Tivoli Audio – tko su, što rade, tko je Henry Kloss?

29. ožujka 2018. | Mutlimedija/Audio Gadget, Tivoli Audio

Tivoli Audio – tko su, što rade, tko je Henry Kloss?

ožu. 29, 2018 | Mutlimedija/Audio Gadget, Tivoli Audio

Tivoli Audio je američki proizvođač elektronike za široku potrošnju. Tvtrku su 2000. godine osnovali Henry Kloss i Tom DeVesto.

Kloss je zapazio da na tržištu nedostaju kvalitetni, lijepo dizajnirani, dobro zvučeći AM/FM radio prijamnici prihvatljive cijene. Kako se cijeli život bavio osmišljavanjem sličnih uređaja, svjetlo dana ugledao je Model One, izvanredan stolni AM/FM radio temeljen na retro dizajnu sličnih aparata iz šezdesetih godina.

Kloss je vidio veliki potencijal i nakon razvoja prototipa dogovorio je s DeVestom proizvodnju i distribuciju preko nove kompanije, Tivoli Audio.

Model One je bio najbolje zvučeći uređaj u području stolnih radio aparata s naglaskom na prijamu FM postaja u urbanom okružju, zadržavajući sposobnost “hvatanja” udaljenih ili radio postaja sa slabim signalom. FM tjuner inovativnog dizajna koristio je sofisticiranu kombinaciju komponenti za postizanje vrhunskih rezultata uz nisku cijenu. Do toga vremena nije postojao FM prijamnik koji bi mogao čisto i bez smetnji selektirati radio postaje u prenapučenom eteru. Konstrukcija takvog tjunera bio je cilj kojem je Kloss težio cijeli svoj život i napokon uspio.

Model One je vjerojatno najprodavaniji takav uređaj svih vremena, a zbog kvalitete zvuka o njemu je pisala većina američkih audiofilskih časopisa.

Novi proizvodi kompanije Tivoli Audio pojavljivali su se skoro svake godine:

 • 2000.: Model One AM/FM Radio
 • 2001.: Model Two AM/FM stereo Radio sa subwooferom i CD reproduktorom
 • 2002.: PAL (Portable Audio Laboratory)
 • 2003.: Model Three Radio s budilicom, subwooferom i posebnim zvučnikom
 • 2004.: Songbook AM/FM putni radio s budilicom
 • 2005.: iSongbook prijenosni audio sustav s ugrađenim iPod dockom
 • 2006.: Gazbeni sustav All-in-one (sve u jednom) stereo
 • 2007.: iYiYi High-Fidelity stereo sustav za iPod
 • 2008.: Networks Global Audio System, internet, stereo zvučnici i CD reproduktor
 • 2010.: Model 10 AM/FM radio sa satom; The Connector iPod dock
 • 2011.: PAL+ Portable radio with DAB/DAB+
 • 2012.: Model One BlueTooth, PAL BlueTooth, BlueCon Music Receiver s BlueToothom
 • 2013.: Albergo AM/FM radio sa satom i Bluetoothom
 • 2014.: Music System Three prijenosni Hi-Fi sustav sa AM/FM prijamnikom i BlueToothom
 • 2016.: ART Orb/Sphera; ART Cube; ConX
 • 2017.: ART Model One Digital

Osim kolekcije svojih proizvoda, Tivoli Audio je ostvario mnogobrojne suradnje s različitim tvrtkama i hotelskim lancima (Ritz Carlton, W Hotels, Soho Grand) čiji su prostori opremljeni po narudžbi dizajniranim Tivoli uređajima.

Henry Kloss je čovjek čiji životopis podsjeća na najveće umove  i inovatore, na ljude nemirna duha koji stalno istražuju nove mogućnosti, unaprijeđuju postojeće i izmišljaju novo. Svaki dio njegova života pokazuje znanje, inovativnost i genijalnost kojima je zadužio i oplemenio audio svijet. Da nije bilo njega i realizacije njegovih ideja, audio svijet bi danas izgledao i zvučao sasvim drugačije.

Biografija:

Henry Kloss (21. veljače 1929., Altoona, Pennsylvania – 31. siječanj 2002., Cambridge, Massachusetts) bio je ugledan audio inženjer i poduzetnik koji se od pedesetih godina prošloga stoljeća bavio naprednim tehnologijama konstrukcije i proizvodnje zvučnika i ostalih audio uređaja. Na prestižnom MIT-u (Massachusetts Institute of Technology) studirao je fiziku, ali nikad nije diplomirao.

Godine 2000. bio je jedan od prvih članova Kuće slavnih (Hall of Fame) Udruge potrošačke elektronike (Consumer Electronics Association).

Dobitnik je nagrade Emmy za razvoj projekcijskog TV sustava Advent VideoBeam 1000.

Kloss je 1954. godine, zajedno sa Edgarom Villchurom (koji je svojim ne malim kapitalom pratio Klossa) osnovao tvrtku Acoustic Research Corporation (AR).

Villchur, bivši Klossov učitelj, otkrio je novi način izrade preciznih zvučnika. Zajedno su razvili AR Model 1 koji je promijenio dotadašnji dizajn zvučničkih kutija.

Korištenjem zatvorenog prostora iza membrane niskotonca (koji se ponašao kao opruga za prigušenje pomaka) bili su u stanju proizvesti jeftinije male zvučničke kutije. Iako su, za razliku od refleksnih, bili gladni snage, imali su izuzetno mala izobličenja. AR-1 je bio prvi komercijalni zvučnik konstruiran na taj način.

KLH (Kloss, Low, Hofmann) Research and Development Corporation je tvrtka osnovana 1957. u Cambridge-u, a Kloss je nastavio konstruirati zvučničke kutije KLH Model Five i Six.

Pogled u budućnost pokazao je dizajniranjem i proizvodnjom malog FM radio prijamnika visoke selektivnosti pod imenom KLH Model Eight. U to doba tržištem su vladali skupi uređaji ogromnih dimenzija, koji su teško nalazili mjesto u prostoru. Klossov cilj je bio proizvesti uređaj malih dimenzija koji bi mogao napuniti prostor zvukom, što je na koncu i uspio modelom Eight. Proizvodnja je trajala 4 godine i na tržištu se našlo oko 12000 primjeraka, možda zbog visoke cijene koji je Model Eight imao. Kad su Klossu prigovorili visoku cijenu, rekao je: da, to je mnogo novaca za radio, ali je i mnogo radija za novac!

Kakav je to genijalan konstruktor bio, pokazuje i prvi elektrostatski zvučnik koji pokriva cijeli čujni frekventni opseg, i danas fenomenalan KLH Nine. Prototipovi su kompletirani u JansZen laboratorijima i testirani od 1957. godine. Kad su dovedeni do savršenstva, krenula  je proizvodnja.

Kloss je, s Rayem Dolbyjem iz Dolby Laboratories surađivao na razvoju Dolby B sustava za redukciju šuma magnetofonske trake. To je rezultiralo konstrukcijom i proizvodnjom KLH Model Forty magnetofona, prvog komercijalnog proizvoda s Dolby B redukcijom šuma. Iako je 1964. godine KLH prodan Singer korporaciji, Kloss je ostao do 1967. godine i pomagao razvoju zvučnika i elektronike.

Po odlasku iz KLH, Kloss je osnovao Advent Corporation čiji su prvi proizvodi bili samostalni Dolby B uređaji za redukciju šuma pri reprodukciji i/ili snimanju s magnetofonskih traka. Žarko je želio konstruirati jeftini TV projektor, ali je zbog nedostatka financijskih resursa odlučio zaraditi novac izradom vrhunskih, jeftinih dvosistemskih zvučničkih kutija – Advent Loudspeaker.

Kasnije su proizvedeni i drugi modeli zvučnika ali i HiFi kasetofon koji je imao ugrađen Dolby B.

Napokon, 1972. godine Kloss je uspio zatvoriti financijsku konstrukciju i na tržištu se pojavio prvi projektor za kućnu upotrebu – Advent VideoBeam 1000.

Kloss Video Corporation (KVC) nastao je 1977. godine kao spin-off tvrtka. Inovativna Novatron cijev koju je izumio povećala je učinkovitost projekcijskih televizora.

Cambridge SoundWorks je sljedeće Klossovo čedo rođeno 1988. godine. Kompanija je bila prilično uspješna, proizvodeći desetke različitih modela zvučnika. Na tržištu su bili stolni radio prijamnici i visokokvalitetni zvučnički sustavi za računala. Nakon Klossovog odlaska 1996. godine, tvrtka je postala podružnica kompanije Creative Technology.

Nakon kratkog umirovljenja, Kloss i dugogodišnji suradnik Tom DeVesto osnovali su Tivoli Audio (2000. godine).

AUDIOCINEMA ART newsletter

Budi Up – To –Date sa najboljim zvukom uz AUDIOCINEMA ART

Prijavi se na naš newsletter te ostvari 15% popusta za kupnju iznad 2.000,00kn* i prvi saznaj novosti iz hi-fi svijeta! *u popust nisu uključeni Technics uređaji

Uspješno ste se prijavili na našu newsletter listu! Hvala!

Pin It on Pinterest