Vivid Audio Giya zvučnički sustavi

20. rujna 2015. | High-end audio, Vivid Audio

Vivid Audio Giya zvučnički sustavi

ruj 20, 2015 | High-end audio, Vivid Audio

Vrhunski dizajnirani zvučnički sustavi
Iako ni u svijetu ni kod nas nisu jako poznati, posada koja stoji iza Vivid Audija u audioindustriji je već preko 40 godina. Sjedište tvrtke je u okolici Durbana, najveće luke Republike Južne Afrike, a utemeljili su je južnoafrički i britanski inženjeri.

Gotovo sve što čini Vivid Audio zvučničke sustave je jedinstveno i ne može se naći u drugim zvučničim sustavima. Tijekom dizajniranja zvučničkih sustava sve se propitkuje i ništa ne uzima zdravo za gotovo. Sve zvučničke jedinice, svi kabineti i skretnice nastaju unutar tvrtke.

Tvrtku je osnovao Philip Guttentag, a kasnije mu se pridružio Robert Trunz, nekadašnji predsjednik B&W-a. Treći član posade, Laurence Dickie, također Englez, ime je stekao kao dizajner B&W ovih Matrix i Nautilus zvučničkih sustava, a poznat je i kao autor Turbosound Polyhorn i Dendritic zvučničkih sustava s rogom za profesionalnu uporabu. Potonja dva člana posade značajno su utjecala na dizajn Vivid Audijovih zvučničkih sustava, pa i na stanovitu sličnost s Nautilus modelima iz B&W produkcije. A dizajn ima funkciju osigurati da se u što većoj mjeri izbjegnu rezonancije  kabineta i refleksije zvuka unutar njega. Vivid Audio popdukciju čini nekoliko serija zvučničkih sustava.

Giya

U Giya seriji nalaze se vrhunski Vivid Audijovi zvučnički sustavi, pomna kombinacija dizajna, vještine izrade i kvalitetnih materijala spregnutih u cjelinu koja rezultira jedinstvenim reprodukcijskim dosezima. Giya sustavi prepoznatljivi su po cjevastom obliku koji se sužava prema vrhu, a funkcija im je upijanje refleksija zvuka unutar kabneta. Njihov autor je Laurence Dickie, čije su najpoznatije i najprepoznatljivije djelo kabineti za zvučnički sustav Nautilus.

Vivid Giya grupa
Vivid Giya grupa

Giya G1

Giya G1

G1 su najveće i najbolje zvučničke kutije Vivid Audija, a po ocjenama u svjetskom audiotisku i jedne od najboljih na tržištu. Radi se o četverostaznom ustroju s pet zvučničkih jedinica – tri na prednjoj strani i dvije bas jedinice na bokovima skulpturalno oblikovanog kabineta koji se sužava prema vrhu i nema usporednih stranica. Kabineti su sendvičasta struktura od staklenom vunom ojačane balze.

Visokotonska jedinica ima metalnu kupolastu membranu promjera 26 mm, a srednjotonska jedinica također ima kupolastu metalnu membranu, promjera 50 mm. Bas/srednjotonska jedinica ima konusnu membranu, a dvije bas jedinice imaju metalnu konusnu membranu promjera 225 mm.
Osjetljivost sustava je 91 dB, nazivna impedancija 6 ohma (min. 4 ohma), frekvencijski odziv 25 Hz – 36 kHz, harmonička izobličenja <0,5%, a podnošenje snage do 800 W.

Dimenzije G1 sustava su 1700 x 440 x 800 mm, a masa jedne kutije 80 kg.

Giya G2

Giya G1

Nakon vrlo pohvalnih ocjena za G1 sustav, u Vivid Audiju odlučili su napraviti manju inačicu koje će bolje odgovarati manjim prostorijama. Po svemu su to istovjetni zvučnički sustavi, s time da je G2 model za 20% niži. No, tehničke im se osobine donekle razlikuju.

Osjetljivost G2 sustava je 89 dB, nazivna impedancija 6 ohma (min. 4 ohma), frekvencijski odziv 33 Hz – 36 kHz, harmonička izobličenja <0,5%, a podnošenje snage do 800 W.

Dimenzije G2 sustava su 1383 x 360 x 638 mm, a masa jedne kutije 55 kg.

Giya G3

Giya G1

G3 sustav najmlađi je iz Giya serije. Na tržištu se pojavio sredinom 2012. godine. Tipični je primjerak Giya roda, ali znatno manjih dimenzija od ostala dva modela i s jednom bas jedinicom manje, pa je primjeren radu u razmjerno malim prostorima.

Osjetljivost G3 sustava je 87 dB, nazivna impedancija 6 ohma (min. 4 ohma), frekvencijski odziv 36 Hz – 36 kHz, harmonička izobličenja <0,5%, a podnošenje snage do 800 W.

Dimenzije sustava su 1161 x 341 x 578 mm, a masa jedne kutije 41 kg.

AUDIOCINEMA ART newsletter

AUDIOCINEMA ART newsletter

Budi Up – To –Date sa najboljim zvukom uz AUDIOCINEMA ART

Prijavi se na naš newsletter i prvi saznaj novosti iz hi-fi svijeta!

Uspješno ste se prijavili na našu newsletter listu! Hvala!

Pin It on Pinterest