Roksan Xerxes 20 Plus gramofon – Nova stara legenda

28. lipnja 2017. | Audio/video sistemi, Roksan

Roksan Xerxes 20 Plus gramofon – Nova stara legenda

lip 28, 2017 | Audio/video sistemi, Roksan

Roksan Xerxes je dobio ime po Perzijskom kralju Xerxesu I, a proizvod je Londonske (kako s ponosom tvrde) tvornice Roksan Audio, od nedavno u vlasništvu Monitor Audia.

Roksan Xerxes 20 Plus Turntable, ružino drvo (Roksan) MPC: 4.620,00 €

Dizajn potpisuje osnivač tvrtke Touraj Moghaddam, i od pojave davne 1985. godine vođena je nemilosrdna bitka s glavnim konkurentom – škotskim Linn Sondekom. Za mnoge nema dvojbe, Xerxes je referentni gramofon. Naprednom konstrukcijom i radikalnim rješenjima nudio je točniju i muzikalniju prezentaciju glazbe snimljene na vinilnim pločama. Svi smo ga željeli, rijetko ga je tko imao.

Gledajući današnju inačicu, ushit koji je taj ljepotan izazivao lako je shvatljiv. U sadašnjosti, vremenu novih materijala i tehnologija ovaj gramofon nema svoj veliki come-back, već je samo nastavio život bezvremenskog uređaja, pomlađen, uljepšan i jednako izazovan. Čiste linije, čvrsta konstrukcija, trostruki sustav izolacije i sjajna završna obrada čine gramofon lijepim, kvalitetnim i lišenim klasičnih problema – nepoželjnih vibracija i smetnji koje mogu utjecati na sustav zvučnica/ploča ili tanjur/motor i na kraju na kvalitetu same reprodukcije

Xerxes rosewood
Xerxes rosewood


Xerxes black
Xerxes black


Roksan Xerxes
Roksan Xerxes


Osovina od kaljenog čelika, kuglica od tungsten-karbida promjera 2 mm, ležaj izrađen od dva komada fosforne bronce tolerancijom od 5 mikrona osiguravaju samocentrirajući i samopodešavajući glavni ležaj u jednoj točci. Pogonski je motor 24 polni sinkroni, prijenos je neoprenskim remenom, a kontrolu brzine vrtnje obavlja vanjski napajačko-kontrolni sklop.
Da se odmah razumijemo, gramofon je izvanredan inženjersko-dizajnerski uradak čije podešavanje nije jednostavno, ali bez vrhunski podešenog gramofona nema ni vrhunske reprodukcije. Gledajući upute za rukovanje, s jedne strane vas hvata strah od silnih mogućnosti, a s druge strane sreća što se netko sjetio da osigura podešavanje svih potrebnih parametara.

Jednom kad je podešen, sigurno je da će vas Xerxes nagraditi besprijekornim neutralnim zvukom. Ako mu pridružite ostatak sustava jednakih dosega (posebice phono stupanj) vječna sreća je zajamčena.

Wow i flutter (zavijanje i podrhtavanje) su < 0.02%, dimenzije 450 x 370 x 115 mm (ŠDV) i masa 12 kg. Na gramofon se može montirati bilo koja ručica sa zvučnicom istog ili nekog drugog proizvođača.

Komentari recenzenata puni su hvalospjeva a ako je količina zvjezdica odraz kvalitete, ovaj proizvod ima ih maksimalan broj u svakom časopisu u kojem se o njemu pisalo. Opremite ga ručicom i kvalitetnom zvučnicom i ovaj će gramofon strelovitom brzinom izvlačiti maksimalnu količinu informacija iz bilo koje vinilne ploče uz pojavu smješka na vašem licu. To je tako i treba li uopće tražiti više?

Roksan Xerxes 20 Plus Turntable, ružino drvo (Roksan) MPC: 4.620,00 €