Ulazak u višu klasu – iFi Audio Neo iDSD – BUG recenzija

velj 25, 2021 | Audio/video sistemi, iFi Audio, Recenzije

Pomnim odabirom komponenti, iFi je proizveo moćan DAC s pojačalom za slušalice, koji je mogućnostima i cijenom namijenjen zahtjevnijim ljubiteljima visokokvalitetnog zvuka

članak prenešen iz časopisa BUG (ožujak 2021.) – link

Pomnim odabirom komponenti, iFi je proizveo moćan DAC s pojačalom za slušalice, koji je mogućnostima i cijenom namijenjen zahtjevnijim ljubiteljima visokokvalitetnog zvuka

članak prenešen iz časopisa BUG (ožujak 2021.) – link

Engleski iFi Audio svojim se odličnim DAC-ovima i pojačalima za slušalice etablirao u donjem dijelu tog tržišta, gdje je, zbog niza proizvoda s odličnim omjerom mogućnosti i performansi, postao popularno ime među širokim masama.

Neo iDSD, kojim ćemo se u ovoj recenziji pozabaviti, tvrtkin je istup u srednju cjenovnu, ali i višu kvalitativnu kategoriju.

Ovaj uređaj košta 6.000 kuna, a radi se o stolnom DAC-u s posve balansiranim pojačalom za slušalice, koje se s izvorima zvuka može povezati žično i bežično, pomoću Bluetootha.

Neo iDSD veličine je knjige, i u potpunosti je načinjen od aluminija. Sprijeda nalazimo malen i OLED ek ran, višefunkcijski kotačić, tipke za izbor ulaza (USB, optički, koaksijalni, Bluetooth) i u ključenje, odnosno isključenje, te dva izlaza za slušalice.

Desni je klasični 6,35-milimetarski jack, a lijevi je balansirani 4,4-milimetarski Pentaconn konektor. Posjedujete li slušalice s obostrano balansiranim kabelima i Pentaconn konektorom imat ćete ih kamo spojiti.

Na monokromatskom ekranu ispisuju se osnovne informacije:

 • tip zvučnog signala (PCM, DSD ili MQA),
 • sample rate,
 • glasnoća (-100 do 0 dB)
 • i odabrani ulaz.

iFi audio NEO iDSD - balansirano USB/Bluetooth DAC/pojačalo (iFi audio) MPC: 6350.00 kn KUPI

Sve te oznake presitne su da bi se mogle pročitati s imalo veće udaljenosti, no ako Neo iDSD držite na stolu za kojim sjedite, što je njegova predviđena namjena, tada s čitljivošću ekrana ne biste trebali imati problema. Vrijedi istaknuti da se prikaz na ekranu automatski rotira za 90°, u slučaju da Neo iDSD odlučimo postaviti uspravno, na priloženo metalno postolje.

ifi NEO iDSD

Svoj akustički maksimum Neo iDSD daje preko USB ulaza. Analogni XLR izlazi omogućuju spajanje sa studijskim monitorima ili naprednijim integriranim pojačalima

Sprijeda su dva izlaza za slušalice – balansirani 4,4-milimetarski Pentaconn i nebalansirani 6,35-milimetarski jack

Metalni kotačić koristi se za namještanje glasnoće zvuka. Kad ga pritisnemo, zvuk na svim izlazima smjesta se isključuje

Višefunkcijski kotačić namijenjen je namještanju glasnoće, a također se može pritisnuti kao tipka. Kratki pritisak isključuje zvuk (mute), a dugačkim pristupamo izborniku za namještanje svjetline ekrana, gdje se ekran može i posve isključiti. Još jednu funkciju kotačić dobiva kad je Neo iDSD isključen: ako ga tada držimo pritisnutog i potom uključimo uređaj, otvorit će se  izbornik u kojem biramo hoće li stražnji analogni izlazi imati fiksnu ili varijabilnu razinu signala.

Fiksna razina koristi se kad se Neo iDSD spaja na drugo integrirano pojačalo ili pretpojačalo, a varijabilna u slučaju da ga povezujemo na aktivne zvučnike, jer tada njihov u glasnoću možemo regulirati pomoću kotačića na prednjici iFijeva uređaja.

Glasnoća zvuka također se može namještati pomoću priloženog daljinskog upravljača, a kad ga već spominjemo, kažimo i da je on uvjerljivo najlošiji dio iFijeva uređaja. Minijaturnim dimenzijama i jeftinom, posve plastičnom izvedbom, podsjeća na daljinske upravljače koji se dobivaju uz LED trake s AliExpressa, što, u kontekstu komada hi-fi opreme s cijenom od 6.000 kuna, smatramo posve neprikladnim.  Shvaćamo kako se radi o stolnom DAC-u i pojačalu pa daljinac većini korisnika neće biti potreban, ali ovaj je toliko neugledan da bismo radije da ga nema.

Neugledni daljinski upravljač ne priliči uređaju ove cijene i kvalitete

Samo najbolje

Na stražnjoj strani iFijeva uređaja nalaze se balansirani analogni XLR konektori, namijenjeni spajanju na druga (moćnija) pojačala, pretpojačala i zvučnike iz kategorije studijskih monitora. Tu je i par nebalansiranih analognih RCA izlaza, koji će  poslužiti za povezivanje s drugim tipovima aktivnih zv učnika. Pasivni zvučnici ne mogu se spojiti na Neo iDSD. Digitalna sekcija sastoji se od koaksijalnog, optičkog (TOSLINK) i USB ulaza.

Najzad, straga još nalazimo konektor vanjskog napajanja te navoj priložene vanjske Bluetooth antene.

Vrijedi spomenuti da spajanje slušalica ne rezultira isključenjem stražnjih izlaza. Drugim riječima, kad spojite slušalice, povezani
zvučnici nastavit će svirati te će se pojačavati i utišavati zajedno sa slušalicama. Jedini način da ih utišate jest da ih isključite, što je prilično iritantno, osobito za korisnike koji se često prebacuju između slušalica i zvučnika.

Više od vanjštine iFi Nea iDSD, zagriženije ljubitelje visokokvalitetnog zvuka zainteresirat će njegova utroba.

Pod aluminijskim oklopom krije se moćan Burr-Brownov digitalno-analogni konverter True Native, pojačalo za slušalice s dvostr ukom mono topologijom i posve balansiranim ustrojem, 16 -jezgreni XMOS čip za obradu digitalnih signala (onih koji dolaze preko USB-a i optičkog sučelja), čiji je firmware iFi modificirao radi što bolje sinergije sa spomenutim DAC-om, te Qualcommov Bluetooth čip QCC5100.

Potonji podržava sve relevantne Bluetooth kodeke:

 • SBC,
 • AAC,
 • aptX,
 • aptX Adaptive,
 • aptX LL,
 • aptX HD,
 • LDAC i LHDC.

Firmware tog Bluetooth čipa je nadogradiv, stoga on u budućnosti može podržati kodeke koji u ovom trenutku još ne postoje. Istodobno može zapamtiti do sedam (mobilnih) uređaja.

DAC zna raditi sa svim tipovima audiozapisa s kojima bi vrlo zahtjevni korisnici mogli raspolagati. Preko optičkog i koaksijalnog ulaza podržava PCM datoteke u 24 -bit/192 kHz k valiteti, a USB sučelje maksimalnu razlučivost podiže na 32-bit/ 768 kHz te u tome pridodaje podršku za DSD (64/128/256/512) i nikakvo digitalno procesiranje audiosignala.

Pomno odabrane komponente rezultirale su izvrsnim akustičkim performansama

Pomoću priloženog metalnog postolja, Neo iDSD može se postaviti uspravno. Prikaz na ekranu u tom se slučaju automatski zakreće za 90°

Tehničke specifikacije iFijeva čeda prilično su impresivne

Omjer signala i šuma na balansiranom i nebalansiranom izlazu za slušalice jest 112 dB, a ukupna harmonijska distorzija (THD+N) iznosi 0,0015% – ne, nismo pogriješili s decimalama. Na balansiranom izlazu pojačalo za slušalice isporučuje snagu od 1.040 mW pri 32 Ω te 68,6 mW pri 600 Ω.

Nebalansirani izlaz daje 295 mW snage pri 32 Ω t e 1 7,6 mW pri 600 Ω. Ta zaliha snage dostatna je za većinu slušalica koje ćete  pronaći na tržištu, a osim naglavnih hi-fi modela, u obzir dolaze i osjetljivi in-ear monitori (IEM). Sa svim time na umu, ne čudi ni da su akustičke performanse ovog uređaja izvanredne.

Osim sirovom snagom, impresionirao nas je čistoćom, čvrstoćom i dinamikom zvuka, kako na spojenim slušalicama, tako i na aktivnim zvučnicima. Premda smo se u prošlosti više puta uvjerili da iFi Audio zna proizvesti akustički vrlo uvjerljive uređaje, Neo iDSD sve to odvodi na novu razinu, nudeći zaista ozbiljne performanse, kojima ni audiofili neće pronaći zamjerku.

Rado bismo vam o zvuku ovog uređaja napisali još poneki redak teksta, ali nema tu velike filozofije – glazba zvuči upravo onako kako bi trebala.

U tom smislu mogli bismo povući paralelu s još jednim fenomenalnim DAC-om s pojačalom za slušalice, RMEovim modelom ADI-2 DAC, koji je oko 1.700 kuna skuplji od iFijeva Neo iDSD-a. Jedan i drugi zvuče izvanredno, ali imaju sasvim drugačije pristupe: dok ADI-2 DAC cilja na geekove, kojima nudi milijardu izbornika s digitalnim filtrima i ekvilizatorima, Neo iDSD teži apsolutnom purizmu te korisnike lišava ikakve naknadne konfiguracije.

Pridodamo li tome da ima više funkcija, poput MQA dekodera, Bluetootha i balansiranog izlaza za slušalice, sasvim je jasno kako će mnogima upravo on biti  prvi izbor.

Premda cijena od 6.000 kuna nije malena, iFi Audio Neo iDSD u toj je kategoriji jedan je od najboljih uređaja svoje vrste.

iFi Audio Neo iDSD

DAC Burr-Brown True Native (PCM 32-bit/768 kHz, DSD64/128/256/512,
DXD, MQA)
Ulazi USB 3.0, optički (TOSLINK), koaksijalni
Izlazi 6,35-mm nebalansirani, 4,4-mm Pentaconn balansirani, analogni
balansirani (XLR), analogni nebalansirani (RCA)
Povezivost Bluetooth 5.0 (SBC, AAC, aptX, aptX HD, aptX LL, aptX Adaptive,
LDAC, LHDC)
THD+N/SnR 0,0015% / 112 dB
Snaga pojačala 1.040 mW @ 32 Ω (balansirano), 295 mW @ 32 Ω
(nebalansirano)
Dimenzije i masa 214 x 146 x 41 mm / 970 g
Jamstvo 2 godine
Cijena 5.990 kn

 

DOJAM
Jedan od ponajboljih DAC-ova s pojačalom za slušalice u svojoj cjenovnoj kategoriji.

P
 • Izvrsna kvaliteta zvuka,
 • odlično odabrana kombinacija komponenti,
 • podrška za sve relevantne Bluetooth kodeke,
 • posve balansirani ustroj,
 • balansirani izlaz zaslušalice,
 • XLR analogni izlazi,
 • mogućnost polegnutog i uspravnog korištenja
O
 • Neugledan daljinski upravljač, spajanje slušalica ne isključuje analogne izlaze

iFi audio NEO iDSD - balansirano USB/Bluetooth DAC/pojačalo (iFi audio) MPC: 6350.00 kn KUPI

Za sve dodatne informacije molimo da nas bez ustezanja kontaktirate!

IFI AUDIO ČLANCI:

AUDIOCINEMA ART newsletter

AUDIOCINEMA ART newsletter

Budi Up – To –Date sa najboljim zvukom uz AUDIOCINEMA ART

Prijavi se na naš newsletter i prvi saznaj novosti iz hi-fi svijeta!

Uspješno ste se prijavili na našu newsletter listu! Hvala!

Pin It on Pinterest