Reizdanja Wilson Audio LP ploča

19. travnja 2018. | High-end audio, Wilson Audio

Reizdanja Wilson Audio LP ploča

tra 19, 2018 | High-end audio, Wilson Audio

Kasnih sedamdesetih, dalje kroz osamdesete i jednom nešto kasnije, 1994. godine Dave Wilson, osnivač tvrtke Wilson Audio, zajedno sa suprugom Sheryl Lee producirao je i stavio na tržište ploče komorne, orguljske i limene glazbe.

Snimano je s minimalnim brojem mikrofona, u pravilu se koristio razmaknuti par Schoeps mikrofona, a mastering i rezanje su radile ondašnje najveće zvijezde tog posla – Bruce Leek, Stan Ricker i Doug Sax. Snimalo se na jako prerađenom (Ultramaster™, modificirao John Curl) magnetofonu Studer, brzinom od 76 cm/s. U pravilu, muziciralo se i snimalo u koncertnim dvoranama, ne studijima. Zbog vrhunskih izvođačkih, akustičkih i svih ostalih dometa, te su ploče postigle kultni staus, vrlo su tražene i skupe.

Na sreću, izvorne master trake sačuvane su, skladištene u savršenim uvjetima i vrlo upotrebljive. Reizdanja je masterirao Kevin Gray iz tvrtke Cohearent, a 200 g ploče prešane su u kompaniji Quality Record Pressing, sestrinskoj tvrtki Acoustic Soundsa, vlasnika i osnivača Chad Kassema. Za sad, reizdano je pet naslova:

Beethoven & Stravinsky Sonata in C Major & Petrouchka; Hyperion Knight, glasovir

Za ovu je snimku posebni glasovir od 275 cm izgradio Sheldon Smith u radionici Berkeley, Kalifornija. Tamo je svirka i snimljena – vrlo snažan, duboki registar koji oslikava snažno umijeće lijeve ruke. Gornji su registri manje prigušeni od tipičnih modernih glasovira. Za hvatanje harmonijski bogatog i preciznog, prirodnog zvuka zaduženi su posebno razmaknuti Schoeps omnidirekcionalni kondenzatorski mikrofoni zajedno sa cijevnim pojačalima.

Lowell Graham & National Symphonic Winds: Center Stage

Snimanje se dogodilo u povijesnoj koncertnoj dvorani Hampton univerziteta. Glazbenici dolaze iz prvorazrednih vojnih orkestara SAD-a, a apridružio se i Virginia Symphony Orchestra. Rezultat je izrvsna mješavina iskusnih i posvećenih profesionalaca u petosatnoj snimateljskoj avanturi. Sennheiser mikrofoni bili su direktno usključeni u vjerojatno najbolji dvostazni modificirani Studer magnetofon – Wilson Ultramaster, a brzina snimanja bila je 76 cm/s. Ekstremni dinamički raspon ostao je netaknut kao i prostornost i timbar. Snimke su nevjerojatno prirodne, uzbudljive i imaju značajno mjesto u audio i glazbenom svijetu.

David Abel & Julie Steinberg: Debussy, Bartok & Brahms

David Abel, violina i Julie Steinberg, glasovir. Vjerojatno najuzvišenija snimka od cijele Wilson kolekcije. Ovaj izvanredan album solo violine uz pratnju glasovira vrlo je blizu živom koncertu – pozicioniranju dvoje glazbenika u prostor, ispred slušatelja. Snimka ima prostornost koja povećava transparentnost i angažman i predivno ocrtava tonalnost Guarneri violine i Steinway Hamburg glasovira bez pretjerivanja u veličini.

David Abel & Julie Steinberg: Beethoven & Enescu

David Wilson bio je iskusan snimatelj violine u vrijeme početka suradnje sa svjetski poznatim glazbenicima Julie Steinberg (glasovir) i Davidom Abelom (violina). Snimano je u koncertnoj dvorani Mills Collegea, Oakland, Kalifornija. Mikrofoni Shoeps C-36 obješeni su visoko iznad instrumenata.

Lowell Graham: Winds Of War And Peace

Na ovoj ploči dirigent Lowell Graham ravna Nacionalnim orkestrom puhača (National Symphonic Winds) kroz uzbudljive orkestracije i marševe. Liberty Fanfare je djelo skladano za stotu obljetnicu Kipa slobode, Commando March je djelo Samuela Barbera skladano 1943., Festival Fanfare March Rogera Nixona priznato je djelo iz 1973. godine… Tako se na snimci nižu vrhunska djela, snimljena izuzetno čisto, precizno s velikim dinamikom. Na ploči su još i: Victory at Sea, El Camino Real, A Santa Cecilla i Symphonic Dance No. 3.

U proizvodnji se koristi djevičanski vinil (200 g ploče), najkvalitetniji vanjski omoti, unutarnji omoti od rižinog papira, a svaka je ploča tiskana u manje od 1000 primjeraka jednim stamperom (metalizirani negativ).

Sve snimke u raznim formatima dobavljive su na web stranicama tvrtke Wilson Audio:

https://www.wilsonaudio.com/wilson-audiophile-recordings

Prodaja Wilson Audio LP reizdanja:

http://www.elusivedisc.com/Analogue-Productions-Wilson-Audiophile-200g/products/2075/ http://store.acousticsounds.com/l/5875/Analogue_Productions_Wilson_Audiophile

AUDIOCINEMA ART newsletter

AUDIOCINEMA ART newsletter

Budi Up – To –Date sa najboljim zvukom uz AUDIOCINEMA ART

Prijavi se na naš newsletter i prvi saznaj novosti iz hi-fi svijeta!

Uspješno ste se prijavili na našu newsletter listu! Hvala!

Pin It on Pinterest