Technics SP-10R i SL-1000R gramofoni s direktnim pogonom

17. veljače 2018. | Audio/video sistemi, Technics

Technics SP-10R i SL-1000R gramofoni s direktnim pogonom

velj 17, 2018 | Audio/video sistemi, Technics

Technics je proširio ponudu Reference Class kolekcije s najnovijim gramofonom i gramofonskim sustavom – SP-10R i SP-1000R i najavio ljeto ove godine kao vrijeme pojavljivanja na tržištu. Postoji li ime koje je veći sinonim za gramofone i ploče od Technics-a? Vjerojatno nema.

Mnogi drugi proizvođači – stari i novi – pokušavaju se vratiti na tržište s novim generacijama sličnih gramofona, no Panasonic Audio je do danas ostao standard u koji se kunu generacije DJ-a i audiofila zbog trajnost, dizajna i mogućnosti starih kao i novih Technics SL-1200 gramofona i njegovih inačica. Audiofilski odjel Japanske kompanije poslužio se vremeplovom i još luksuznije obnovio dio povijesti – SP-10R. Izvorni Technics SP-10 predstavljen je 1970. godine i ostaje povjesna značajka na vremenskom pravcu audio uređaja – prvi od prvih gramofona s direktnim pogonom – gramofon koji se razvijao i svaki je sljedeći bio bolji od prethodnika. Treća je inačica, SP-10 MK3, isporučivana sa bazom od vulkanskog stakla (obsidian plinth).

Najavljen za ljeto 2018. godine, novi SP-10R prezentiran je kao prototip, a dostupne specifikacije ističu neke detalje, uključivo novi motor bez željezne jezgre (coreless motor), pogonski sustav s dvostranim rotorom i ultratihim napajanjem samooscilirajućom mrežom kako bi se izbjegle neželjene vibracije.

SP-10R nije samo koncepcijsko ponavljanje prošlosti. To je potpuno nova konstrukcija, ali kompatibilna s modelima iz prošlosti, SP-10MK2 (1975.) i SP-10MK3 (1981.).

U stvari SP-10R i nije u klasičnom smislu kompletan gramofon, već tanjur s podlogom i napajanjem, a čine ga potpuno novi motor velikog okretnog momenta, 10 mm debeli mjedeni uteg s elementima od tungstena ugrađenim na obodu. Mjedeni uteg je direktno spojen na lijevani aluminijski tanjur a ukupna masa je 7,9 kg s inercijskom masom od 1 tone/cm! Dodatno, na stražnju površinu stavljen je i sloj gume koji još više eliminira neželjene vibracije i tvori troslojnu kontrukciju.

Kontrolna jedinica je odvojena i napajanje samooscilirajućom mrežom uključuje i sklop za redukciju šuma.

Ako SP-10R smjestite u kućište (bazu) i dodate ručicu, dobili ste Technics SL-1000R. Ručica je S oblika i ima dobro prigušenu cijev od lake legure magnezija. Ožičenje je izvedeno OFC (Oxygen Free Copper, bakar bez kisika) bakarnim vodičima.

Sve u svemu, legenda opet živi!

Technics SP-10R i SL-1000R video:

AUDIOCINEMA ART newsletter

Budi Up – To –Date sa najboljim zvukom uz AUDIOCINEMA ART

Prijavi se na naš newsletter te ostvari 15% popusta za kupnju iznad 2.000,00kn* i prvi saznaj novosti iz hi-fi svijeta! *u popust nisu uključeni Technics uređaji

Uspješno ste se prijavili na našu newsletter listu! Hvala!

Pin It on Pinterest