TEAC CD receiveri

ruj 14, 2010 | Audio/video sistemi, Teac

Za svakoga ponešto
CD receiveri su vrlo zgodni, praktični i zato traženi audiouređaji. Od pojave tako ustrojenih uređaja, TEAC ih je uvijek imao u svojem programu. Nedavno su ponudu obogatili s pet novih modela. U osnovi svi su slični, a razlikuju se u pojedinostima koje bi budućim korisnicima trebale olakšati izbor.

Svi uređaji u sustavu izgledom podsjećaju na uređaje kakve obično nalazimo u tonskim studijima, ali su vrhunski stilizirani, tako da ne djeluju grubo i pomalo nedorađeno kako nerijetko izgledaju pravi studijski uređaji. Osim toga, djeluju i pomalo retro, što se posebno odnosi na najvažniji uređaj u sustavu, integrirano pojačalo AI-501DA.

TEAC CD-H750

CD-H750

CD-H750 je uređaj „midi“ veličine, a izgledom će se lako uklopoti u bilo koji ambijent. Vrlo je solidno izrađen, a aluminijsko kućište jamči dugovječnost i otpornost na vibracije.

Osim što reproducira klasične CD-ove 16-bitnog/44.1 kHz formata, oznaka „Made for iPod/iPhone“ govori da CD-H750 očitava i digitalne signale s popularnih Appleovih uređaja. Pretvorba digitalnih signala u analogne obavlja se u kvalitetnom BurrBrown PCM1791 DAC-u, a ovaj receiver može i snimati glazbu u MP3 formatu na USB, što je vrlo praktična i dobrodošla funkcija.

CD-H750 može reproducirati glazbu MP3/WMA formata s USB memorije kao i CD-R/RW diskove sa zapisama istovrsnih formata.

Na predočniku se mogu očitati podaci o naslovu skladbe koja se reproducira, naziv izvođača i albuma na kojem se skladba nalazi i to za MP3/WMA dokumente kao i za informacije s iPoda.

Na stražnjoj strani su pozlaćeni RCA linijski izlazni priključci kao i optički i koaksijalni digitalni izlazni priključci. Priključak za slušalice ima potenciometar za podešavanje glasnoće. Uz uređaj dolazi daljinski upravljač za upravljanje svim vitalnim funkcijama uređaja, a boje u kojima se CD-H750 isporučuje su crna i srebrna. Dimenzije su mu 290 x 113 x 316 mm, a masa 4.3 kg.

TEAC CR-H500

TEAC CR-H500

Ovo je receiver za ljubitelje glazbe. Iako je širok samo 290 mm, djeluje vrlo uvjerljivo, a zahvaljujući blago zaobljenim prednjim bridovoma i naglašeno suvremeno.

Kvalitetni i pomno probrani dijelovi korišteni u izradi osiguravaju kristalno čistu reprodukciju zvuka, bez obzira na izvor. CD player reproducira CD i CD-R/RW diskove s MP3 i WMA zapisima. Klasični PLL tuner hvata AM i FM signale i ima RDS sustav za prikazivanje tekstualnih podataka na predočniku.

Ono što ovaj uređaj čini posebnim je mogućnost snimanja zvuka sa svih izvora na USB uređaje u MP3 formatu. iPod se može putem odgovarajućeg digitalnog kabela priključiti u USB priključak, što nije tako često kod drugih sličnih uređaja. iPodom je moguće upravljati i daljinskim upravljačem koji je dio ovog receivera.

Pojačalo u CR-H500 ima snagu od 2 x 40 W (6 ohma), što je sasvim dovoljno za pogonjenje širokog spektra malolitražnih zvučničkih kutija. Kao i većina sličnih uređaja i ovaj je opremljen funkcijom alarma i tajmerom, a svjetlina plavog predočnika može se prigušiti. CR-H500 ima tri ulazna linijska priključka (2 RCA, 1 stereo mini), jedan USB, jedan izlazni (RCA), priključak za slušalice i priključak za subwoofer. Tu su i dva para zvučničkih priključaka. Dimenzije receivera su 290 x 113 x 338 mm, a masa 5.4 kg.

TEAC CR-H260i

CR-H260i

CD-H260i receiver je vrlo svestran. Osim svih vrsta CD-ova može putem USB priključka reproducirati glazbu s uređaja s iOS platformom, a tako ih može i puniti. Reproducira i glazbene dokumente s USB memorija kao i s SD/SDHC memorijskih kartica kapaciteta do 32 GB. CD-H260i može reproducirati i glazbu s bilo kojeg uređaj s kojm se poveže bežičnom bluetooth vezom. Na stražnjoj strani su po dva pomoćna RCA ulazna odnosno izlazna stereo priključka, a uređaj ima i izlazni priključak za slušalice. Banana zvučnički priključci omogućavaju povezivanje s odgovarajućim zvučničkim sustavom.

Digitalno pojačalo (D klasa) razvija 25 W po kanalu, što je puno za ovakav tip uređaja. To znači da ga se može povezati sa zvučničkim sustavom solidne kvalitete i prostoriju bez problema napuniti glasnim i čistim zvukom.

CD-H260i je opremljen tonskim kontrolama za najniže i najviše tonove, alarmom kao i potenciometrom za ujednačavanje glasnoće kanala, a korisnik može podesiti i razinu svjetline predočnika. Daljinski upravljač standardni je dio opreme. Uređaj je opremljen „auto power save“ sustavom koji će ga isključiti, zaboravi li to učiniti korisnik.

Dimenzije CD-H260i receivera su 215 x 105 x 355 mm, a masa 3,2 kg.

TEAC PD-H01

PD-H01


PD-H01 je uređaj još manjih dimenzija od CD-H750 i puno skromnije opremljen. Njegov CD mehanizam nema klasičnu ladicu već se disk umeće izravno u utor na prednjoj ploči. Signali s CD-a se u analogne pretvaraju u BurrBrown PCM5102 pretvaraču. Osim klasičnih CD-ova, ovaj uređaj reproducira i MP3/WMA zapise pohranjene na CD-R/RW diskove.

Dimenzije PD-H01 su 215 x 70 x 225 mm, masa 1.3 kg, a isporučuje se u crnoj i srebrnoj boji.