema
  • nema vanjskih kontrola niti statusnih LED-ica

DOJAM:
Za prave hi-fi entuzijaste, od onih s malo tehničkog zaleđa, do onih koji vole prčkati po kôdu.

Volumio Primo glazbeni player i streamer () MPC: 3690.00 kn KUPI

AUDIOCINEMA ART newsletter

AUDIOCINEMA ART newsletter

Budi Up – To –Date sa najboljim zvukom uz AUDIOCINEMA ART

Prijavi se na naš newsletter i prvi saznaj novosti iz hi-fi svijeta!

Uspješno ste se prijavili na našu newsletter listu! Hvala!

Pin It on Pinterest