R.I.P. Dave Wilson, Wilson Audio

27. svibnja 2018. | High-end audio

R.I.P. Dave Wilson, Wilson Audio

svi 27, 2018 | High-end audio

Svjetska audio scena nedavno je ostala bez jednog od ključnih konstruktora zvučničkih kutija, zaslužnog i poštovanog člana – ovaj svijet napustio je Dave Wilson (Wilson Audio). Umro je 26. svibnja ove godine nakon kratke i teške bolesti, rijetkog oblika raka kostiju.

Nije izmislio High-End zvučnike, ali je neizmjerno zaslužan za definiranje te kategorije. S nostalgijom se sjećamo planetarnog uspjeha  Watt/Puppy kombinacije koja je desteljećima bila predmet želje većine glazboljubaca. Njihov nastanak vezan je uz želju Davea Wilsona za monitorom kojim bi imao savršeni uvid u tijek snimanja žive glazbe.

Bio je perfekcionist koji godinama usavršava novi model prije nego bi dopustio početak prodaje, a onda ih često usavršavao kad bi se pojavili novi materijali, dijelovi ili procesi. Među prvim se dizajnerima usredotočio na smanjivanje vibracija kućišta, i razvio proizvodnju nekoliko zaštićenih polimernih materijala koji su uspješno zamijenili iverice ili medijapan ploče koje se inače koriste za izradu kabineta. Snažno je vjerovao da je vremensko podešavanje pojedinih zvučničkih jedinica ključan čimbenik vrhunskih reprodukcijskih svojstava, stoga su mnogi modeli Wilson Audio zvučnika imali podešavanje u cilju postizanja savršenog vremenskog usklađivanja. Razlog je vrlo jednostavan, ali problem nije jednostavno riješiti – naime, pojedine frekvencije ne stižu do slušatelja istovremeno, što može jako narušiti stabilnost zvučne slike i degradirati reprodukciju. Dave Wilson uspješno je riješio problem, ali svaki konstrukcijski zahvat takve vrste ima za posljedicu povećani trošak.

 

To je jedan od razloga relativno visoke cijene u odnosu na konkurenciju, ali i sasvim drugačijeg doživljaja reproducirane glazbe od konkurencije. Wilson Watt/Puppy najprodavaniji je High-End zvučnik svih vremena. Količina detalja, brzina i rezolucija koje su zvučnici postizali, zajedno sa ukupnom neutralnošću, izbjegavanjem pumpanja basa ili drugih trikova kojima su se služili konkurenti, osvojili su mnoge ljubitelje glazbe. Wilson je nagradio vjerne kupce  inovativnim programom zamjene staro za novo koji je omogućio ovlaštenim prodavačima prodaju starijih, tvornički obnovljenih modela.

Kompaniju Wilson Audio osnovao je 1973. godine. Nakon vodeće pozicije, glavnih odluka i dizajna, početkom 2017. godine Dave je predao ovlasti sinu Darylu. Bavio se završnim, finim dotjerivanjem, što je nazivao “labuđim pjevom” i napokon je imao vremena dovršiti svoj odvažni projekt, WAMM Master Chronosonic, veliki modularni zvučnik koji je redefinirai state-of-the-art kategoriju davne 1981. godine.

Kad je dovršio i počeo isporučivati prvih nekoliko pari usavršenih WAMM modela, cijena je bila 685000 $ za par. Smanjivanje WAMM-a na “prihvatljivih” 183 cm visine i 170 kg mase za model Alexia, obavio je  Daryl.

Naravno, iza svakog uspješnog muškarca stoji uspješna i hrabra žena. Sheryl Lee bila je mozak tvrtke od prvog dana. Jednom je Dave rekao: “da nije bilo nje, živio bih u prikolici sa svojim stereo uređajima”!

Dave Wilson ostati će trajna veličina, svjetao primjer korištenja inteligencije, sposobnosti i upornosti na putu k cilju.

Već nam nedostaje!