UD-503 Teacov tehnički ambiciozan i korisnički komforan DAC i pojačalo za slušalice u high end klasi

srp 27, 2015 | Audio/video sistemi, Teac

Stručnjaci Teaca dulje su vrijeme razvijali DAC i pojačalo za slušalice tako da za razumnu cijenu ponude pravi High-end uređaj novih, dosada nedostižnih mogućnosti.

Ovim uređajem sustavi najviših dometa, temeljeni na glazbenim zapisima s računala, kreću u novu, vrlo svijetlu budućnost. Konkurenciji ostaje jedino gledati leđa ovoj fascinantnoj kombinaciji DAC-a i pojačala za slušalice.

Mehanika, sklopovlje i svaki dio programiranih aplikacija, poseban je, nov i revolucionaran i dovodi UD-503 u pravu high-end zonu prihvatljive cijene.

Glavni su elementi Teacovog UD-503 dva ugrađena VERITA  AK4490 DAC-a (Asahi Kasei Microdevices-a, inače proizvođača brojnih high-end komponenti) koji podržavaju razlučivost do 11,2 MHz DSD i 384 kHz / 32 bitni PCM. Uz unutarnje clockove visoke preciznosti (44,1 Khz i 48 kHz) podržava se i spajanje na vanjski 10 MHz clock. Spojen s računalom USB priključkom, UD-503 podržava asinkroni USB način prijenosa, čime kontrolira PCM i DSD signale sinkronizirajući ih s vlastitim clockom čiji se rad generira ugrađenim visoko preciznim kristalnim oscilatorom.

Pojednostavljeno: potpuno balansirana dual-mono struktura osigurana je do detalja odvajanjem sklopova za svaki kanal prijenosa, počevši od toroidalne jezgre transformatora do visokih performansi VERITA AK4490 DAC-ova.

Na ovaj je način iznimno potisnuta interferencija između lijevog i desnog kanala, što je posebno važno za slušanje preko slušalice, tako da se UD-503 može koristiti kao pojačalo za slušalice visokih performansi ili integriran s postojećim hi-fi sustavom – i to preko balansiranih kabela.

Posebno je pažnja posvećena (uzgred: što se dalje upoznajemo s UD-503, on sve više nalikuje rješenjima Esoteric modela) izoliranju međusobno štetnih utjecaja analognog i digitalnog dijela: od odvajanja uzemljenja i napajanja do oklopa. Dakle, svim vrstama šuma koje dolaze iz ulaznih digitalnih izvora (uključujući i onaj računala preko USB-a), spriječen je ulazak u analogni dio. Već od prvog takta glazbe, kao rezultat svih novina i poboljšanja može se čuti i disanje interpreta, te fascinantna razlučivost zvukovnih tekstura. Dual-mono struktura odvaja sve sklopove uređaja: od napajanja do izlaznog stupnja. Na ovaj način se ne osigurava samo uravnotežen i paralelan rad DAC-ova i pojačala za slušalice, već i rad ugrađenih krugova pred-pojačala za harmoniziranje sustava sa izlaznim pojačalom ili aktivnim zvučnicima.

Za korisnike slušalica je ugrađeni sklop visoke preciznosti TEAC-QVCS (Quad Volume Control System) za kontrolu glasnoće koji omogućuje vrlo precizno podešavanje u 256 koraka. Podržan je rad za veliki broj različitih slušalica u nekoliko radnih varijanti. Na prednjoj ploči je organski elektro-luminiscentni predočnik (OELD) koji ima vidljivost visoke rezolucije, čtika, velika slova i znakove i pokazuje stupanj glasnoće. Na prednjoj ploči su dva balansirana priključka za slušalice.

Kompletan uređaj ima kućište izuzetne mehaničke čvrstoće (masivne plohe) i oslanja se na tri precizno izrađena  šiljka čime se postiže stabilnost i učinkoviti okomiti prolaz vibracija. Metalna šasija ne odlikuje se samo izuzetnom čvrstoćom već su i priključci vrlo dostupni, za razliku od mnogih uređaja drugih proizvođača high end uređaja ove vrste. UD-503 je i dizajniran za spajanje s drugim high-end uređajima s dovoljno prostora između priključaka (XLR, RCA, USB, koaksijalni i optički). Digitalni ulaz na prednjoj strani je kombinirani koaksijalni i optički mini-mini priključak, što uređaj čini jednostavnim za spajanje s audio prijenosnicima najnovije generacija (ali i starijih).

Vjerojatno ne treba spominjati da se svi kabeli, kao i metalni daljinski upravljač isporučuju kao dio standardne opreme.

Dimenzije (Š x V x D): 290 x 81,5 x 249 mm. Težina uređaja je 4,2 kg.