SIM2 HDR47 tehnologija

lis 2, 2015 | Multiroom/Home Theatre/Custom Instalation, SIM2

Najbolja slika do sada
High Dynamic Range Imagery tehnologija je novi, moćan alat koji se koristi za profesionalne (virtualna stvarnost, postprocesiranje, ugostiteljstvo, zaštita, obrana…) kao i za znanstvane (biomedicina, obrazovanje…) svrhe.

Osnovna zadaća HDR sustava je omogućiti stvaranje elektroničke slike koja u cjelosti odgovara onomu što vidi ljudsko oko (Humen Visuel System –HVS) kao i udvostručiti njezinu svjetlinu, odnosno prezentirati stvarnu sliku iz prirode.

Najbolji način za postizanje toga je korištenje LCD panela kojem se nizom moćnih bijelih LED-ova zamjenjuje sustav pozadinskog osvjetljenja (Back Light Unit – B.L.U.) koji se obično nalazi na CCFL-u (Cold Catode Fluorescent tube Lamps). Ideja je da se LED-om osvijetli svako najmanje područje slike koje se prikazuje na LCD zaslonu, na način da LED-ovi svijetle specifičnom svjetlinom tog malog dijela slike. To znači da ako u prizoru ima crnih detalja da će se LED-ovi ispod tih područja isključiti i tako ostvariti čistu crnu boju, kao i obrato, ako je dio izrazito svijetao,  LED-ovi ispod njega zasvijetlit će punim intenzitetom. Sivi dijelovi između dviju krajnosti ostvarit će se modulacijom intenziteta svijetljenja LED-ova ispod pojedinog dijela slike, a svime će upravljati HDR procesor.

U nativnom HDR signalu streamovi slike i tonskog mapiranja su razdvojeni, a HDR algoritamski proces širi dinamički raspon obrnutim tonskim mapiranjem (Inverse Tone Mapping). Dobiveni, dinamički širi, signal potom se razdvaja u dva streama koji čine HDR sliku – prvi signal je RGB, koji odlazi u LCD, a drugi je poduzorkovani luminantni signal koji se šalje na B.L.U. LED-ove. HDR efekt postiže se kombinacijom 8 bitne razine sivih tonova s 8 bitnom razinom svjetline sivih tonova po svakom LED-u. Sve to gledatelj doživljava kao veliki kontrastni odnos izrazito svijetlih bijelih i potpuno crnih područja na slici. Da bi se to ostvarilo potrebno je najmanje 16 bitno procesiranje.

Uređaji koji bi to bili u stanju učiniti do sada nisu postojali, sve dok SIM2 nije razvio nove Reference monitore. S HDR serijom, SIM2 Multimedija iznijela je na tržište do sada najbolji način predočavanja sadržaja na displejima. Bez obzira želi li korisnik vrhunski profesionalni alat za ostarivanje svojih nakana ili želi da ono što prikazuje izgleda najbolje moguće, HDR47 serija ekrana je ono što će učiniti razliku u odnosu na sve do sada poznate načine prezentacije slike.